06.10.2019 | Libor Kokoška | Zápas

Žižkov udolal v pražském derby nejtěsnějším rozdílem Vyšehrad

Foto: Ema Bartalská (fkvz.cz)
Praha – Fotbalisté Žižkova zvítězili v utkání 11. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nad nováčkem z Vyšehradu 1:0. Jedinou branku zápasu obstaral ve 31. minutě útočník Jaroslav Diviš. Viktoriáni, kteří dohrávali bez v nastavení vyloučeného Řezáče, se po vítězství posunuli na sedmou příčku tabulky, Vyšehrad zůstal dvanáctý.
31' Diviš
bez branek
14' Opluštil
54' Martan
87' Řezáč
90' Řezáč
79' Verner
Sestavy
Švenger – Tusjak, Březina, Opluštil, Urbanec (90+3. Halgoš) – Jaroslav Diviš (89. Petrlák), Bazal, Batioja (71. Gil), Řezáč, Súkenník – Martan.
Na lavičce: Soukup, Maksić, Muleme
Trenér: Daniel Veselý a Zdeněk Hašek
Otáhal – T. Jablonský, Švejdík, Nitrianský, Šandera – Kozel (79. V. Mareš) – Verner, Drobílek (79. Vejvar) – Laňka, Veselý, Rataj (60. Mashike Sukisa).
Na lavičce: Dočekal, Alexandr, Drozda, Brejcha
Trenér: Roman Veselý
Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Hurych • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1012

Komentář

Lepší vstup do utkání měli hosté z Vyšehradu. Ti překvapili domácí Viktorku sebevědomým a útočným pojetím hry. Do žádné výrazné šance se ale nedostali a jedinou herní výhodu tak získali po žluté kartě domácího Marka Opluštila, který v hlavičkovém souboji tvrdě sestřelil Miroslava Vernera. První gól tak byl k vidění až po půlhodině hry. Luboš Tusjak se na levé straně uvolnil a přízemním centrem našel v prostoru pro penaltový kop volného Jaroslava Diviše. Domácí útočník z první zkušeně skóroval trefou k levé tyči, Martin Otáhal se po míči jen marně natahoval.

Do první nadějné hostující šance se dostal o tři minuty později po centru z levé strany Daniel Kozel. S jeho razantní trefou doprostřed branky si ale dokázal gólman Milan Švenger bez větších problémů poradit.

Do druhého poločasu vstoupili lépe domácí fotbalisté. Už v 56. minutě propadl centr Michala Řezáče až k Augustu Batiojovi, ekvádorský záložník ale z nadějné pozice nedokázal ani nadvakrát skórovat. Poprvé trefil obránce před sebou, podruhé přesouvajícího se Martina Otáhala. V 63. minutě už ale opět zahrozili hosté. Miroslav Verner se silově protlačil přes dvojici obránců do zakončení, jeho střela z hranice šestnáctky nakonec ale těsně přeletěla břevno.

O třináct minut později se žižkovští fotbalisté radovali z druhé vstřelené branky, ta nakonec ale nebyla kvůli ofsajdu uznána. Ladislav Martan našel na hranici vápna volného Josefa Bazala, který parádní přízemní dělovkou k tyči prověřil postřeh hostujícího gólmana. Martin Otáhal dokázal proti střele zasáhnout, míč vyrazil pouze před sebe, kde se do gólového zakončení dostal jeden z domácích útočníků. V momentu střely se ale nacházel v nedovoleném postavení, což neuniklo oku pomezního rozhodčího.

Po zbytek utkání už měl navrch Vyšehrad, který si šel za vyrovnáním. V 84. minutě centr z rohu propadl na zadní tyč až ke zkušenému Ondřeji Švejdíkovi, obránce ze Strahova ovšem z takřka stoprocentní střelecké pozice minul, když trefil pouze levou tyč. Ve čtvrté minutě nastavení byl vyloučen po druhé žluté kartě Michal Řezáč, z následující standardní situace si navíc šemíci dokázali vytvořit další nadějnou šanci. Milan Nitrianský nakonec ale poslal míč pouze nad břevno žižkovské branky.