18.10.2019 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Arma ukončila trápení doma a v televizním zápase porazila Chrudim, trefil se Bassey a Matějka

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Páteční program 12. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY pokračoval ve večerních hodinách televizním duelem mezi Ústím nad Labem a Chrudimí. Souboj osmého celku s desátým přinesl vyrovnanou hru, po poločase s několika šancemi odcházely oba týmy do kabin za bezbrankového stavu. Ve druhé půli však Arma zvládla své náznaky šancí dotáhnout až ke skórování, když se prosadil Fortune Akpan Bassey a nakonec i nejlepší střelec týmu Lukáš Matějka. Severočeši si tak díky zisku tří bodů udrží i po tomto víkendu příslušnost k týmům v polovině ligové tabulky.
68' Bassey
77' Matějka
bez branek
15' Písačka
90' Matějka
64' Sixta
81' Froněk
90' Rybička
Sestavy
Tvrdoň – Krátký, Brak, Pimpara, Písačka – Richter (60. L. Matějka), Peterka, Miskovič (66. Bílek) – Drame, Bassey, Prošek (80. Valenta)
Na lavičce: Plachý, Jakubov, Jirkovský, Vlček
Trenér: Aleš Křeček
Mrázek – T. Dostálek (63. Sulík), Řezníček, Krčál, Hlavsa – Froněk – Rybička, Drahoš, Vašulín (73. Ujec), Sixta (73. Janoušek) – Kesner
Na lavičce: Zíma, Luong, Vencl, Hynek
Trenér: Jaroslav Veselý
Rozhodčí: Julínek – Hájek, Klupák - Hanousek • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 868

Komentář

Před televizním zápasem se kapitáni obou týmů připojili ke slavnostnímu aktu, kdy bylo poblahopřáno od akcionáře Ing. Jiřího Hory místopředsedovi mládeže FK Ústí nad Labem Zdeňku Bechyněmu k padesátým narozeninám.

První vážnější branková příležitost přišla s 18. minutou, kdy Petr Drahoš hledal v předbrankovém prostoru Jakuba Krčála, který vysněný cíl minul. O deset minut později Youba Drame křižnou přihrávkou adresoval míč Václavu Proškovi, který přestřelil. Zbytek poločasu se dohrál za bezbrankového stavu, mírně opticky lepší byla Chrudim.

V 55. minutě šel Daniel Vašulín sám na domácího brankáře, akci ale naštěstí pro domácí překombinoval a vybojoval jen rohový kop. Za pět minut na opačné straně vybídl Daniel Richter ke skórování Václava Proška, který strážce soupeřovy svatyně nezaměstnal.

Zlomová byla 68. minuta, kdy Fortune Akpan Bassey využil přihrávky od Václava Proška a po otočce se prosadil střelou na zadní tyč. Časomíra přičetla devět minut a domácí se radovali znovu. Marián Tvrdoň neváhal s rychlým výkopem, Youba Drame posunul hlavičkou míč na Lukáše Matějku, který se odvděčil za střídání trenérovi gólem, potvrdil roli nejlepšího střelce Army a dokázal, že na hřiště patří.

868 diváků bylo v závěru svědky snažení Chrudimi, která se ale již na zdramatizování zápasu nezmohla. Ústí nad Labem ukončilo domácí trápení, když před utkáním bylo v domácí tabulce až na čtrnácté příčce a zvítězilo doma poprvé od 2. 8. 2019. Chrudim naopak prodloužila šňůru na pět zápasů bez vítězství.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „První poločas nebyl z naší strany dobrý, byl příliš nervózní. Zbytečně jsme ztráceli balóny a nehráli jsme to, co jsme chtěli. Hráči měli pravděpodobně v hlavách, že se jim doma nedaří, slyšeli to kolem sebe. Snažili jsme se od toho oprostit, ale to jen tak nejde, v hlavě to je. Chtěli moc vyhrát, soupeř hrál dobře, má dva útočníky, kteří jsou důrazní, nepříjemní, přidrží balón, vyhrávají souboje. V poločase jsme si řekli, že se musíme uklidnit, více běhat a mít lepší finální fázi, do které jsme se nedostali. Druhý poločas byl z naší strany lepší, ale příliš šancí jsme si přesto nevytvářeli. Jsem rád, že útočníci nám vyhrávají zápasy. Měli jsme dilema, jak proti Chrudimi s útočníky. Fortune Akpan Bassey hrál výborně zápas proti Jablonci, mysleli jsme, že na pomalé stopery bude platit, proto jsme se takto rozhodli. Lukáš Matějka má nahráno o hodně více, oba nakonec góly dali. Věděl jsem, že jsme byli třetí v tabulce venku a čtrnáctí doma. Po Chrudimi jsme se zvedli, ale důležitá je celková tabulka. Chceme se držet na příčkách nahoře.“

Jaroslav Veselý (MFK Chrudim): „Bezbrankový stav byl přijatelný ze začátku spíše pro domácí. My neodehráli v Ústí nad Labem špatné utkání, ale není to poprvé, co si toto říkáme. Náš problém je produktivita a táhne se to několik zápasů. Domácí byli více na míči, my jsme měli více nebezpečných akcí do gólu, který byl dobře trefená střela. Pokud neproměníme šanci z malého vápna a přestřelíme prázdnou bránu, jsme po zásluze potrestaní, fotbal není krasobruslení. Táhne se to jako niť, pomáhali jsme ze začátku sezóny o standardní situace, ale to nejde do nekonečna. Za šance ani dobrý výkon si nic nekoupíme, musíme začít střílet branky. Překvapilo nás, že za Armu nenastoupil od začátku Lukáš Matějka. Věděli jsme, že to je hráč, který dává góly a využil toho i proti nám. Naši tři útočníci dali dohromady jeden gól, zatímco on vstřelil letos sedmý. Příčinu porážky bych hledal v prvním poločase, měli jsme na severu Čech minimálně bodovat. Domácí ale dali góly a vyhráli zaslouženě. Chybí mi větší hlad po gólech, bez toho to nepůjde.“