06.11.2019 | Zdeněk Kamínek ml. | Rozhovory

Michal Leibl z Hradce Králové: Chtěl bych se trefit a užít si radost

Foto: fchk.cz
Ústí nad Labem – Po loňském podzimu zamířil Michal Leibl do kádru Hradce Králové. V letošních šesti zápasech a jarních jedenácti se ale sedmadvacetiletý rodák z Oseka trápí a na premiérovou trefu stále čeká. Ke skórování nepomohlo teplickému odchovanci ani utkání v Ústí nad Labem, odkud právě na východ Čech odešel. Hradec Králové prohrál s Armou venku po více než deseti letech a po domácím měření sil s Prostějovem musel podruhé v řadě okusit hořkost porážky.

Kde byste hledal příčiny porážky v Ústí nad Labem?
Zápas jsme si prohráli sami prvním poločasem. Přistoupili jsme k utkání hodně laxně a mysleli si, že Ústí nad Labem je z nás s prominutím po***né. Naopak Arma ke střetnutí přistoupila, jak měla a zaslouženě šla do vedení po naší chybě. V kabině o poločase jsme si důrazně řekli, že budeme hrát jinak. To se nám jakž takž dařilo, ale Youba Drame trefil druhý gól velmi nádherně. Je těžké dohánět dvoubrankové manko, když domácí disponují zkušenými frajery jako Jan Peterka, Jiří Pimpara, Marek Krátký či Vojtěch Brak.

Fotbalistům Ústí nad Labem chyběl kvůli čtyřem žlutým kartám Lukáš Matějka. Věnovali jste zvláštní pozornost tomu, že soupeř bude hrát bez svého nejlepšího střelce?
Se vším respektem se připravujeme na každého soupeře, ale my se musíme zaměřit nejdříve sami na sebe. Musíme vnutit soupeři naši hru, kterou chceme hrát a je jedno, kdo proti nám bude stát.

V duelu 14. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY jste hráli takzvaně o šest bodů, neboť ústečtí fotbalisté vás v soutěžní tabulce předskočili…
Zápas o šest bodů to byl. Jsou před námi na podzim dva zápasy a my neházíme flintu do žita. Nepovedla se nám poslední dvě kola, respektive dva první poločasy. Doma, kde bychom měli dominovat, jsme prohráli s Prostějovem, ale s tím už nic neuděláme. Soustředíme se nyní na domácí utkání s Vítkovicemi, které musíme porazit. To je jediná cesta, jak se udržet se špičkou tabulky. Poté jedeme na Duklu Praha. Víme, že máme svou kvalitu, s každým se dá hrát a budeme chtít zvítězit.

Loni na podzim jste válčil za Ústí nad Labem, od letošního jara oblékáte dres Hradce Králové. Prožíval jste nějak zvlášť měření sil v místě bývalého působiště?
Zápas pro mě byl zvláštní tím, že jsem nastoupil poprvé v Ústí nad Labem jako host. Hecování s bývalými spoluhráči v týdnu proběhlo, ale nebylo to nic velkého. Občerstvení do kabiny bohužel po naší porážce žádné nepadne, musíme si počkat na jindy. V první řadě se zaměřuji ale na Hradec Králové a chci být s týmem v tabulce co nejvýše.

Na jaře jste zasáhl do jedenácti utkání, v aktuálním ročníku do šesti zápasů. Nelitujete svého přesunu, když na první gól stále čekáte?
Nelituji vůbec ničeho, co jsem kdy v životě udělal. Chtěl jsem změnu, jsem hráč Hradce Králové a budu pro něj dýchat. Trochu frustrující moje bilance je, chtěl bych se trefit a užít si trochu radost. Na druhou stranu jsou pro mě přednější týmové výsledky a ne osobní statistiky.

Z Army zamířil do Hradce Králové také Daniel Procházka…
To k fotbalu patří. Trenér má vyhlídnuté typy a vyšlo to tak, že si nás oba vybral. Jsem rád, že jsem v týmu s někým, koho znám odjinud.

V tabulce náleží Hradci Králové šestá pozice. Jaké byly ambice klubu před sezónou?
Náš cíl byl hrát o špičku v horní polovině tabulky. Zajíc se sbírá až po honu a uvidíme, na co to bude stačit ke konci sezóny. Ze zbylých dvou podzimních duelů se pokusíme obrat soupeře o šest bodů.

29' Drame
79' Drame
bez branek
24' Písačka
72' Brak
33' Martinec
75' Leibl
84' Čech
90' Kopečný
Sestavy
Tvrdoň – Krátký, Brak, Pimpara, Písačka – M. Valenta, J. Peterka – Drame, M. Bílek (86. Miskovič), Prošek – Bassey (90+3. Jirkovský).
Na lavičce: Plachý, Strada, Vlček, Kolařík, Škoda
Trenér: Aleš Křeček
Ottmar – F. Čech, Kvída, Martinec, Leibl – Vlkanova, Zbrožek (54. Kopečný), Soukeník, Urma – Djurdević (46. D. Doležal) – Prekop (46. Šípek).
Na lavičce: Vízek, Jukl, Procházka, Firbacher
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Marek – Kubr, Batík • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 842