18.10.2019 | Martin Hruzík | Hráč měsíce

Hráč měsíce Kohút: Být první je hezký pocit, ale nesmíme usnout na vavřínech

Foto: fkpardubice.cz
Praha – Když Michal Kohút přicházel v létě ze Slovácka do Pardubic, jistě nečekal, jak povedený podzim jej čeká. Pardubice uhranuly fotbalovou veřejnost a i přes nedávnou prohru v derby s Hradcem Králové se po třetině soutěže vyhřívají na čele FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Velký podíl na tom má právě šikovný devatenáctiletý záložník, který za své výkony obdržel cenu pro hráče měsíce září.

Michale, už před dvěma lety jste měl možnost se připravovat s A-týmem. Jak vám to pomohlo?
Příprava s A-týmem Slovácka mi určitě pomohla, měl jsem možnost trénovat s dospělýma a byla to dobrá zkušenost. Myslím, že mě to trochu připravilo na FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU.

Byl jste i na stáži v italském Udine, co vám to dalo?
Na Udine vzpomínám v dobrém. Byla to pro mě dobrá zkušenost a možnost poznat zahraniční fotbal. Díky stáži jsem zjistil, v čem mám oproti tamním hráčům nedostatky.

V létě jste se ze Slovácka přesunul do Pardubic. Jak k hostování došlo? Řešil jste i jiné možnosti?
Pan trenér Krejčí, který nás v Pardubicích trénuje, si mě všiml při mistrovském utkání proti Slovácku a chtěl mě vidět, tak jsem šel do Pardubic na přípravu a nakonec jsem tam i zůstal. Jiné možnosti jsem neřešil, vše se seběhlo docela rychle. Že tam půjdu, jsem se dozvěděl tři dny před startem přípravy, takže na nějaké jiné možnosti nebyl ani čas.

Čekal jste, že se tak rychle prosadíte do A-týmu?
Ze začátku jsem očekával menší prostor, že budu spíše naskakovat z lavičky náhradníků. Místo toho hraji a jsem spokojený, nemůžu si stěžovat.

S Pardubicemi se vám první třetina soutěže neskutečně podařila, co je důvodem úspěchu?
Myslím, že největší důvod je parta. Je tady výborná kabina, což následně dokážeme prodat i na hřišti. Díky tomu jsme zatím úspěšní.

I přes první prohru kralujete FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE, jaký je to pocit?
Chtěli jsme neporazitelnost udržet ještě déle, bohužel se nám to nepodařilo a prohráli jsme zrovna v derby s Hradcem. Jak říkáte, pořad jsme první, což je určitě hezky pocit, ale nesmíme usnout na vavřínech a makat dál, ať jsme první co nejdelší dobu.

Daří se i vám osobně. Cítíte, že jste se posunul? V čem?
Je to moje první sezóna v dospělém fotbale, je to něco jiného než dorostenecký fotbal. Teď má již větší důležitost také taktika, v této oblasti jsem se hodně posunul.

Za své zářijové výkony jste obdržel cenu pro hráče měsíce. Gratulujeme. Nepamatuji si, že by ji někdy získal někdo mladší, je to o to cennější?
Děkuji. Jsem za to rád, je to taková malá motivace do další práce. Jestli ji získal někdo mladší, to nevím, ale určitě je to příjemné být hráč měsíce, zvlášť když je to moje první sezóna v dospělém fotbale.

Získal jste již někdy nějakou jinou individuální cenu?
V mladším věku jsem jich nasbíral na turnajích docela dost, ale v dospělém fotbale je to moje první ocenění.

Před pár dny jste se vrátil z reprezentačního srazu, může být podzim ještě lepší?
Vždycky to muže být lepší, jak osobními výkony, tak týmovými, ale myslím, že podzim je zatím vydařený.

Zaregistroval jste již vyšší zájem o vaši osobu? Už víte, co s vámi bude v zimě?
Snažím se teď soustředit jen na sebe a na Pardubice, takže to, co bude, teď neřeším.

Ve svých devatenácti letech hrajete pravidelně v týmu vedoucím FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU, kam byste to rád jednou dotáhl?
Myslím, že sen každého fotbalisty je hrát v zahraničí v nějakém top klubu. Stejně to mám i já. V budoucnu bych si chtěl zahrát někde v zahraničí.