22.11.2019 | Martin Hruzík | Zápas

Vítkovice s novým trenérem překvapily favorita, Jihlava bere z Ostravy jen bod

Foto: fcvysocina.cz
Ostrava – Poslední podzimní kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odstartoval během pátečního večera souboj předposledních Vítkovic s ambiciózní Jihlavou, která před 16. kolem okupovala třetí místo. Ostravané sice během reprezentační pauzy představili nového trenéra Lubomíra Luhového, který nahradil duo Balcárek-Paul, Vysočina byla i tak brána ale za favorita zápasu. Vítkovice ovšm svěřence kouče Radima Kučery zaskočili brzkou trefou Václava Cverny. Jihlava dokázala zanedlouho srovnat po brejku Fortelného a vypracovala si další tutovky, avšak proti hbitým domácím fotbalistům žádnou ani ve druhé půli nevyužila. Vítkovice tak získaly cennou remízu, Jihlava se posunula na druhé místo.
18' Cverna
32' Fortelný
29' Holiš
59' Stříž
84' Zorvan
90' Kovařík
74' Rezek
81' Vaculík
90' Novotný
Sestavy
Květon – Surzyn, Holiš, Cverna, Klusák – Motyčka – Stříž (66. Matoušek), Bzirský (81. Kania), Zorvan, Buchvaldek (74. Matěj) – Kovařík
Na lavičce: Simkanič, Mikula, Suchan, Martišiak
Trenér: Lubomír Luhový
Vejmola – Tijani, Tlustý, Javůrek (87. Pavlík), Novotný – Vaculík, Lacko – Fortelný, Smejkal (46. Klobása) – Koubek (69. Svoboda), Rezek
Na lavičce: Veselý, Pojezný, Vedral, Ritter
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Dorušák – Batík, Dohnálek • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 498

Komentář

Vítkovice do posledního zápasu podzimu vstoupili pod vedením nového trenéra, neboť v reprezentační pauze duo Balcárek-Paul odešlo do ligové Opavy. Na lavičku předposledního celku usedl Lubomír Luhový. Reprezentační přestávka nebyla klidná ani v Jihlavě, kde bojují s četnými zdravotními problémy. I tak byla Vysočina jasným favoritem.

Na hřišti to tak ovšem od úvodních minut nevypadalo, byť tým Radima Kučery získal rychle možnost zahrávat několik rohů, k ohrožení branky Vítkovic nedošlo. Ostravané tak připravili lekci z produktivity, na roh Bzirského si naskočil kapitán Václav Cverna a poslal domácí do vedení. Vstřelená branka hráče nakopla, ale kombinace na levé straně hřiště k příležitosti nevedly. Naopak Vysočina se oklepala a získala další možnosti skórovat z rohů, po jednom z nich scházelo k vyrovnání Tijanimu jen kousek.

Gólu se exligista dočkal až po půlhodině, kdy špatné zpracování vyslalo Jihlavské do brejku dva na dva, na jehož konci byla přesná křižná rána Jana Fortelného. Vstřelená branka vlila Jihlavě krev do žil, ta si tak vypracovala další obrovské příležitosti. Novotného střele na zadní ovšem chyběl metr a bojovník Rezek se dostal k centrovanému míči přes dva soupeře, ale kulatý nesmysl poslal hlavou jen kousek nad břevno. Ještě blíž byl přesnému zásahu hlavičkující Koubek. Leč Vítkovičtí tutovky soupeře přežili a do kabin se šlo za stavu 1:1.

Bod byl ovšem málo pro trenéra Jihlavy, ten tak poslal do druhého poločase nejlepšího střelce soutěže Stanislava Klobásu. Jenže byli to Ostravané, kdo byl na hřišti aktivnější, ti ale mají dlouhodobě problém s tvorbou velkých příležitostí. Gólové parametry měla jen rána Buchvaldka, Vejmola vyboxoval míč do bezpečí. Následně se hra začala kouskovat, na hřišti se totiž přitvrdilo a bylo nutné četných ošetření.

Domácí věděli, že pokud nechtějí přezimovat na sestupové pozici, musí vyhrát. Není divu, že se jako správný kapitán zachoval stoper Cverna, jenž se najednou zjevil na hranici vápna a pumelicí pořádně vystrašil snad všechny hráče soupeře. Důležité body chtěla také Jihlava a čtvrt hodiny před koncem připravila soupeři horkých devadesát sekund. Vápno domácích hosté ve žlutém obklopili a snažili se něco vymyslet, Vítkovičtí se dokázali ubránit za cenu obětavých zákroků a celý tlak zakončila rána technická Vaculíka těsně nad pravý horní roh.

Svěřenci Radima Kučery spěchali za vítězstvím, ale četné nepřesnosti paradoxně nahrávaly domácím. Remízový zápas mohly rozhodnout velké šance, které přišly v samotném závěru. Nejprve aktivní Zorvan centrem krásně našel Kaniu a ten pořádně protáhl Vejmolu. Filip Zorvan mohl být domácím hrdinou, ale vyčerpaný v samotném úniku jen nechal vyniknout brankáře Jihlavy. Remízový zápas nerozuzlila ani hlavička Klobásy ve druhé minutě nastavení, proti ní se senzačně pověsil do vzduchu Josef Květon a zachránil domácím veledůležitý bod.