20.09.2019 | Martin Hruzík | Zápas

Vítkovice pálily ostrými! Vysoká výhra znamená opuštění posledního místa

Foto: mfkv.cz
Ostrava - Duel dvou týmů z chvostu tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY měl jednoznačný průběh. Vítkovice před vlastními fanoušky zvládly souboj se Sokolovem bravurně a čtyřmi vstřelenými brankami zápas jednoznačně ovládly. Hrdinou domácího celku se stal především dvougólový Lukáš Buchvaldek. Vítkovice po zisku důležitých tří bodů opustily sestupové pásmo, Sokolov po páté prohře v letošním ročníku nadále tápe.
5' Buchvaldek
17' Stříž
49' Buchvaldek
55' Stropek (vl)
bez branek
28' Cverna
15' Kopřiva
Sestavy
Květon – Klusák, V. Cverna, Holiš, Surzyn – Motyčka – Stříž, Buchvaldek (84. Kania), Matěj (90. Praus), Zorvan – Chvěja (78. M. Kovařík).
Na lavičce: Simkanič, Mikula, Suchan
Trenér: Jiří Balcárek
Šiman – Šmehyl, Hošek (62. A. Čihák), Stropek, Jakub Dvořák II. – Štípek, Machuča, Kopřiva (52. Štursa), Selnar, Vávra (52. Machek) – Červenka.
Na lavičce: Dvořák I., Mejdr, Fišer, Wermke
Trenér: František Šturma
Rozhodčí: Pechanec - Vlček, Dresler • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 489

Komentář

Vítkovice se po osmi odehraných zápasech nacházely v krizi a dobře si uvědomovaly, že na chvostu tabulky si další prohru nemohou dovolit. Když v rámci devátého kola přijel do Ostravy Sokolov, čekalo se vyrovnané utkání, ovšem opak byl pravdou. Trenér Šturma dal důvěru stejné sestavě, která přivezla bod z Ústí. Jenže další venkovní utkání se pro Západočechy opět nevyvíjelo dobře. Už v páté minutě si před vápnem vzal míč Lukáš Buchvaldek, drze přešel přes obránce, udělal kličku brankáři a míč zasunul do branky. Sokolovští mohli rychle odpovědět, ale Květon sebral ve vápně míč těsně před volným Vávrou.

Podruhé modrobílí udeřili na konci první dvacetiminutovky, kdy střílený centr Stříže zapadl do pravého horního rohu sokolovské branky. I tentokrát se brzy po inkasování dostali hosté do slibné příležitosti. Střelu Machuči totiž tečoval Klusák tak povedeně, že domácí brankář musel rychle vystřelit nohu ke své levé tyči. Květon se musel činit také při povedené ráně Jakuba Dvořáka.   

Atraktivní první poločas pokračoval další slibnou příležitostí, po které už mohli domácí vést o tři branky. Zorvan krásně poslal míč do strany Střížovi, leč ten obstřelil nejen vybíhajícího Šimana, ale také branku Sokolova. V samotném závěru první půle ještě mohl snížit Jakub Dvořák, ale jeho tvrdá rána zamířila jen do spojnice tyčí.   

O přestávce si Vítkovice připomněly 30 let od zisku dorosteneckého titulu a diváci se zahřáli pořádným potleskem. Ten se Městským stadionem nesl také pár minut po přestávce, když Stříž poslal míč skrz vápno a Lukáš Buchvaldek se na zadní tyči nemýlil. Domácí vedli již 3:0 a měli utkání jasně ve své moci, před Sokolovem stála pořádná výzva. Tu podpořil František Šturma dvojitým střídáním. Ani to ovšem nepomohlo. Naopak definitivní tečku přidal po centru Zorvana Daniel Stropek, který si v souboji s Chvějou srazil míč do vlastní sítě.   

Ostravané si byli jasně vědomi svého náskoku a snažili se chodit hlavně do brejku, z nich se jim ovšem nedařilo dostat do pořádného zakončení. Blízko hattricku bych Buchvaldek, ale střeleckou snahu mu zmařil jeden z obránců. Alespoň korigovat výsledek mohl unikající Štursa, ten ovšem nechal vyniknout domácího brankáře. Z následného rohu nebezpečně hlavičkoval Čihák, ale hostům zjevně nebylo přáno. Fanoušci se dožadovali bůra, ale Kovařík si v úniku sice poradil s dvěma obránci, ovšem jeho střelu nohama vyrazil Šiman.   Západočechům nešlo upřít snahu, i za rozhodnutého stavu bojovali, dnes ovšem utkání patřilo Vítkovickým, ti podali velmi obětavý výkon a po jasné výhře 4:0 se odlepili ode dna tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.