18.10.2019 | Daniel Kinc | Zápas

Machálkova vítězná premiéra, Zbrojovka jasně přehrála Varnsdorf

Foto: fczbrno.cz
Brno – Páteční program 12. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uzavřel ve večerních hodinách souboj mezi Brnem a Varnsdorfem. Zejména pro Zbrojovku šlo o speciální zápas, poprvé se totiž na její lavičce mohl ukázat nový trenér Miloslav Machálek. 58letý kouč, který v průběhu reprezentační pauzy nahradil Pavla Šustra, prožil podařený zápasový start. Jeho svěřenci už po prvním poločasu vedli o tři branky a i přes varnsdorfské snížení v podání Bláhy ve druhé půli nakonec svůj výrazný náskok udrželi. Kromě Růska a proměněné penalty Vaňka se totiž za Brno dvakrát trefil Jakub Přichystal.
30' Přichystal
35' Růsek
43' Vaněk (pen)
84' Přichystal
62' Bláha
bez karet
24' Bláha
Sestavy
Floder – Sedlák, Šural, Kryštůfek, Eismann – Krška (46. Štepanovský), Bariš, Vaněk (75. Magera), Šumbera (55. Fousek) – Růsek, Přichystal
Na lavičce: Halouska, Černín, Pavlík, Pázler
Trenér: Miloslav Machálek
Vaňák – Rudnytskyy, Lehoczki, Ngimbi, Heppner – Bláha, Kubista – Barac, Kocourek (76. Novák), Breda (70. Schön) – Ondráček (46. Micovčák)
Na lavičce: Samoel, Novák, Richter, Šimon
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Cihlář – Vitner, Vodrážka • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2539

Komentář

V úvodu utkání se oba celky spíše oťukávaly a první šanci tak přinesla až 13. minuta, kdy centroval nebezpečně Breda z rohového kopu, ale Floder míč dokázal vyrazit. Z řad domácích jako první zahrozil Růsek, z hranice vápna ale pálil levačkou jen nad břevno.

Po půlhodině hry zahrozil znovu Růsek, ale hlavou po rohu minul branku, nicméně za dvě minuty už Brno udeřilo. Míč si ve vápně zpracoval Jakub Přichystal, obhodil si beka a z voleje napálil balón parádně do protější šibenice – 1:0. Chvíli po vedoucí brance mohlo být srovnáno, ale Ondrášek v šance neuspěl a trefil jen vyběhnuvšího Flodera. Varnsdorf mohla tato šance mrzet, protože domácí udeřili záhy po druhé. Na Eismannův centr si naběhl Antonín Růsek a ve třetí šanci už se branky dočkal, když míč nasměroval do odkryté části branky – 2:0.

Zbrojovka byla na koni. V další šanci byl po parádní práci Šumbery, který centroval nůžkami, Šural hlavou zblízka však netrefil prostor tří tyči. Čtyři minuty před poločasem však byl v šestnáctce faulován Přichystal a po krátké prodlevě rozhodčí nařídil penaltu. Exekuce se chopil zkušený Ondřej Vaněk a pohodlně zakončil placírkou k tyči – 3:0. V samotném závěru už tak skvělé půle zahrozil ještě Přichystal, brankáře Vaňáka sice přeloboval, míč však mířil nad.

Do druhé půle vstupovali domácí s komfortním náskokem a podle toho hra také vypadala. Zbrojovka se nikam nehnala a hosté se naopak nemohli dostat do souvislejšího tlaku. Zajímavou možnost měl po chybě stoperského dua opět Přichystal, z voleje ale na hranici vápna minul o centimetry levou tyč. Hosté nakonec dosáhli na snížení, když po hodině doplul odražený míč k Ondřeji Bláhovi a ten vykřesal naději pro Severočechy – 3:1.

Domácí se mohli vrátit do vedení o čtyři minuty později, Fousek ale v jasné šanci sám před gólmanem hostů ale nadvakrát neuspěl. V 77. minutě měl další snížení na noze Micovčák, z hranice vápna ale minul branku, načež na opačném pólu hřiště neuspěl dalekonosnou ranou Fousek. Definitivu výsledku dali domácí v závěru, když centr Štepanovského našel ve vápně Jakuba Přichystala a ten patičkou protečoval balón do sítě – 4:1. Na výsledku nezměnila nic ani poslední šance hostů, při níž se zaskvěl Floder zákrokem na čáře. Zbrojovka vyhrála potřetí v řadě a posunula se na čtvrté místo tabulky.