21.11.2019 | Martin Hruzík | Trenér měsíce

Trenér měsíce Křeček: Když vyhraji cenu ještě třikrát, budeme hrát určitě baráž

Foto: fkusti.cz
Praha – Fotbalisté Ústí nad Labem patří i letos k lepším týmům FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a vypadá to, že znovu budou bojovat o šanci v baráži. Trenér Aleš Křeček by si přál sice více bodů, i tak je ale s prozatím šestým místem spokojen. Ani není divu, říjen se jeho svěřencům vydařil, vyhráli čtyřikrát po sobě a samotný kouč získal cenu pro trenéra měsíce.

Když jsme spolu mluvili posledně, bojovali jste o barážové příčky, nakonec jste skončili pátí. Jak jste byl spokojen?
S pátým místem spokojeni jsme, byť jsme si v určité fázi soutěže mysleli, že bychom mohli hrát i o barážové příčky. Bohužel jsme v závěru nezvládli dva zápasy s Varnsdorfem a v Hradci. Proto jsme z bojů o nejvyšší příčky vypadli. I tak jsme páté místo společně s hráči a vedením vyhodnotili jako úspěch.

Na čem jste pak v létě nejvíce zapracovali?
Mým cílem bylo udržet tým pohromadě tak, aby kostra zůstala stejná a naopak nastalo doplnění na levé straně. To se nám podařilo, přivedli jsme Matyáše Písačku, který na levé straně i na postu stopera působí velmi dobře. Zvládli jsme přivést také další hráče na různé posty. Hlavně se ovšem podařilo udržet tým, který loni prokázal svou kvalitu a letos bychom na to rádi navázali.

Zatím jste šestí, prostřední část se vám úplně nepovedla. Je to trochu jako na houpačce, čím to?
Neřekl bych, že je to jako na houpačce. Když jsme loni pětkrát v řadě vyhráli a poté získali jeden bod v dalších pěti zápasech, to jako na houpačce bylo. Letos je to jiné, formu máme mnohem stabilnější. Minulý rok jsme našli takovou tu ideální sestavu při pěti vítězstvích a následně ji drželi, letos je to jiné a řekl bych, že i správnější. Snažíme se zapojovat více hráčů do hry a udržovat širší kádr v napětí, základní sestava tak není předem jasná. Ono to může přinášet problém v sehranosti, avšak teď v poslední fázi podzimu již hrajeme podle našich představ. Osobně věřím, že herní i výsledkový progres postupně graduje, i když v minulém kole jsme prohráli na Žižkově, kde jsme však podali velmi dobrý výkon. Snad se náš posun ukáže i teď v posledním kole.

Čtyřikrát v řadě jste vyhráli a vy jste díky tomu získal cenu pro trenéra měsíce. Co na to říkáte?
Už na to odpovídám potřetí, ale samozřejmě jsem za každé takové ocenění rád. I tentokrát musím zopakovat, že to není jen o mě, ale velký podíl na tom mají mí kolegové a zejména hráči a celkově atmosféra v celém klubu.

Jak říkáte, cenu jste získal již potřetí. Není to už nuda?
Já jsem již někde řekl, že bych ji chtěl dostat ještě třikrát nebo čtyřikrát, a když se mi to stane, tak budeme určitě hrát baráž. Věřím, že když budeme pokračovat v naší kvalitní práci, tak svého cíle dosáhneme.

Marián Tvrdoň dostal cenu za čistá konta, oslavili jste to nějak společně?
Zatím ne, ale určitě něco pro kabinu vymyslíme, ať už dohromady či nadvakrát, aby toho hráči měli víc. Já jsem rád, že Marián má dobrou formu a čistými konty nejen zvyšuje svůj osobní kredit, ale také dobrými výkony pomáhá celému týmu. Já jen doufám, a jsem o tom přesvědčen, že na sobě bude dále pracovat. Určitě si je vědom svých silných i slabých stránek. Tohle je pro něj individuální ocenění, které v jeho kariéře z dlouhodobého hlediska nic neznamená.

Vraťme se k vašim výsledkům, po čtyřech výhrách jste padli na Viktorce. Proč to nevyšlo?
V některých zápasech, v nichž se nám podařilo vyhrát, jsme nepodali tak kvalitní výkon jako na Žižkově. Ovšem i takové zápasy k fotbalu patří. Už v prvním poločase jsme měli spoustu šancí a soupeř hned z první příležitosti udeřil. Ač jsme herně dominovali a měli víc šancí, tak naše špatná produktivita nás stála body. I tak jsem po zápase hráčům poděkoval za jejich výkon. Jsme zklamaní, že jsme nevyhráli, protože jsme měli na to získat nějaký ten bod. Byť jsme předem věděli, že Viktorka je doma velmi silná – šestkrát vyhrála, jednou remizovala a jednou prohrála.

Na baráž ztrácíte šest bodů, jste v polovině soutěže spokojeni?
Před začátkem jsme si dali nějaký cíl, který se nám daří naplňovat. V hlavě jsem měl maximalistickou variantu, ve které bychom měli o čtyři nebo pět bodů více. Zbytečně jsme doma ztratili zápasy se Sokolovem, kdy jsme v závěru inkasovali, a s Vítkovicemi, které jsme přehrávali a vytvářeli si množství šancí, ale nebyli jsme produktivní. V těch zápasech jsme měli vyhrát. Na druhou stranu je třeba říci, že se ukazuje vyrovnanost soutěže. Například v Brně jsme uhráli bod, byť domácí měli více šancí. Tak je fotbalová spravedlnost nastavena. Osobně ale říkám, že bych bral více bodů.

Dostal jste Ústí do popředí FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, řešil jste v létě či nyní nějaké možnosti se posunout do nejvyšší soutěže?
Na nějaké oťukávání došlo, ale nebylo na stole nic konkrétního. První liga je výzvou každého trenéra, nejinak je tomu také u mne. Na druhou stranu komunikujeme s novým majitelem klubu o tom, co bychom tady v Ústí rádi vybudovali, uvidíme, jak to nakonec dopadne. Je možné, že pokud o mě bude v Ústí dál zájem, tak smlouvu prodloužím. Zatím se soustředíme na poslední kolo, abychom podzim zakončili vítězně.