20.07.2019 | Michal Sobecký | Zápas

Prostějov udolal nováčka z Vyšehradu jedinou trefou

Foto: Roman Baselides (fotbaltrinec.cz)
Prostějov - Milan Lutonský a Miloslav Bréda byli hlavními strůjci vítězství nováčka z loňské sezóny proti nováčkovi z té letošní. Aktivní Lutonský otevřel skóre už v 18. minutě, poté sice několik dalších šancí neproměnil, ale Vyšehrad srovnat nedokázal. A to dokonce zahrával penaltu, tu však Bréda vychytal a domácí udrželi těsné vedení 1:0 až do závěrečného hvizdu.
18' Lutonský
bez branek
38' Koudelka
71' Sus
75' Aleksijevič (trenér brankářů)
39' Brejcha
Sestavy
Bréda – Zapletal, Schuster, Janíček (74. Pernackyj), Biolek – Lutonský (90+2. Kiška), Kotouč, Sus, Pašek – Koudelka – Kroupa (54. Šteigl).
Na lavičce: Mucha
Trenér: Oldřich Machala
Otáhal – Mareš, Drozda, Švejdík, Verner – Freit (46. Vejvar), Brejcha (75. Laňka), Drobílek, Pardubský – Pouček, Veselý (65. Čvančara).
Na lavičce: Dočekal, Žežulka, Gebert, Rataj
Trenér: Roman Veselý
Rozhodčí: Orel - Hock, Lakomý • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 864

Komentář

Úvod utkání nabídl hned dvě velké šance. V obou se ocitl Prostějov, prosadit se mohli Pašek a také Kotouč, ani jeden se ale neprosadil a zejména druhý jmenovaný se chytal za hlavu. V 19. minutě už ale Prostějov vedl, Milan Lutonský se dokázal prosadit po centru a tribuny bouřily. Ve 30. minutě navíc mohl tentýž hráč navýšit, ale z dobré pozice v pohybu minul.

Ve 42. druhé minutě zahrozili domácí znovu, brankář Otáhal se ale vytáhl. Stejně tak krátce před koncem poločasu, opět proti Lutonskému. A také Paškovi, který neváhal a z úhlu vyslal na bránu Vyšehradu pořádnou jedovku. Hosté se naopak na moc věcí nezmohli, snažili se hlavně dobře bránit a bojovat o míče. Směrem dopředu se však ne a ne prosadit.

Jednu z mála velkých šancí hostí tak měl až ve 49. minutě Pouček. Ten ale kopl do balónu nedůrazně, přitom stačily desítky centimetrů míče k brankové čáře, Bréda byl ale na místě. V 51. minutě pak domácí přišli o jednoho ze svých stěžejních hráčů, po zákroku ze strany hostí ukončil utkání Karel Kroupa.

Na chvíli jakoby trochu odchod Kroupy obrousil hrany prostějovského útoku. Nicméně skutečně jen na chvíli. Nejprve mohl opět zvýšit skóre Lutonský, ani on, ani dorážející spoluhráč se ale neprosadili. Tentokrát to byl trenér Machala, který se chytal za hlavu. Podobná reakce se dala čekat v 65. minutě po velkém, ovšem opět nevyužitém tlaku Prostějova, kdy v krátkém sledu stříleli Lutonský, Koudelka a Sus. Divákům, kterých bylo tentokrát poměrně hodně, ale tyto skutečnosti nevadily - útočný fotbal jejich týmu je bavil.

V 71. minutě na atraktivitě duelu přidal i verdikt rozhodčího. Ten dění v prostějovském vápně posoudil jako faul a byla z toho penalta. Exekutor však selhal, Bréda se naopak vytáhnul, když zneškodnil penaltový kop i následný roh.

Utkání gradovalo, soupeř pomalu přebíral iniciativu, když se domácí zatáhli a snažili se hlavně zbytek zápasu odbránit. To se jim povedlo, i když málem se jim tato taktika nevyplatila. V nastaveném čase si totiž Vyšehrad vypracoval dvě největší šance utkání. Nejprve Verner poslal z dálky nebezpečnou, ale také mírně nepřesnou střelu. Následně mohl tečovat míč aktivní Vejvar, ale Bréda byl na místě, i když tentokrát mu přálo i štěstí.

Díky tomu se Prostějov mohl radovat. Předvedl sebevědomý, útočný výkon. I když pouze s jednou brankou. Prostějov si navíc úspěšný vstup do jara připsal hned ve dvou věcech. Jednak výsledkově, jednak divactvem. Právě zvýšit počet fanoušků byl jeden z předsezónních cílů prostějovského fotbalu.