23.08.2019 | Kryštof Severa | Zápas

Brno na domácí půdě zdolalo Vítkovice a slaví druhou výhru v sezoně

Foto: fczbrno.cz
Brno – Fotbalisté Brna přivítali v 6. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY doma Vítkovice a zápas zvládli úspěšně. Svého soupeře zdolali těsně 1:0, když jediný gól zápasu vstřelil už v prvním poločase Petr Pavlík. Zbrojovka tak může slavit druhou výhru v sezoně, naopak Vítkovice počtvrté ze šesti zápasů prohrály a dál jsou poslední.
45' Pavlík
bez branek
23' Fousek
63' Štěpanovský
65' Krška
83' Šural
20' Praus
21' Matěj
62' Holiš
83' Mikula
88' Surzyn
Sestavy
Floder – Šural, Pavlík, Kryštůfek, Eismann – Štepanovský, Bariš, Krška, Fousek (71. Pachlopník) – Růsek (76. Sedlák), Pázler (74. Přichystal).
Na lavičce: Halouska, Vintr, Bartolomeu, Magera
Trenér: Pavel Šustr
Květon – Surzyn, Mikula, Cverna, Praus (60. Chvěja) – Holiš (80. Buchvaldek), Kania – Zorvan, Matěj, Stříž – Kovařík (67. Martišiak).
Na lavičce: Simkanič, Motyčka, Suchan, Matoušek
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Dorušák – Caletka, Matoušek • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2463

Komentář

Zbrojovka vstoupila do zápasu s Vítkovicemi aktivně. Hned v úvodu se do šance hnala nová akvizice brněnského celku Jan Pázler, ale nadvakrát nedokázal překonat Květona. Podobně dopadl i o malý moment později ve svém brejku agilní Krška.

Do šance se prodraly také Vítkovice, konkrétně Matěj Praus, jehož střela letěla v těsné blízkosti branky domácího Flodera. Brno bylo nebezpečné zejména ze standardních situací, rohy Eismanna s Krškou, či volné kopy druhého jmenovaného dělaly obraně Vítkovic velké starosti. A krom starostí pro hostující defenzívu přinesly také gól. V předposlední minutě zahrál David Krška volný kop chirurgicky přesně na hlavu Petra Pavlíka, který dotlačil míč do sítě a rozradostnil tak domácí fanoušky.

Druhý poločas notně ovlivnilo zdržení před jeho začátkem. Výpadek v distribuční síti znemožnil rozsvícení světel na Městském stadionu na Srbské a druhá část zápasu tak začala s třicetiminutovým zpožděním.

I ve druhé půli byli domácí týmem, který mohl pootočit ukazatelem skóre jako první. David Krška se uvolnil na hranici pokutového území, ale jeho střelu vytěsnil Květon na rohový kop. Po jednom z rohových kopů se dostal k zakončení Růsek, ale trefil jen rukavice brankáře Květona.

I Vítkovice si dokázaly vypracovat gólové šance. Jednu takovou spálil ve dvaasedmdesáté minutě hostující Holiš, když svůj pokus nevměstnal mezi tři tyče. Odpovědět na šanci Vítkovic mohl Šural, ale z bezprostřední blízkosti neuklidil míč do sítě a trefil jen prostor, kde stál brankář hostí.

V závěrečné desetiminutovce dokázala Zbrojovka přežít klinickou smrt, kdy Kryštůfek vyhlavičkovával míč z brankové čáry a po ubojovaném závěru může Brno slavit první domácí vítězství.