08.08.2019 | Martin Hruzík | Hráč měsíce

Hráč měsíce Vejmola: Tlak necítím, ale stejně jako loni chci minimálně do baráže

Foto: fcvysocina.cz
Praha – Jihlavský brankář hodil za hlavu zklamání z prohrané baráže s Karvinou a znovu se se svým týmem soustředí na zápasy ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. V nich se čtyřiadvacetiletému gólmanovi zatím daří skvěle. Ve všech třech zápasech Luděk Vejmola neinkasoval a stal se tak nejlepším hráčem měsíce července.

Jak náročné bylo hodit za hlavu zklamání z baráže?
Bylo to těžké. Celou sezónu jsme pracovali na tom, abychom se dostali do baráže, protože dostat se na první místo přes Budějovice s jejich skvělou formou by bylo těžké. Odehráli jsme ji velmi dobře, jen škoda, že jsme to nedotáhli do úplného konce.

Byla pro vás nejvyšší soutěž velkou motivací?
Určitě, když jste v kádru, který postoupí do první ligy, tak je to úspěch. Všichni jsme to chtěli, diváci v Jihlavě by si to zasloužili, ale bohužel je to tak, jak to je.

Vy jste si ji již zachytal v Mladé Boleslavi, kde jste ale nakonec nevydržel. Proč?
V Mladé Boleslavi je specifické prostředí, zejména v případě gólmanů, kterých se tam točí velké množství. Když jsem odcházel, tak ten rok se tam protočilo asi šest brankářů, což je snad světový rekord. Přesný důvod svého konce ovšem sám neznám. Byl jsme pak rád, že jsem dostal možnost odejít někam, kde můžu pravidelně chytat a dále se rozvíjet.

Takže jste to nebral jako zklamání?
To vůbec. V Jihlavě jsem již dříve působil, takže jsem věděl, do čeho jdu. Nebral jsem to jako nějakou degradaci, jsou tady výborné podmínky.

Příprava byla velmi krátká, už jsou odehrána tři kola nového ročníku. Zklamání z baráže již tedy odeznělo?
Bylo to rychlé. Po dvou týdnech volna jsme hráli už první přípravák s Jabloncem, člověk by asi potřeboval větší pauzu, zvlášť po tom zklamání. Díky tomu však nebyl moc čas přemýšlet nad minulou sezónou a naopak jsme dělali vše pro to, ať jsme co nejlépe připraveni na tu aktuální.

Vstup vám vyšel výborně – 7 bodů a první místo. Jste spokojen?
Mohli jsme ještě uhrát tři body v Ústí, s devíti body na kontě by to bylo skvělé.

V Třinci jste se ale na vítězství hodně nadřeli...
Soupeř posílil, přišel trenéra Habanec a zkušení Valenta, Hlúpik, Kubala... Věděli jsme, že to nebude jednoduché, ale pomohlo nám vyloučení domácího brankáře a pak jsme to ubojovali. Třinec hrál v dobrém obranném bloku, do kterého se bylo těžké dostat, navíc chodil do nepříjemných brejků. Zaplať pánbůh, že jsme dali tu jednu branku a žádnou neinkasovali.

Tím to pro vás byla již třetí nula, s tím musíte být spokojen...
Není to o mě, ale o celé defenzivní práci nejen obrany, ale celého mužstva. Aktuálně nám to funguje a já jen doufám, že to tak bude i pokračovat.

Soupeři nemají moc brankových příležitostí, je to dáno stylem hry?
To bych ani neřekl. Kluci prostě podávají dobré výkony a na hřišti si rozumíme, nemyslím si, že hrajeme nějak odzadu. Snažíme se držet míč a spíše naši soupeři hrají odzadu a chodí do brejků. Právě na rychlé útoky do otevřené obrany si musíme dávat pozor, zatím se s tím ale pereme dobře.

Neprůstřelnost vám vynesla cenu pro hráče měsíce, co na to říkáte?
Byl jsem překvapený, jelikož za ty první zápasy by si to podle mě zasloužili i od nás z mužstva dva nebo tři jiní kluci. Ať už z defenzívy nebo třeba Standa Klobása, který dal dva góly a předvádí výborné výkony. Nedivil bych se, kdyby to získal někdo z nich. V kabině už proběhly nějaké narážky, ale tak to má být.

Cítíte tak i vy sám nějaký vyšší zájem o vaši osobu?
Upřímně – vůbec. Vyloženě se soustředím na to, abychom s Jihlavou byli úspěšní a vůbec nepřemýšlím na to, že bych teď měl někam odcházet.

Čeká vás Dukla, bude to klíčový zápas?
Na takové označení je ještě brzy. Ovšem každý zápas mezi mužstvy přední části druholigového pelotonu může ledacos napovědět. Když teď zvládneme Duklu, tak pak můžeme start do sezóny označit za opravdu povedený.

Je vám čtyřiadvacet, ligu jste si již zachytal v Mladé Boleslavi. Co je tedy vaším fotbalovým snem?
Snad každý fotbalista by si rád zahrál někde v zahraničí, nejinak je tomu u mne. Z těch krátkodobějších cílů bych chtěl s Jihlavou hrát nahoře a až do konce sezóny bojovat o postup do FORTUNA:LIGY.

Koho po třech kolech berete jako největšího konkurenta?
Stejně jako před sezónou si myslím, že velkou konkurencí bude Brno, přestože mu vstup úplně nevyšel, určitě ale budou stoupat tabulkou vzhůru. Bude tam i Dukla, možná se rozehraje i Hradec. Nelze podceňovat ani nováčky z Líšně a Vyšehradu, jedou na nováčkovské vlně euforie a zejména na jejich hřištích umí být velmi nepříjemným soupeřem.

Cítíte po účasti v baráži větší tlak na postup, než tomu bylo loni?
Necítím. Během roku jsme zase obměnili větší část kádru, musím říct, že trenéři při doplňování týmu odvedli skvělou práci. Na nás, co jsme to loni zažili, teď zůstává, abychom to celé ukočírovali a dostali se minimálně stejně jako loni do baráže.