15.09.2019 | Jiří Paýr | Zápas

Vlašim porazila na domácím hřišti Vítkovice a odpoutala se z posledního místa

Foto: fcsbvlasim.cz
Vlašim – Souboj posledního s předposledním uzavřel 8. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Úspěšnější nakonec byla domácí Vlašim, která porazila Vítkovice díky trefám Oskara Fotra a novice Jiřího Janušky 2:1. Za hosty v nastavení snížil David Klusák. Středočeši se tak odpoutali z posledního místa a jsou třináctí, naopak Vítkovice se propadly na poslední místo.
11' Fotr
71' Januška
90' Klusák
85' Průcha
59' Matoušek
67' Matěj
84' Klusák
Sestavy
Řehák – Kadlec (87. Blecha), Broukal, Štochl, Breda – Svoboda, Pilík, Janda, Průcha – Dias (69. Januška), Fotr (64. Jandera).
Na lavičce: Bačkovský, Plachý, Šabanov, Sváta
Trenér: Daniel Šmejkal
Květon – Cverna, Stříž, Holiš, Klusák – Chvěja, Buchvaldek (84. Suchan), Zorvan, Motyčka (55. Kovařík) – Matěj, Matoušek (70. Kania).
Na lavičce: Simkanič, Mikula, Praus, Martišiak
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Orel – Myška, Dohnálek • Stadion: Stadion v Kollárově ulici • Diváci: 645

Komentář

Vlašim zahájila utkání pod novým trenérem Danielem Šmejkalem dobře a od úvodu bylo znát, že domácí chtějí zvítězit. Už v páté minutě měl na kopačkách úvodní gól utkání Janda, ale domácí kapitán nedokázal míč dostat do odkryté branky přes obránce. Vlašim v aktivitě nepolevila a byla odměněna. V 11. minutě utkání se na hranici vápna odhodlal ke střele Lucas Dias, jeho ránu tečoval přímo do sítě Oskar Fotr a domácí slavili vedoucí trefu. Dias sám mohl o chvíli později přidat druhý gól, ale jeho střelu zablokovali obránci.

Hosté postupem času dokázali srovnat tempo hry a dostat se s míčem před pokutové území Vlašimi, ale Řehák v domácí brance neměl moc práce. Až v poslední pětiminutovce musel dvakrát zasahovat. V obou případech se ale jednalo o úspěšný zákrok a domácí odcházeli do šaten daleko spokojenější za stavu 1:0.

I začátek druhé poloviny zápasu byl v domácí režii. Už po pár minutách nasměroval míč na branku Svoboda, ale jeho pokus na zadní tyč nakonec skončil mimo. V 54. minutě dokonce málem trefil míč do šibenice záložník Petr Průcha, ale scházelo pár centimetrů. Vše na jedničku vyšlo domácím až v 69. minutě. V tu chvíli přišel na hřiště Jiří Januška a on sám o dvě minuty později našel ideální pozici ve vápně, kde dokázal nejlepší orientaci a uklidil míč do sítě.

Vítkovice vrhly za tohoto stavu své síly do útoku, ale kombinace na polovině Vlašimi vyzněla do ztracena. Naopak domácí hrozili po rychlých brejcích. Jeden takový zakončil Jandera, ale svou střelu nasměřoval o několik centimetrů vedle tyče.

Pokud neměl během celého zápasu Řehák v domácí brance mnoho práce, tak v posledních pěti minutách zápasu se zapotil. Nejprve dobře zlikvidoval pokus Zorvana, následně hosté trefili břevno, a když to vypadalo, že domácí brankář udrží čisté konto, přišla povedená rána Davida Klusáka. Klusákova rána dala výsledku kosmetickou podobu a domácím nic jiného oslavy první domácí výhry v letošním ročníku nezkazilo.