16.08.2019 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Pardubice vyhrály po pěti letech v Ústí a posunuly se do čela tabulky

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Ústí nad Labem – Fotbalisté Pardubic zvítězili stejně jako v poslední květnový den roku 2014 v páteční předehrávce 5. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nejtěsnějším rozdílem na hřišti Ústí nad Labem a posunuli se s jedenácti body do čela soutěže. Jedinou trefu utkání obstaral tři minuty po přestávce zkušený Pavel Černý, Jiří Letáček si připsal třetí čisté konto v letošním ročníku. V páté minutě nastavení druhé půle obdržel žlutou kartu trenér Pardubic Jiří Krejčí.
bez branek
48' Černý
74' Krátký
81' Solil
83' Jeřábek
87' Prosek
90' Krejčí (asistent trenéra)
Sestavy
Tvrdoň – Strada, Brak, T. Vlček, Písačka – J. Peterka, D. Richter (52. M. Valenta), Miskovič (52. Bassey) – Drame, Matějka, Krátký (76. M. Bílek).
Na lavičce: Plachý, Jakubov, Jirkovský, Pimpara
Trenér: Aleš Křeček
Letáček – Prosek, Toml, Šejvl, T. Čelůstka – Jeřábek – Pfeifer (90+1. Mužík), Solil, Hlavatý, Kohút (79. Sokol) – P. Černý (69. Zifčák).
Na lavičce: Šmíd, Čihák, Kovář, Lee
Trenér: Jaroslav Novotný a Jiří Krejčí
Rozhodčí: Dorušák – Horák, Dohnálek • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 865

Komentář

Na první brankovou příležitost zápasu se čekalo na severu Čech do osmé minuty, kdy po kombinaci Jana Peterky a Lukáše Matějky vybídl Youba Drame ke skórování Daniela Richtera. Posledně jmenovanému ve velkém vápně chybělo k míči pár centimetrů, výběh Jiřího Letáčka přišel za vteřinu dvanáct. Za pět minut domácím fanouškům naopak zatrnulo, když napadající Pavel Černý nevyužil chyby v rozehrávce Army.

V minutě čtrnácté sklidil potlesk Youba Drame za pohlednou jedovku z levé strany, kterou brankář Pardubic pouze vyrazil před sebe. Z následných tří rohových kopů o minutu později mohli Ústečtí rovněž těžit, Matyáš Písačka za asistence Jiřího Miskoviče hlavičkoval do dobře připravené náruče gólmana hostů. Zbytek úvodního dějství další větší šance nenabídl, a tak se 865 diváků odporoučelo na párek za bezbrankového stavu.

Do druhého poločasu vstoupily na výbornou Pardubice, když z hranice velkého vápna se ze středu prosadil Pavel Černý. Útočník Východočechů střeleckým pokusem k pravé tyči nedal Mariánu Tvrdoňovi šanci, ústecký brankář se za balónem pouze ohlédl.

Časomíra přičetla pouhé dvě minuty a mohlo být vyrovnáno. Youba Drame po přihrávce Daniela Richtera před zcela odkrytou bránou doslova zakopl o míč a nechal ho za sebou. Arma si vytvořila i další příležitosti ke skórování. V 73. minutě mířil na úroveň břevna Marek Strada, gólman hostů ale za žádnou cenu inkasovat nechtěl a vyrazil míč na roh.

V 86. minutě stálo při Pardubicích velké štěstí, když Lukáš Matějka nejprve nevyzrál na brankáře soupeře, Michal Bílek následně orazítkoval břevno. Po drtivém závěrečném tlaku vybojoval ještě ve čtvrté minutě nastavení Michal Bílek rohový kop. Kouč hostů Jiří Krejčí inkasoval žlutou kartu za kopnutí do lahve, a tak místo avizovaných tří minut bylo kvůli řešení situace nastaveno minut téměř pět. I přes power-play s Mariánem Tvrdoněm Severočeši bránu z poslední akce přestřelili, tři body tak odvezly Pardubice.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „O přestávce v kabině jsme si říkali, že pokud nás soupeř bude nadále přetlačovat v několika soubojích uprostřed hřiště, budeme to mít složité. Nastoupíme do druhého poločasu a necháme soupeři tolik času při první akci. Pro mě to byla nepochopitelná situace, a proto jsme prohráli. Pardubice hrály velmi dobře, mají kvalitní tým, jsou dobré a důrazné na balónu. V důraze jsme se soupeři v první půli nevyrovnali a poté honíme výsledek ke konci. Máme šanci, břevno, rozhodla naše nedůslednost při prvním gólu. Jinak se jednalo klasické remízové utkání. Musím kluky opět zvednout, jsou smutní v kabině. Můžeme si za to ale sami, nedůslednost se nám vymstila. Pokud nebudeme souboje vyhrávat a bude nás soupeř přetlačovat, bude těžké kohokoliv porazit a už vůbec ne Pardubice. Kvůli tomuto zápasu nemůžeme říct, že bychom vstoupili do této sezóny dobře.“

Jaroslav Novotný (FK Pardubice): „Věděli jsme, že máme proti sobě těžkého soupeře. Věřili jsme, že v této formě jsme schopní body odvézt. Jsem rád, že se nám to podařilo, i když utkání bylo oboustranně vyrovnané. Vyšla nám jedna akce, kdy Pavel Černý rozhodl zápas. K vidění byl dobrý fotbal, kluci tam nechali srdce, bojovali. Závěr odmakali naplno, soupeř byl kvalitní, jsme rádi za body. Když jsme před sezónou viděli rozlosování pro začátek, měli jsme z toho obavy. Nyní panuje spokojenost a chtěli bychom v těchto výkonech pokračovat. Žlutou kartu v nastavení druhé půle obdržel můj kolega Jiří Krejčí za kopnutí do lahve, neboť se mu zdálo, že rozhodčí utkání příliš natahuje.“