05.10.2019 | Petr Dejnožka | Zápas

Zbrojovka otočila zápas v Chrudimi, pomohl jí vlastní gól domácích do šatny

Foto: Karel Dvořák
Chrudim - Souboj 11. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi Chrudimí a Zbrojovkou Brno dlouho zaváněl překvapením. Domácí v první půli vedli, po vyrovnání dokonce neproměnili pokutový kop. Zkušené Brno skóre duelu následně otočilo a po výhře 4:1 si z východních Čech odvezlo plný počet bodů.
16' Kesner
45' Řezníček (vl)
71' Fousek
90' Fousek
90' Štěpanovský
65' Rybička
35' Pavlík
61' Krška
83' Růsek
88' Vaněk
Sestavy
Mrázek – Řezníček, Krčál, Vencl, Hlavsa (80. Mastík) – Kesner, Janoušek (46. Luong), Sixta, Dostálek – Rybička, Froněk (75. Vašulín).
Na lavičce: Zíma, Drahoš, Hynek, Ujec
Trenér: Jaroslav Veselý
Floder – Jakub Šural, Pavlík, Šmíd, Eismann – Krška (65. Štepanovský), Sedlák, Vaněk (90. Bariš), Šumbera (54. A. Fousek) – Magera, Růsek.
Na lavičce: Halouska, Černín, Kryštůfek, Pázler
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Denev - Mokrusch, Hrabovský • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Diváci: 823

Komentář

Brněnská Zbrojovka nastoupila na domácí Chrudim velmi aktivně a v prvních minutách obranu domácího týmu pořádně zlobila. Jenže herní převaha nebyla nic platná, protože v patnácté minutě předvedli domácí hráči rychlý kontr, který přinesl vedení. Centr Tomáše Dostálka přistál na noze Ondřeje Kesnera, který lehkým lobem přehodil gólmana Flodera. Chrudim i nadále spoléhala na kvalitní hru v obraně a v první půli žádné výrazné příležitosti favorizované Zbrojovce nenabídla.

Jenže těsně před vypršením pětačtyřiceti minut přišel do vápna MFK centr z pravé strany, který si smolně do vlastní sítě usměrnil Vojtěch Řezníček. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu. Po přestávce jsme sledovali vyrovnané utkání, ve kterém obě mužstva čekala na chybu. Ta přišla na straně Zbrojovky, Hlavsa byl ve vápně zatažen a Chrudim rázem kopala penaltu. Nejlepší střelec domácího týmu v loňské sezoně ale nastřelil jen břevno.

A zákonitě přišel na druhé straně trest. Obrana Chrudimi si v 72. minutě nepohlídala Adama Fouska, který si za obrannou linií zpracoval balon a sám před Mrázkem si věděl rady. Domácí již hráli vabank, jejich porážku následně na začátku nastavení stvrdil Peter Štěpanovský a druhou trefou Adam Fousek. Zbrojovka Brno si tak domů odvezla vítězství v poměru 4:1.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Veselý (trenér MFK Chrudim): „Věděli jsme, že v zápase budeme méně na míči, což se potvrdilo, nicméně si myslím, že v první půli jsme byli nebezpečnějším týmem. Opakovaně ale vidím, že nezvládáme klíčové situace. Ve 44. minutě máme mít v moci na útočné polovině, místo kombinace předvedeme nesmyslnou kolmou přihrávku, přijde akce Brna a dáme si vlastní branku. To se může stát, ale ta situace vůbec nemusela nastat. Po pauze si dokážeme vytvářet nebezpečné situace, soupeř je nervózní, přijde penalta a nedáme jí. Kolikátá je? S minulou sezonou desátá? Patnáctá? To opakovaně tým sráží a hráči se pak mění. Necháme si dát gól, dobýváme branku soupeře, otevřeme hru a pak to dohrajeme v totální křeči. Tři minuty znehodnotí 90 minut práce. Navíc naši střídající hráči dnes absolutní nula, je to katastrofální zjištění, protože na co jiného se vyhecovat, než právě na Brno. Bohužel to není náhoda, protože se nám tyto situace stále a stále dokola opakují.“

Pavel Šustr (trenér FC Zbrojovka Brno): „Utkání se vyvíjelo tak, jak jsme předpokládali – že budeme víc držet míč a soupeř hrozit ze standardek a centrů. Bohužel ihned dostali branku, ale naštěstí se podařilo do pauzy vyrovnat. Ve druhé půli jsme drželi míč, ale nevytvářeli si tolik příležitostí, co bychom chtěli. Soupeř pak nedal penaltu, my dali gól a poté bylo dobře, že se kluci uklidnili a chodili do otevřené obrany. Výsledkově jsme zápas určitě zvládli, herně v některých částech také.“