26.10.2019 | Petr Dejnožka | Zápas

Překvapivá výhra Chrudimi! Favorizovaná Dukla promarnila vedení 2:0

Foto: mfkchrudim.cz
Chrudim – Pražská Dukla ve stíhací jízdě o první místo tabulky měla v sobotu dopoledne náročný úkol. Přijížděla sice na půdu Chrudimi, která pětkrát v řadě ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE nebodovala, až tak lehký duel však neodehrála. Nic tomu ovšem ze začátku nenasvědčovalo, neboť po necelé půlhodině vedli Pražané už 2:0. Východočeši nicméně zvládli zásluhou Sulíka rázem reagovat a rázem Chrudim začala favorita nepříjemně trápit. Navíc vybojovala i vyrovnání, které zařídil esteticky nadstandardní trefou Rybička. Domácí euforii pak odšpuntoval v 89. minutě Ujec, který dokonal chrudimský obrat.
36' Sulík (pen)
78' Rybička
89' Ujec
15' Kozma
26' Kovaľ
63' Hlavsa
90' Zíma
59' Kovaľ
Sestavy
Zíma – Řezníček, Drahoš, Krčál, Hlavsa (71. Froněk) – Kesner, Janoušek, Sixta – Sulík, Dostálek (66. Rybička) – Vašulín (81. Ujec)
Na lavičce: Mrázek, Luong, Vencl, Hynek
Trenér: Jaroslav Veselý
Hruška – Souček, Piroch, Chlumecký, Daniel Tetour – Kovaľ (70. Douděra), Kozma, Preisler, Krunert (86. Ayong) – Hašek, Hadaščok (78. Holík)
Na lavičce: Rada, Fišl, Dancák, Bezdička
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Klíma – Koval, Kotalík • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Diváci: 1353

Komentář

Chrudimští chtěli na domácí půdě vzdorovat rozjeté Dukle, pro kterou naopak byl plný bodový zisk silnou povinností. Druhý tým tabulky podle toho také začal, hosté chrudimské fotbalisty přehrávali a drželi se na dostřel jejich branky. V první čtvrt hodině musel brankář Simon Zíma skvěle zneškodnit obrovské šance Vojtěcha Hadaščoka a Štěpána Krunerta, jehož ránu zpoza vápna vyškrábl na rohový kop. Příliš dlouho si ale ovace neužil, jelikož následující roh podskočil a nabídl tím vedoucí branku Danielu Kozmovi.

Herní převaha soupeře se nezměnila, vzápětí se rozdíl ve skóre navýšil. Na Sulíkovu neproměněnou šanci odpověděl po další standardní situaci Róbert Kovaľ, kterého si obránci Chrudimi nedokázali pohlídat a slovenský hráč Dukly zvýšil ve 26. minutě hostující vedení. Chrudimští se do pokutového území soupeře dostávali spíše sporadicky, návštěva kapitána Kesnera deset minut po druhém gólu byla natolik důrazná, že rozhodčí odpískal pokutový kop. S penaltou si poradil Martin Sulík skvěle a vykřesal pro Chrudim do druhého poločasu bodovou naději.

Domácí po pauze výrazně přidali, naopak soupeř se zatáhl a tím si zadělal na výrazný problém. Chrudim Duklu přehrávala, vytvářela si brankové příležitosti a v 78. minutě po trefě střídajícího Petra Rybičky zcela zaslouženě vyrovnala. To ale ještě nebylo všechno. Dukla hrající o posun do čela tabulky do ofenzívy přidala, čímž otevřela prostor pro chrudimské brejky.

V 89. minutě jeden takový připravil Rybička pro zakončujícího Milana Ujce, který zachoval klidnou hlavu a po zaseknutí trefil přesně ke vzdálenější tyči. Chrudim po pěti zápasech zvítězila, na domácím hřišti porazila po obratu z 0:2 na 3:2 favorizovanou Duklu Praha.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Veselý (MFK Chrudim): „Prvních třicet minut jsme byli na kolotoči, Dukla byla silná v kombinaci a nám řešení moc nefungovala, což souvisí s kvalitou soupeře a rotací jeho hráčů. Chtěli jsme být na míči, ale nebylo nám to umožněno. Mrzí mě však, že si necháme dát dva góly ze standardních situací, což je škoda, protože víme, že si jimi hodně pomáhají. Změnili jsme rozestavení, šli na maximální riziko. Pomohl nám i kontaktní gól, věděli jsme, že ač Dukla předvádí nejlepší fotbal v soutěži, tak se na ní fakt, že mohla jít na vedoucí pozici, podepsal. Musím smeknout před svými hráči, závěrečnou hodinu hry jsme byli vyrovnaným soupeřem, nikdo nezdržoval, nespekuloval. Jsem za hráče šťastný. Mužstvo tři týdny po zápasu s Brnem neskutečně dře a za práci bylo odměněno. Byli jsme za pracovitost a nesmírnou vůli odměněni. Splnili jsme dílčí cíl, máme patnáct bodů a teď je úkol vytěžit ještě více. Bylo to udolované, vyfárané utkání. “

Roman Skuhravý (FK Dukla Praha): „Viděli jsme nadstandardní utkání druhé ligy. Výkony byly takové, jaké jsem očekával. Byl to zápas dvou rozdílných poločasů, což není poprvé, protože se potýkáme s tím, že po pauze, když máme kontrolovat hru, tak nejsme přesní a to nás trápí. V růstu týmu je to věc, na které se dá pracovat. Do utkání jsme vstoupili silnou kombinací, byli jsme aktivnějším mužstvem a pomohli si dvěma standardkami. Od 30. minuty jsme ztrátovali ve středu hřiště, po pauze mě mrzí, že jsme nekontrolovali hru a zbavovali se míče. Jak to bývá, když nedáte šance, jste potrestaní. V závěru jsme chtěli vyhrát více my, ale nedali velkou šanci a na druhé straně proběhlo vynikající řešení na 3:2. Takový fotbal bývá, respektuji to a gratuluji domácímu týmu ke skvělému výkonu.“