02.08.2019 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústí nad Labem porazilo Prostějov 3:1, branky padaly až ve druhé půli

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem - Zatímco první poločas moc šancí nenabídl a do kabin se šlo za bezbrankového stavu, ve druhém poločase se diváci dočkali hned čtyř gólů. Severočeši byli aktivnější a po zásluze šli do vedení. Další šance sice nevyužívali, ale už to vypadalo, že těsné vedení udrží až do konce. Prostějov sice dokázal srovnat, jenže domácí zareagovali dvěma trefami v závěru a berou tři body.
58' Matějka
83' Miskovič
88' Krátký
78' Šteigl
75' Peterka
47' Schuster
52' Střeštík
54' Pernackyj
90' Šteigl
90' Biolek
Sestavy
Tvrdoň – Strada, Pimpara, T. Vlček, Písačka – J. Peterka, M. Valenta (80. Bassey), D. Richter – Drame (71. Krátký), Matějka, Jirkovský (46. Miskovič).
Na lavičce: Plachý, Brak, Jakubov, Bílek
Trenér: Aleš Křeček
Bréda – Biolek, Schuster, Janíček, Zapletal (72. Korovikov) – Píchal (77. Šteigl), Střeštík, Pernackyj, Lutonský (65. Pašek) – Koudelka – Rolinc.
Na lavičce: Mucha, Kiška, Kotouč, Dittmer
Trenér: Oldřich Machala
Rozhodčí: Cihlář - Mokrusch, Kubr • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 871

Komentář

Natěšení hostující hráči si úvodní výkop museli zopakovat, neboť Jakub Rolinc vyběhl za půlicí čáru po píšťalce hlavního sudího, avšak Jan Koudelka se ještě ani nestihl dotknout balónu. V šesté minutě kopali domácí již třetí rohový kop, defenziva Prostějova se ale měla na pozoru. Za devět minut Daniel Richter z levé strany nalezl Marka Stradu, který si z tutové šance z hranice malého vápna vylámal zuby na skvělých reflexech Miloslava Brédy.

V minutě osmnácté Jan Koudelka přízemní jedovkou k pravé tyči protáhl Mariána Tvrdoně, který skokem stihl vyrazit míč. O pět minut později mohli hosté znovu udeřit, Marek Střeštík adresoval míč na Jakuba Rolince, který z bezprostřední blízkosti trefil brankáře Army. Další šance k vidění nebyly, do kabin se tak šlo za stavu 0:0.

Ve druhém poločase šli do vedení v 58. minutě fotbalisté Army, když Daniel Richter prodloužil centr z levé strany na Lukáše Matějku, který nenápadnou tečí před Miloslavem Brédou změnil směr míče a otevřel skóre. Za sedm minut mohl autor první branky slavit znovu, jeho rána šla jen pár centimetrů od levé tyče! K bráně ještě dobíhal Youba Drame, jenž na lehkou teč do odkryté brány byl krátký.

Ústeckému obecenstvu zatrnulo v 78. minutě, kdy trenér Oldřich Machala střídal Davida Píchala. Na trávník přišel Jan Šteigl, jenž v téže minutě srovnal stav na výsledkové tabuli. Žolík Prostějova využil přihrávky po standardní situaci od Oleksandra Pernackyho a prostřelil Mariána Tvrdoně. Ústí nad Labem ovšem rychle zareagovalo a po pěti minutách bylo zpět ve vedení. Za asistence Lukáše Matějky z pravé strany se ze středu prosadil Jiří Miskovič.

Pojistku na kopačky domácích přidal v 87. minutě Marek Krátký, který využil přečíslení. Fortune Akpan Bassey vyčkal s balónem na středu a servíroval gólovou přihrávku prvně jmenovanému. Následně se zápas pouze dohrával a čekalo se již jen na konečný hvizd. Arma do soutěžní tabulky přidala první výhru v letošním ročníku, má čtyři body. Prostějov jen tři.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Dostali jsme minulý týden facku na Vyšehradě. Chtěli jsme a museli jsme proti Prostějovu vyhrát. Nebylo to jednoduché, soupeř hrál dobře, bránil hodně dobře svou polovinu. Prostějov má zmáknuté bránění, chodil do nebezpečných protiútoků a my museli být obezřetní. O přestávce jsme hráče nabádali k trpělivosti s tím, že šance si vytvoříme. Ze standardní situace jsme inkasovali vyrovnávací branku a moc dobře mi nebylo. Věřili jsme, že utkání dotáhneme do vítězného konce, nasadili dalšího útočníka. Jsme maximálně spokojení, poděkoval jsem hráčům za výkon, zápas zlomili více na vůli než na množství šancí. Byly tam dobré akce, herně jsme měli utkání pod kontrolou. V momentě za stavu 1:1 se ukázalo, jestli tým je opravdu tým nebo si na něj jen hraje. Jsem rád, že v tomto špatném okamžiku jsme prokázali, že tomu tak je, hráli jsme dále a věřili ve vítězství.“

Oldřich Machala (1. SK Prostějov): „Zápas v Ústí nad Labem je pro nás zklamání, i když jsme podle mého názoru začali zápas lépe. Trochu jsme soupeře pozlobili, poté jsme se dostali pod zbytečný tlak, dělali jsme chyby. Měli jsme čtyři dobré brejkové situace, bohužel jsme žádnou nedohráli a neohrozili bránu. Ve druhé půli jsme obdrželi hloupý gól, vyrovnali jsme však na 1:1. Zápas mohl takto i skončit, ale když se dopustíme tak hloupé a zcela nepochopitelné chyby, nemůžeme vyhrát. Když je nás tolik na brankové čáře, musíme do toho jít minimálně s obětováním jako soupeř.“