14.08.2019 | Daniel Ryl | Rozhovory

Ze Serie A do Vyšehradu. Jsem rád, že hraju. Do Itálie se chci vrátit, hlásí Čvančara

Foto: slavojvysehrad.cz
Praha – V tichosti se během léta uskutečnil přestup na trase Empoli - Praha. Mladý útočník Tomáš Čvančara se však ze Serie A nepřesunul do žádného z prvoligových celků, ale stal se velkou posilou druholigového Vyšehradu. Nováčkovi soutěže pomohl v úvodu nového ročníku čtyřmi góly, z nichž dva vstřelil v posledním utkání proti Sokolovu, kterými rozhodl o výhře 2:1. "Jsem rád, že můžu ve Vyšehradu hrát, do Itálie bych se ale chtěl vrátit," přiznal po zisku důležitých tří bodů.

Nováček soutěže z Vyšehradu je po čtyřech kolech na sedmém místě tabulky se ziskem šesti bodů za dvě výhry. Čtyřmi góly se na tom podílel Tomáš Čvančara, který v sobotním utkání 4. kola proti Sokolovu skóroval dokonce dvakrát. "Zápas byl nahoru dolů. Od první minuty jsme chtěli zavřít jednu z našeho pohledu slabší stranu, donutit je k dlouhým nákopům a převzít iniciativu. To jsme plnili, ale nepřišlo mi, že by z toho byla nějaká vyložená šance," hodnotil po utkání hrdina domácího mužstva.

To sice v první půli tahalo za kratší konec, ale ve druhé pětačtyřicetiminutovce už byl Slavoj také nebezpečný. "O pauze jsme si řekli, že budeme dávat góly a půjdeme za výsledkem, protože hrajeme doma a výsledky doma jsou pro nás důležité," uvědomuje si devatenáctiletý útočník.

Bývalý hráč obou pražských "S" však mohl být o tisíc kilometrů jinde. Kmenový hráč Jablonce odešel v lednu na hostování do Empoli, kde půl roku nastupoval za juniorku a trénoval s prvním mužstvem, hrajícím Serii A. "Celý půlrok hodnotím kladně, protože jsem trénoval s hráči, kteří hrají Serii A," těší Čvančaru.

Český talent se v nejvyšší italské soutěži na hřiště nedostal, ale v deseti zápasech se za juniorský tým prosadil jednou. Proč se tedy vrátil? "Musel jsem se vrátit, protože sportovní ředitel, který mě přivedl, přestoupil do Sampdorie Janov. Řešilo se, zda půjdu za ním, ale nějak se to nestihlo, tak jsme se dohodli, že bude lepší se vrátit sem, kde budu hrát, než strávit půl roku v Itálii a jenom trénovat," vysvětloval Čvančaru hostování ve Slavoji.

V něm dostane prostor, aby získal herní praxi, což byl hlavní důvod, proč neklapl přesun do některého z prvoligových klubů: "Neřekl bych, že bylo něco ve hře. Já bych hlavně nehrál, zatímco ve Vyšehradu budu hrát. Navíc můžeme udělat nějaký výsledek a dokonce překvapit." 

V dalším kole čeká pražský celek těžké utkání na půdě druhé Líšně.

56' Čvančara
74' Čvančara
70' Vávra
72' Čvančara
75' Laňka
90' Drozda
43' Vahala (trenér brankářů)
63' Machek
72' Červenka
90' Šmehyl
Sestavy
Otáhal – Šandera, Švejdík, Žežulka, V. Mareš – Pouček (86. Veselý), Drobílek, Brejcha, Verner, Laňka (75. Vejvar) – Čvančara (88. Drozda).
Na lavičce: Dočekal, Pardubský, Freit, Rataj
Trenér: Roman Veselý
Jakub Dvořák I. – Šmehyl, Hošek, Machek, Kopřiva (61. Štursa) – Štípek, Selnar (61. Vávra), Glaser, Jakub Dvořák II. – O. Ševčík, Červenka (76. Wermke).
Na lavičce: Šiman, Čihák, Šulc, Fišer
Trenér: František Šturma
Rozhodčí: Houdek – Myška, Klupák • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Diváci: 405