02.11.2019 | Adam Kodet | Zápas

Televizní duel Prostějova s Jihlavou skončil nerozhodně

Foto: fcvysocina.cz
Prostějov – Kamery České televize zavítaly v rámci 14. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY do Prostějova, kam v roli soupeře zamířila i Jihlava. Vše podstatné se událo ve druhém poločase. Do vedení poslal Hanáky krátce po změně stran Patrik Slaměna, Vysočina ale dokázala srovnat. Po velké chybě Schustera pelášil sám na brankáře devatenáctiletý Matěj Koubek a dvanáct minut před koncem čisté hrací doby srovnal. Divoký závěr přinesl hromadnou strkanici a červenou kartu pro hostujícího Tijaniho, další gól už ale nikoliv, a tak si oba týmy po výsledku 1:1 body rozdělily.
54' Slaměna
78' Koubek
66' Sus
74' Koudelka
88' Polák
22' Smejkal
40' Novotný
51' Zoubele
88' Tijani
Sestavy
Bréda – Janíček, Sus, Schuster – Pašek – Koudelka (90+1. Pernackyj), Polák, Biolek, Lutonský – Slaměna (90+4. Šteigl), Rolinc (59. Kroupa).
Na lavičce: Mucha, Kotouč, Zapletal, Střeštík
Trenér: Oldřich Machala
Vejmola – Tijani, F. Novotný, Tlustý, Smejkal (60. Mikuš) – Vaculík, Zoubele, Javůrek (79. Jakub Rezek), Lacko, Fortelný – Jawo (66. Koubek).
Na lavičce: Veselý, Pojezný, Svoboda, Vedral
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Adámková – M. Novák, Vodrážka • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 445

Komentář

V chladném listopadovém odpoledni se poslední podzimní zápas na hřišti Prostějova rozjížděl velmi pozvolna. Hráčům na obou stranách chvíli trvalo, než se dostali do té správné provozní teploty, prvních deset minut byly k vidění spíše chyby a ztráty na obou stranách a zejména množství soubojů o míč ve středu hřiště. První střela na branku přišla z kopačky Lacka, Bréda skákavý míč zkrotil. Prostějov se dostal spíše k náznakům šancí, mezi ně se dá započítat i střela Rolince z levé strany, která jen prolétla kolem Vejmolovy tyče. Domácí pak dokázali zahrozit pouze z přímého kopu v podání Slaměny.

V druhé polovině poločasu přišly chvíle jihlavského Jana Fortelného, který v rychlém sledu spálil tři vyložené šance. Nejprve prokázal rychlé nohy a po dobrém průniku poslal míč jen do boční sítě. Po následném rohu se skvěle z voleje položil do vysokého centru a pořádně protáhl Brédu v domácí brance. Největší šance pak přišla po přiklepnutí do středu hřiště, odkud ale Fortelný ve stoprocentní šanci netrefil balón ideálně a nechal vyniknout Brédu, který se bryskně přesunul. Konec poločasu se odehrál za lehkého deště v poklidu a do kabin si oba týmy odnesly bezbrankový stav.

Do druhé půle vstoupili hráči na obou stranách velmi rozpačitě a s míčem na kopačkách se nebyli schopni dostat do blízkosti branky. A když už se schylovalo k dobrému a rychlému průniku, Polák si zakončení rozmyslel a místo toho se po lehčím kontaktu poroučel k zemi. Byl nařízen přímý kop z ideální vzdálenosti a Patrik Slaměna s ním naložil parádně. Ze středu hřiště zakroutil svůj pokus přímo k pravé tyči a nedal Vejmolovi šanci – 1:0. Favorit z Jihlavy se ze všech sil snažil svou roli potvrdit, bylo ale vidět, že na kopačky hostujících hráčů se pomalu, ale jistě vkrádala nervozita a zvyšující se tlak.

Vysočina dokázala v podstatě hrozit jen z rohových kopů, veškerá kombinace ztroskotávala buď na vlastních nepřesnostech, nebo na pozorné prostějovské obraně. To se ale změnilo v 78. minutě, kdy všem bránícím hráčům pláchl po obrovské hrubce Schustera, jenž nedokázal odhlavičkovat balon, Matěj Koubek a už od půlící čáry mohl přemýšlet nad tím, kam míč Brédovi pošle. Proti vyjetému gólmanovi zakončil po zemi k tyči a nemohl zvolit lépe – 1:1. 

Závěr zápasu okořenila červená karta pro hostujícího Tijaniho a následná velmi tvrdá výměna názorů. Jinak se nic zásadního nestalo a oba celky si tak body ve 14. kole rozdělily.

Ohlasy trenérů

Oldřich Machala (1.SK Prostějov): "V první půli jsme nebyli důrazní tak, jak jsme si představovali. Jihlava měla dvě nebo tři šance, které neproměnila. Poločasový výsledek 0:0 byl tak z našeho pohledu dobrý. V tom druhém jsme si to měli uhrát. Vedli jsme, ale udělali jsme obrovskou chybu, kterou Jihlava potrestala. Remíza je asi spravedlivým výsledkem."

Radim Kučera (FC Vysočina Jihlava): "S výkonem jsem celkem spokojený. Bylo to těžké utkání. Byli jsme impotentní v koncovce. V prvním poločase jsme měli dostatek šancí na vstřelení gólu, ale nevyřešili jsme je dobře. Do druhého poločasu vstoupil lépe z darovaného přímého kopu soupeře. My poté vyrovnaní, nebylo to špatné. Remíza je asi spravedlivá."