19.07.2019 | Martin Hruzík | Zápas

Rozhodla sehranost, Chrudim veze z Vítkovic všechny tři body

Foto: mfkchrudim.cz
Ostrava – Úvodní utkání celé soutěže se více povedlo hostům z Chrudimi, kteří na hřišti působili mnohem sehraněji a předvedli několik pohledných kombinací. Gólem ovšem skončila jen hlavička Vencla po třiatřiceti minutách. Nervózní Vítkovice nedokázaly připravit odpověď a padly 0:1.
bez branek
33' Vencl
90' Motyčka
88' Ujec
90' Sixta
Sestavy
Květon – Surzyn, Mikula, Cverna, Klusák (80. Kania) – Motyčka – Holiš (46. Praus), Suchan, Chvěja (46. Kovařík), Stříž – Buchvaldek.
Na lavičce: Simkanič, Matěj, Martišiak, Matoušek
Trenér: Jiří Balcárek
Mrázek – Vencl, Krčál, Řezníček, Hlavsa – Kesner (90. Froněk), Sixta, Janoušek, Dostálek (58. Hynek) – Rybička (78. Ujec) – Vašulín.
Na lavičce: Zíma, Drahoš, Mastík, Čáp
Trenér: Jaroslav Veselý
Rozhodčí: Klíma – Myška, Šimáček • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 560

Komentář

Opatrný úvod okořenila překvapivá tutovka Chrudimi, střílený centr Dostálka z velkého úhlu skončil překvapivě na přední tyči domácí branky. Další minuty nabídly především fotbal ve středu hřiště s častými ztrátami na obou stranách. To ve 25. minutě se již více zapotil i Mrázek, Chvěja jej střelou zpoza vápna pořádně protáhl. Největší rozdíl byl v sehranosti obou mužstev, zatímco Vítkovice nedokázaly příliš kombinovat, některé souhry červenočerných musely potěšit oko nejednoho fotbalového příznivce. 

Přesto se domácím fotbalistům podařilo vstřelit branku, Buchvaldkovi byl ovšem máván ofsajd. A tak přišla další pohledná kombinace Chrudimi. Řezníček přihrával, Kesner centroval a prudká hlavička Hlavsy skončila s pomocí teče jen kousek mimo brankový prostor. Leč neproměněná šance nemusela červenočerné dlouho mrzet. Z následného rohu a druhého nákopu na hranici malého vápna se totiž hlavou po 33 minutách hry prosadil Ondřej Vencl.

Balcárkovo mužstvo bylo zaskočeno, naopak hosté i nadále udržovali územní převahu. Tu se podařilo přerušit až Střížovi, který jednoho z obránců obral o míč a pelášil na branku, avšak ani slibný brejk Vítkovičtí nesehráli do úspěšného zakončení. Do druhé půle připravil domácí kouč hned dvojí střídání, na hřiště se dostali Kovařík s Prausem a hned to bylo znát. Vítkovický „Romário“ potáhl míč až k brance, přihrávka naslepo ale našla jen připravenou obranu.

Domácí ovšem pokračovali v usilovném tlaku asi deset minut. Chrudimští povětšinou pouze odkopávali, ovšem Sixta to jednou vzal na sebe, prošel přes půl hřiště a dovolil si i kličku ve vápně, míč ovšem skončil dva metry vedle. Stejný obraz hry byl k vidění i v dalších minutách, Vítkovice měly převahu, ale nebezpečnější byli Východočeši. Po hodině hry zahrával standardku Kesner, Květon si nepočínal nejjistěji a nůžky Vašulína mířily nad. 

V dalších minutách se zastřelovali Kovařík a Suchan, ale jejich zakončení měla do prostoru branky hodně daleko. O poznání lépe si počínal Praus, domácí odchovanec protáhl Mrázka a posléze se míč dostal na hlavu Motyčky, míč nejspíš ještě tečoval Kovařík, Mrázek ovšem svůj tým zachránil. S blížícím se koncem utkání se týmu Jaroslava Veselého více a více otevírala obrana modrobílých, slibné brejky ovšem ztroskotaly na vítkovické obraně či mnohdy zůstaly nevyužity.  

Pět minut před koncem však Chrudimští zahodili tutovku. Nejlepší loňský střelec Vašulín si dělal ve vápně doslova co chtěl a po jeho ráně se míč odrazil Ujecovi, který si myslel, že již zakončuje do prázdné brány, ovšem výtečný zákrok vytáhl Květon. I v nervózním závěru domácím chyběla sehranost a nápad, a tak si Chrudim postupně dokráčela k prvním třem bodům v soutěži.