28.07.2019 | Michal Luxa | Zápas

Jedenáct karet, z toho tři červené. Nakonec o výhře Žižkova nad Sokolovem rozhodlo nastavení

Foto: fksokolov.cz
Fotbalisté Žižkova v prvním domácím zápase FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Sokolov 2:1. O jejich výhře rozhodl až nastavený čas, ve kterém se po standardní situaci prosadil Opluštil. Sokolov tak po úvodní remíze s Hradcem Králové nebodoval. V zápase padly tři červené karty, utkání nedohráli žižkovští Diviš a Cabaňa, ani hostující Mejdr.
7' Urbanec (pen)
90' Opluštil
55' Selnar
13' Opluštil
50' Diviš
64' Tusjak
82' Cabaña
86' Egidio
29' Dvořák I.
44' Mejdr
57' Čihák
60' Glaser
72' Selnar
80' Mejdr
Sestavy
Švenger – Řezáč, Opluštil, Březina, Tusjak – Batioja, Súkenník – Urbanec (81. Egidio), Gil (88. Maksić), Bazal (37. Cabaña) – Jaroslav Diviš.
Na lavičce: Soukup, Antl, Halgoš, Petrlák
Trenér: Zdeněk Hašek
Jakub Dvořák I. – Mejdr, Hošek, O. Ševčík, Jakub Dvořák II. – A. Čihák (61. Vávra), Kopřiva (46. Selnar), Štípek, Glaser – Wermke (46. Šmehyl), Červenka.
Na lavičce: Šiman, Fišer, Machek, Ruml
Trenér: František Šturma
Rozhodčí: Orel - Mikeska, Bureš • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1168

Komentář

Pražané vstoupili do utkání ve velkém stylu a už v šesté minutě poprvé ohrozili branku soupeře. Igor Súkenník našel na hranici pokutového území Luise Gila, jehož pokus z jedné vyrazil parádním zákrokem Jakub Dvořák. O minutu později došlo k nedovolenému zákroku, jenž se odehrál v šestnáctce, a tak byl nařízen pokutový kop pro Žižkov. K exekuci penalty se postavil Jakub Urbanec, jehož zakončení mířilo přesně k levé tyčce. 

Běžela čtrnáctá minuta, když se Ondřej Ševčík dožadoval dalšího pokutového kopu, tentokrát na druhé straně hrací plochy. Jenže před celou situací byl již zvednut praporek pomezního sudího. Těsně po půlhodině hry se Sokolovští hnali do útoku, ale o míč přišli. Hra se tak velmi rychle otočila na druhou stranu, kde se z pravé strany přišla přihrávka na první tyč. V tomto prostoru se nacházel Jaroslav Diviš, jenž z malého vápna branku netrefil. 

Na konci prvního poločasu se Západočeši mohli dočkat vyrovnání. Přihrávku v pokutovém území přebral Jan Mejdr, který dlouho se zakončením otálel, ovšem po chvilce vystřelil. Milan Švenger byl dobře postaven, a tak pokus lehce pokryl. 

Na začátku druhého dějství se děly věci! Nejprve se ocitl ve vyložené šance Marek Červenka, jehož hlavička zpoza malého vápna mířila mezi tři tyče. Jenže žižkovský brankář se natáhl a zakončení vyrazil na roh. V padesáté minutě oslabil Pražany Jaroslav Diviš, který ve středu hrací plochy zajel do soupeře a předčasně zamířil pod sprchy. 

Pět minut po vyloučení domácího hráče se Západočeši dočkali kýženého vyrovnání! Po velké šanci se Sokolovští hnali do přečíslení, které zakončil Jakub Selnar. Hostující hráč si poradil skvěle, když Milanu Švengerovi nedal šanci zasáhnout. V jednasedmdesáté minutě mohli jít hráči Baníku do vedení. Po rohovém kopu zakončovali Selnar a Glaser. Ovšem domácí brankář si se štěstím dvakrát poradil. 

O osm minut později našel David Štípek v šestnáctce nabíhajícího Marka Červenku, jehož zakončení ale proletělo jen vedle vzdálenější tyče. Uplynula pouhá minuta a síly se na hrací ploše vyrovnaly. Jan Mejdr se dopustil druhého faulu za hranicí pravidel a poslal Sokolov do deseti. Jenže vyrovnaný stav hráčů trval pouhou minutu. Stanislav Vávra upaloval sám na branku, a tak ho zezadu poslal na zelený pažit Maximiliano Ezaquiel Cabaňa. 

Běžela třetí nastavená minuta, když Žižkovští rozehrávali poslední standardní situaci. Přímý kop poslal centrem na zadní tyč Davida Březina, v prostoru se nejlépe zorientoval Marek Opluštil. Ten si nejprve zpracoval balon a následně přesně propálil vše, co stálo v cestě. Pražané tak zvládli těžké střetnutí a berou všechny tři body.