28.09.2019 | Libor Kokoška | Zápas

Vyšehrad zdolal po drtivém nástupu 3:1 Varnsdorf

Foto: slavojvysehrad.cz
Praha – Nováček z Vyšehradu slaví třetí vítězství ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE! Pražané vlétli do zápasu s Varnsdorfem jako uragán, když po gólech Poučka a Laňky vedli již ve čtvrté minutě 2:0! Hosté zakrátko korigovali výsledek zásluhou Ondráčka, jenž proměnil pokutový kop, definitivu ale přidal pět minut před koncem svým druhým zásahem v duelu Denis Laňka. Vyšehrad si tak vítězstvím 3:1 polepšil na jedenáctou příčku, Varnsdorf je naopak nadále poslední.
1' Pouček
4' Laňka
85' Laňka
14' Ondráček (pen)
14' Pardubský
36' Švejdík
55' Kozel
74' Rataj
85' Laňka
51' Houser
59' Bláha
Sestavy
Otáhal – Pardubský (46. Rataj), Nitrianský, Švejdík, T. Jablonský – Kozel – Drobílek (90. Brejcha), Verner – Pouček (88. Žežulka), Veselý, Laňka.
Na lavičce: Dočekal, Drozda, Mareš, Mashike Sukisa
Trenér: Roman Veselý
Samoel – M. Richter, Heppner, Rudnytskyy – Ondráček (77. Kazda), Houser, Bláha (79. Daniel Novák), Lehoczki, D. Breda – Barac (72. Micovčák) – Kocourek.
Na lavičce: Vaňák, Finěk, Kubista, Šimon
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Julínek – Koval, Vaňkát • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Diváci: 400

Komentář

Jeden z klíčových momentů bojů o záchranu nabídl duel mezi čtrnáctým Vyšehradem a posledním Varnsdorfem. Oba celky se po slušném startu propadly až na dno tabulky. Vyšehrad naposledy bodoval takřka před měsícem, kdy si po remíze 1:1 odvezl z brněnské Líšně bod. Varnsdorf sice na domácím trávníků předvádí poměrně slušné výkony, dokonce zde dokázal o všechny tři body obrat Jihlavu, venku zatím ještě ale ani jednou nevyhrál. Velký problém Severočechů je navíc defenzíva, do branky momentálně posledního celku druholigové tabulky totiž napadají v průměru tři branky v zápase.

Vyšehrad měl start do sobotního utkání přímo snový. Už po minutě hry Lukáš Veselý poslal hozeným autem za hostující obranu nabíhajícího Filipa Drobílka, který po jednoduché kličce našel přízemním centrem z levé strany Lukáše Poučka. Vyšehradský kapitán špičkou kopačky ve skluzu usměrnil míč k levé tyči, Miroslav Samoel se po gólové trefě jen marně natahoval. Tribuny strahovského stadionu Evžena Rošického ještě ani neutichly a domácí se mohli opět radovat. Po fatální hrubce Ondřeje Lehoczkiho, když se jakožto poslední obránce nechal od míče odstavit Lukášem Veselým, se po přihrávce do středu hřiště prosadil trefou do strany Denis Laňka.

Dvoubrankový náskok vydržel domácím fotbalistům pouhých jedenáct minut. Václav Pardubský totiž šel do hlavičkového souboje na hranice vápna nešikovně nohou a zasáhl Davida Bredu do obličeje. Rozhodčí Pavel Julínek neváhal ani chvíli, udělil vyšehradskému obránci žlutou kartu a ukázal do vápna na penaltový puntík. K zakončení se postavil hostující Adam Ondráček, který nekompromisně skóroval razantní střelou k tyči. Domácí gólman Martin Otáhal sice vystihl směr střely, na míč ale nedosáhl.

Další velkou šanci měl v 38. minutě domácí Daniel Kozel. Ten dostal přízemní přihrávku ze strany od Denise Laňky, v nadějné pozici z prostoru penaltového puntíku ale trefil pouze veprostřed stojícího severočeského gólmana.

V druhém poločase se tempo hry zpomalilo. Ani jeden tým nechtěl udělat osudnou chybu, která by skončila gólem soupeře. Varnsdorf měl několik šancí, žádná z nich ale nebyla vyloženě gólová. Navíc po rohu v 85. minutě, když se do domácího vápna nacpali takřka všichni Severočeši, se Vyšehrad dostal do nadějného přečíslení 3 na 1. Denisu Laňkovi po přihrávce na hranici šestnáctky už stačilo jen přesně vypálit k tyči a jít oslavovat rozhodující branku sobotního duelu.

Varnsdorf se do konce zápasu nezmohl na žádný větší nátlak, utkání tak skončilo vítězstvím 3:1 pro Vyšehrad. Ten tak přerušil svou sérii porážek a posunul se na průběžné 11. místo v ligové tabulce. Severočeši naopak stále zůstávají poslední, tentokrát už s dvoubodovou ztrátou na poslední nesestupující celek.