21.09.2019 | Daniel Kinc | Zápas

Líšeň slaví první domácí výhru, Prostějov zlomil dvěma góly Reteno Elekana

Foto: sklisen.com
Brno – Nováček FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY z Líšně pokračuje v parádním vstupu do sezóny a nyní se konečně dočkal také prvního domácího vítězství. V utkání s Prostějovem brněnský celek vedl po prvním poločase a i když byl v prvních minutách toho druhého pod tlakem, všechny šance přežil a dvěma góly pojistil výhru 3:0.
26' Reteno Elekana
72' Vintr (pen)
85' Reteno Elekana
bez branek
45' Vintr
81' Vintr
82' Machálek
36' Polák
64' Střeštík
64' Rolinc
71' Janíček
89' Koudelka
Sestavy
Šustr – Bačo, O. Vintr, Jeřábek (36. Minařík), O. Ševčík – Ad. Čermák, Demeter (78. Málek), Reteno Elekana – Hladík, T. Machálek, Zikl (70. M. Vintr).
Na lavičce: Vítek, Rolinek
Trenér: Miroslav Machálek
Bréda – Biolek, Janíček, Schuster, Lutonský – Polák, Píchal, Slaměna (68. Kroupa), Střeštík (77. Šteigl) – Koudelka, Rolinc.
Na lavičce: Mucha, Kiška, Kotouč, Pernackyj, Zapletal
Trenér: Oldřich Machala
Rozhodčí: Cihlář - Hock, Klupák • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 1300

Komentář

Líšeň vstupovala do utkání s touhou napravit dojem z neúspěšného brněnského derby. První možnost ale měli hosté hned zkraje třetí minuty, kdy se Koudelka uvolnil ve vápně, levačkou ale neprostřelil Šustra. Po čtvrthodině hry se dočkali šance také domácí, když Zikl na sebe navázal hráče a vybídl k úniku Hladíka, jenže ten ve skluzu mířil jen do Brédy. Domácí byli poté aktivnější a zanedlouho tvrdě střílel Reteno, brankář jeho pokus vyrazil před sebe, jenže dorážející Demeter přestřelil odkrytou brankou.

Za dvě minuty zakončoval v dobré pozici také kapitán Líšně Machálek, jenže i on mířil ve velké šanci jen do Brédy. Kouzlo hostujícího brankáře odčarovali domácí až ve 26. minutě. Guy Reteno Elekana šikovně tečoval střílený pas spoluhráče, na což Bréda stihl zareagovat, ale na dorážku gabonského křídelníka z blízkosti už neměl nárok. Rána šla přesně pod břevno – 1:0. Po půlhodině hry vysunul Hladík Ondřeje Vintra, ale ten mířil jen nad branku soupeře. V závěru půle měli oba celky ještě po jedné šanci, jenže jak domácí Zikl, tak hostující Lutonský stříleli vedle.

Druhou půli načali hosté hodně aktivně a dobrých dvacet minut byli jasně lepší, jenže šance vůbec nepřicházely. Naopak domácí těžili z brejků a v jednom z nich mohl zakončovat Hladík, ale velmi podobně jako Vintr v první půli přestřelil branku a vzápětí neuspěl ani Minářik. Velkou šanci srovnat měl v 67. minutě Píchal, který šel zprava sám na gólmana po chybě obránce, jenže branku vůbec netrefil, a nakonec se z toho vyklubal rozhodující moment duelu.

Za tři minuty totiž vlétl do vápna Hladík, hostující kapitán Janíček jej podrazil a byla z toho penalta. Míč si postavil střídající Marek Vintr, který byl do té doby na hřišti zhruba minutu, a přesnou ranou k tyči zvýšil náskok na 2:0. Prostějov musel vrhnout všechno do útoku, což hrálo do karet brejkům domácích. Hned třikrát hledal Marek Vintr volného bratra Ondřeje, ale dva pasy byly nepřesné a když už přihrávka prošla, zasáhl v jasné tutovce vybíhající Bréda.

Domácí se nakonec třetí branky přeci jen dočkali. Aktivní Marek Vintr tentokrát centroval po zemi z vápna, na jeho pas si naběhl na malé vápno Guy Reteno Elekana a zblízka přišpendlil míč pod břevno. 3:0, bylo rozhodnuto. Závěr už se dohrál v poklidu, Brněnští si náskok pohlídali a mohli oslavit nejen první domácí druholigovou výhru v sezóně, ale vůbec ve své historii.