18.07.2019 | Petr Komárek | Preview kola

Další ročník FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY je tu! Televize nabídne zápas Ústí s Jihlavou

Foto: fcvysocina.cz
Praha – Na přelomu druhé a třetí červencové dekády se znovu rozeběhne pomyslný stroj pohánějící kolotoč FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Osm zápasů prvního kola je na programu v pátek, sobotu a pondělí. Do akce vyběhnou i týmy tří nováčků – pražské Dukly, Líšně a Vyšehradu. Před kamerami České televize a sázkové kanceláře Fortuna se v pondělní dohrávce představí Ústí nad Labem a Jihlava.

První dva duely nové sezony FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se uskuteční během pátečního podvečera a večera.

Vítkovice v domácím prostředí od 17 hodin hostí Chrudim. „V minulém hracím ročníku jsme se chtěli zachránit, což trenéři nejenže splnili, ale osmým místem i předčili naše očekávání. Teď si tedy dáváme za cíl hrát střed tabulky, pokud to bude možné tak někde mezi pátým a osmým místem,“ řekl na předsezonní tiskové konferenci Ostravanů jejich předseda představenstva Pavel Filipčík. Chrudimští se chtějí stejně jako loni zachránit. „Na nic jiného nemyslím. Chci třicet bodů, což se rovná udržení. Když se povedou nasbírat dříve, rád si dám cíl další,“ nechal se slyšet šéf Východočechů Tomáš Linhart.

V 18 hodin odstartuje utkání mezi Vlašimí a Brnem, které bude na svém webu živě vysílat sázková kancelář Fortuna. Na lavičce Středočechů zažije své premiérové angažmá ve druhé nejvyšší soutěži trenér Michal Mašek. „Myslím si, že bychom se měli vyhnout záchraně, což je prvotní cíl a potom bychom mohli pokukovat na příčky kolem osmého místa,“ uvedl před prvním mistrovským soubojem.

Zbrojovce první pokus o návrat mezi elitu nevyšel, letos by si ráda počínala úspěšněji. „Už se těším, až sezona začne. A věřím a vím, že to tak mají i hráči. S přípravou jako takovou jsem neměl zásadní problém, hráči ji dokázali absolvovat bez větších problémů, vyjma Petera Štepanovského a Ondry Pachlopníka. V pátek nám začíná sezona a jasným cílem je postup,“ nezastíral na setkání s novináři kouč Jihomoravanů Pavel Šustr.

Nejvíce zápasů úvodního kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY proběhne v sobotu.

Hned tři z nich začnou v 10.15. Duklu Praha vyzve na Julisce Třinec. Ještě loni prvoligový celek z hlavního města omezil rozpočet. Tento krok souvisí s ekonomickou stabilizací klubu. Podobně si hodlají vojáci vést také na sportovním poli. „Zažili jsme jeden z nejhorších ročníků. Spadli muži, ale také dorosty nebo žáci. Nechci říkat, že chceme plout v klidných vodách tabulky, ale na druhou stranu se o špičku musíme porvat,“ sdělil sportovní ředitel Dukly Pavel Vandas. „Klíčový pro nás svým způsobem bude už duel s Třincem. Jde o tým pravidelně hrající FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU a případný dobrý výsledek by nám do dalších kol přidal hodně sebevědomí,“ podotkl lodivod mužstva z Dejvic Roman Skuhravý.

Poslední přípravné utkání Třineckých proti Púchovu končil s kapitánskou páskou na ruce obránce Imrich Bedecs. „Před třemi lety jsme měli výborný kádr, přišli noví hráči Matej Ižvolt, Dario Krišto nebo Petr Hošek a z osmi zápasů jsme uhráli jedno vítězství a dvě remízy. O tom, zda jsme silnější než loni, se ukáže až na ligových trávnících,“ má jasno v rozhovoru pro klubový web.

Do Sokolova přijede Hradec Králové. Baník by se rád pohyboval v lepší polovině tabulky. „Byť se nám v posledních dvou třech letech sportovně nedařilo, nechceme ustupovat ze svých cílů, a proto se i v nadcházející sezóně chceme pohybovat mezi šestým a osmým místem tabulky. Chceme se navrátit na pozice, na kterých jsme se předtím řadu let umisťovali,“ zněla na tiskové konferenci slova výkonného ředitele klubu Tomáše Provazníka. „Všichni jsme v očekávání, na špičkách. Až úvod soutěže ukáže, v jakém jsme stavu. Každopádně jsme o rok dál, o rok zkušenější, pokračujeme v práci, kterou jsme před rokem začali,“ citoval web fchk.cz výkonného ředitele Hradeckých, jímž je Jiří Sabou.

Poslední partii s výkopem v 10.15 obstarají Pardubice a Žižkov. Trenér Východočechů Jiří Krejčí se netají tím, že jeho tým bude chtít zahájit sezonu ziskem tří bodů. „Ale z historie víme, že týmy, které se v jedné sezóně potácejí na hraně sestupu, mohou být v té další nebezpečné, jako to v té minulé ukázalo Ústí nad Labem. Na jaře o záchranu bojoval Žižkov a tak i on může být nyní velmi nepříjemný,“ upozorňuje na klubovém webu na žižkovskou Viktorii. „Zápas s Pardubicemi nám nejlépe prozradí, jestli jsme tým správně doplnili. Management klubu udělal maximum, abychom posílili ve všech řadách i na gólmanském postu. Se skladbou hráčů jsem spokojen, jen mě nejvíc trápí ten krátký čas na přípravu s novými hráči,“ přiznal na fkvz.cz Zdeněk Hašek, trenér Pražanů.

Sobotní den nabídne ještě dva zápasy, oba se začnou hrát v 17 hodin. Nováček z Líšně přivítá Varnsdorf. Jihomoravané si stanovili za cíl udržet se ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. „Základ družstva bude tvořit kádr, který postup vykopal. Mužstvo se snažíme doplnit, aby bylo dle našeho mínění konkurence schopné. Na všechno je málo času a ani několik dnů před začátkem soutěže není vše úplně jasné,“ stojí v rozhovoru, který webu vlisni.cz poskytl předseda klubu Karel Hladiš a který klubové stránky publikovaly v úterý 16. července. „Jsme realisté. Pokusíme se vstoupit do druhé ligy co nejlíp a uvidíme po pěti šesti kolech, jak to bude vypadat. Nechci vyslovovat žádný cíl, ale určitě nejsme v situaci, že bychom mohli pomýšlet na vrchní polovinu tabulky. Mám tajné přání, abychom se vyhnuli bezprostředním bojům o záchranu. Budeme se prát. A když počítáte s horší variantou, může to být jen lepší,“ svěřil se varnsdorfský kouč David Oulehla v rozhovoru pro server iDNES.cz.

Prostějov hostí dalšího nováčka z Vyšehradu. „Po udržení soutěže a konečném devátém místě je třeba si klást vyšší cíle. Chceme se pohybovat v horní polovině tabulky bez náznaků záchranářských problémů. Kádr určitě neoslabil, spíše posílil, na některých postech myslím poměrně výrazně,“ poznamenal předseda Prostějovanů František Jura na předsezonní tiskové konferenci. „Uvědomujeme si, že druhá liga je na vyšší úrovni než ta třetí. Docela zajímavě jsme posílili, pokud to dáme dohromady na hřišti i v kabině, tak to může platit a můžeme být zajímavým mužstvem i ve druhé lize. Umístění nechci tipovat, ale preferuji, abychom byli v horní polovině tabulky,“ prozradil před sezonou zadák Vyšehradských s prvoligovými zkušenostmi Ondřej Švejdík.

První kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uzavře před kamerami sázkové kanceláře Fortuna a České televize utkání Ústí nad Labem s Jihlavou. Startuje v 17 hodin. „Cíle jsou jasné, chceme navázat na skvělou předchozí sezonu. Chtěli bychom atakovat nejvyšší příčky soutěže. Zásadním cílem je také stabilizace rozpočtu. Věříme, že Arma má potenciál a dále se bude rozvíjet tam, kam všichni chceme,“ prohlásil nový člen představenstva ústeckého klubu Petr Procházka.

Vedle něj mají Severočeši rovněž nového předsedu představenstva – Václava Kožíška. „Došlo ke změnám ve vedení akciové společnosti a i majitele. Dlouhodobě akcie drželo město, jediný akcionář je v současnosti Jiří Hora. Skončil dlouhodobý činovník, sportovní ředitel Stanislav Pelc, který odešel na vlastní žádost, neboť měl důchodový věk. O jiné pracovní pozice v klubu zájem neměl,“ nastínil hlavní změny Kožíšek.

Vysočina vstupuje do bojů ve druhé nejvyšší soutěži s velkým očekáváním. Kádr prošel obměnou. Odešli hráči, kteří v Jihlavě hostovali. Místo nich dostanou šanci kluboví odchovanci. „Zapojování našich odchovanců deklaruji od začátku jako jeden z hlavních cílů klubu pod mým vedením,“ zdůraznil ředitel Horáků Jan Staněk s poukázáním na mladíky Adama Rittera, Tomáše Svobodu a Tomáše Smejkala. „Našim mottem a cílem opět bude vyhrát každý zápas. Chceme hrát dobrý, bojovný a agresivní fotbal, který bude diváky bavit, a tím navázat na některé vydařené duely uplynulé sezony. Doufám, že se budeme prát o horní příčky tabulky,“ přeje si Staněk.