08.11.2019 | Tadeáš Mima | Zápas

Zbrojovka porazila Prostějov jednoznačně 5:0

Foto: fczbrno.cz
Brno - Na vítězství proti Jihlavě z posledního kola navázala Zbrojovka nejlépe, jak mohla. V 15. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazila desátý Prostějov jasným výsledkem 5:0. Po poločase to bylo pouze 1:0, ovšem ve druhé půli domácí rozjeli brankostroj. Tomu výrazně napomohlo vyloučení hostujícího Tomáše Janíčka ve 47. minutě. Brno je po vítězství sice v tabulce stále čtvrté, ale momentálně ztrácí na vedoucí Pardubice jen čtyři body. Východočeši však teprve budou hrát svůj duel v sobotu na půdě Vyšehradu.
27' Fousek
52' Šmíd
67' Vaněk
78' Pachlopník
83' Přichystal
bez branek
bez karet
47' Janíček
65' Bréda
73' Zapletal
Sestavy
Floder – Bariš, Jakub Šural, Šmíd, Eismann – A. Fousek (46. Krška), Vaněk, Sedlák, Šumbera (46. Pázler) – Růsek (75. Pachlopník), Přichystal.
Na lavičce: Halouska, Kotula, Pavlík, Magera
Trenér: Miloslav Machálek a Petr Maléř
Bréda – Biolek, Janíček, Schuster, Lutonský (80. Šteigl) – Pašek (64. Rolinc), Slaměna, Kotouč, Pernackyj, Střeštík (72. Zapletal) – Kroupa.
Na lavičce: Mucha, Kiška, Machynek, Koudelka
Trenér: Oldřich Machala
Rozhodčí: Cieslar - Mojžíš, Bureš • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2492

Komentář

Domácí vstoupili do utkání aktivně a po deseti minutách mohli jít do vedení. Šumbera se zorientoval v pokutovém území nejlépe a po závaru napálil míč do tyče. Gólem neskončila ani hlavička Fouska, jenž si naskočil na Růskův centr z levé strany, ale Miloslava Brédu nepřekonal.

Zbrojovka šla do vedení ve 27. minutě. Adam Fousek ve své druhé příležitosti uspěl. Rohový kop propadl až na něj, domácí záložník si míč zpracoval a přízemní střelou otevřel skóre. V nastavení prvního poločasu Biolek vybojoval faul na svou osobu a Prostějov rozehrál zajímavou standardní situaci, se kterou si ale domácí obrana dokázala poradit.

Hned po přestávce Brno předvedlo rošádu v podobě dvojího střídání, na hřiště přišli David Krška a Jan Pázler. Druhý jmenovaný byl ve 47. minutě faulován v gólové šanci a prostějovskému Tomáši Janíčkovi ukázal sudí Cieslar přímou červenou kartu.

Tým z moravské metropole početní výhodu rychle zužitkoval. Michal Šmíd si našel centr v šestnáctce a dotlačil míč na několik pokusů za ležícího Brédu. Hostující gólman si poté dvakrát smlsl na velkých příležitostech Jana Pázlera. Vzápětí si však Zbrojovka vypracovala už tříbrankové vedení. Ondřej Vaněk rozehrával přímý kop a krásnou technickou střelou přes zeď trefil levý horní roh branky.

Brno nepolevovalo ani v závěru a ještě přidalo dva góly. Ondřej Pachlopník po třech minutách na hřišti zužitkoval skvělou přihrávku Vaňka a situaci jeden na jednoho proti Brédovi vyřešil na jedničku, střelou k levé tyči zvýšil na 4:0.

Pachlopník poté vymyslel pátý gól, když nahrál na malé vápno a Jakub Přichystal neměl problém zakončit. V nastavení ještě Přichystal pálil z voleje těsně vedle a Barišův pokus z první vytěsnil nad břevno Bréda.