22.11.2019 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Střely 27:4. Ústí nad Labem i přes drtivou převahu padlo s Vyšehradem

Foto: Jiří Ipser
Ústí nad Labem – Druhý z pátečních duelů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY byl soubojem mezi šestým Ústím nad Labem a dvanáctým Vyšehradem. Domácí Arma, která má v kádru Hráče měsíce Mariána Tvrdoně i Trenéra měsíce Aleše Křečka, se však role aspiranta na vítězství nezhostila. První půli totiž ovládli i přes domácí převahu Pražané, když se z první střely svého týmu prosadil Tomáš Čvančara. Domácí kouč ale brilantně odhadl přestávkové střídání, neboť žolík Fortune Akpan Bassey dokázal vyrovnat. I přes pokračující tlak Severočechů se ale nakonec radoval z vítězství tým Vyšehradu, když rozhodovala branka Daniela Kozla ze 73. minuty.
65' Bassey
33' Čvančara
74' Kozel
35' Peterka
61' Bílek
84' Pimpara
90' Miskovič
35' Čvančara
84' Nitrianský
88' Šandera
90' Kozel
Sestavy
Tvrdoň – Krátký (83. Miskovič), Brak, Pimpara, Písačka – Drame, Valenta (46. Bassey), Bílek, Peterka, Prošek – Matějka
Na lavičce: Plachý, Jirkovský, Strada, Vlček, Kolařík
Trenér: Aleš Křeček
Otáhal – Šandera, Švejdík, Mareš, Jablonský – Nitrianský – Pouček, Laňka (46. D. Kozel), Verner, Vejvar (78. Drobílek) – Čvančara (86. Sukisa)
Na lavičce: Dočekal, Alexandr, Žežulka, Rataj
Trenér: Roman Veselý
Rozhodčí: Adámková – Dresler, Matoušek • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 796

Komentář

Před úvodním hvizdem bylo popřáno Ing. Jiřímu Horovi k padesátým narozeninám. Jediný akcionář FK Ústí nad Labem obdržel dres s jmenovkou a číslem padesát a narozeninový dort.

Do zápasu vstoupili lépe domácí fotbalisté, když ve 25. minutě s chutí hrající Václav Prošek z levé strany servíroval gólovou přihrávku Lukáši Matějkovi, který měl míč na dlouhou nohu. O sedm minut později to byli se svou první střelou utkání hosté, kteří udeřili jako blesk z čistého nebe. Lukáš Pouček zprava nalezl nejlepšího střelce Vyšehradu Tomáše Čvančaru, který sedmou brankou v sezóně zblízka poslal Slavoj do vedení.

V první minutě nastavení úvodního dějství se radoval ze vstřelené branky Youba Drame po přihrávce Lukáše Matějky. Radost domácích netrvala dlouho, neboť gól nebyl uznán pro ofsajd. I přes celkové střely 10:2 odcházeli do šaten spokojenější Pražané.

V 52. minutě nastřelil po kombinaci Fortune Akpan Bassey břevno. Odražený míč se dostal následně na kopačky Jana Peterky, přičemž na brankové čáře musel zastoupit svého brankáře Tomáš Jablonský. Za čtrnáct minut se Arma dočkala zaslouženého vyrovnání, když střídající žolík domácího kouče Fortune Akpan Bassey hlavičkoval po rohu Michala Bílka za záda Martina Otáhala. Nigerijský útočník se trefil do černého popáté v letošním ročníku.

V utkání hraném na jednu bránu se do vedení dostali v 73. minutě opět hosté. Ústecká defenziva pozapomněla na střídajícího Daniela Kozla, který po přihrávce Tomáše Čvančary z pravé strany z brejku nedal Mariánu Tvrdoňovi šanci. Poté, co časomíra přičetla dalších dvanáct minut, orazítkoval břevno také Jiří Pimpara.

Krušný byl také závěr zápasu, kdy Denis Laňka začal vulgárními pokřiky urážet domácí fanoušky a vhodil na hlediště i lahev s pitím. I přes doslova drtivý tlak a celkové střely 27:4 fotbalisté Ústí nad Labem s Vyšehradem padli. Arma získala stejně jako za loňský podzim dvacet pět bodů, Vyšehrad přezimuje se ziskem o osm bodů méně.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Porážka nás hodně mrzí, protože jsme soupeře výrazně přehrávali. Nedokázali jsme se prosadit z herního tlaku, kdy soupeř bránil minimálně v šesti hráčích kolem svého pokutového území. Nezvládli jsme zápas výsledkově proti zhuštěné a nepříjemné obraně. Když jsme vyrovnali na 1:1, hloupou chybou a ztrátou jsme dovolili soupeři vrátit se do vedení z brejku. Slavoj vytěžil z minima maximum, střely 27:4 hovoří za vše. Štěstí se k nám obracelo zády, stříleli jsme do břevna, měli spoustu závarů. Nebylo nám zkrátka souzeno, abychom utkání otočili a vyhráli. Je to škoda, neboť Vyšehrad nás podobným způsobem porazil na vlastní půdě, kdy jsme střetnutí měli rozehráno hodně dobře. Slavoj jsme přehrávali, ale náš zisk ze vzájemných duelů je nula bodů.“

Roman Veselý (FC Slavoj Vyšehrad): „Hodně nás výhra potěšila, bylo to odpracované utkání do defenzivy. Nastoupili jsme se třemi stopery a zavírali s pěti hráči vzadu. Taktika s blokem, který byl níže, vadil domácím, bez kreativního Daniela Richtera se těžko dostávali k přihrávkám do pokutového území. Branku vstřelili až ze standardní situace a i přes tlak a několik závarů bylo tam hodně našich hráčů, prostor pro zakončení nebyl. Viděli jsme, že Ústí nad Labem útočí ve velkém počtu hráčů a využili jsme brejkovou situaci a vítězství je na jednu stranu šťastné. Představovali jsme si po podzimu o jeden až dva body více, ale uvědomujeme si, že soutěž pro nás jako nováčka je těžká.“