15.01.2020 | Daniel Král | Aktuální zprávy

Brno chystá tým na jarní jízdu za postupem

Foto: fczbrno.cz
Brno – Hektický podzim, jenž bude nejspíš možné hodnotit až v kontextu celé sezony, má za sebou jeden z největších favoritů na postup do nejvyšší soutěže, FC Zbrojovka Brno. Jeho výkony po nevýrazném úvodu sezony měly zlepšující se tendenci, což vyvrcholilo výhrou na hřišti prvních Pardubic v posledním podzimním kole.

V něm již Zbrojovku vedl trenér Machálek, který v 11. kole nahradil na lavičce Pavla Šustra. Zbrojovka díky této výhře poskočila na třetí příčku zajišťující baráž, ze které na vedoucí Pardubice ztrácí čtyři body. Klíčové v boji o postup budou pro Brno především vzájemné zápasy proti týmům z vyrovnané přední pětice. Duklu a Jihlavu budou Brňané hostit doma, těžká venkovní bitva je poté čeká na hřišti Hradce. V Brně doufají také v to, že se jim podaří zopakovat výkony z loňského jara, kdy se Brno ze sedmé pozice v zimě nakonec dokázalo probojovat do baráže. Té by se ale vedení klubu, trenér Machálek a v neposlední řadě také fanoušci letos rádi vyhnuli. Přímý postup z prvního místa zůstává pro Zbrojovku, stejně jako na začátku sezony, hlavním cílem.

Škatulata na stoperu

Ačkoliv se především v závěru podzimu Zbrojovce dařilo, nezůstane její kádr v zimní pauze zcela beze změn. Brněnské vedení muselo reagovat na odchod Michala Šmída, jehož hostování pod Špilberkem dočkalo svého konce. Stoper Bohemians ve zbrojováckém dresu stihnul vstřelit dvě branky při sedmi startech a v Brně budou doufat, že k podobným výkonům se vyšvihne i Pavel Dreksa, který do klubu přichází z Karviné a podepsal smlouvu do roku 2022. Co do zkušeností, mělo by jít o plnohodnotnou náhradu, nakolik má Dreksa na svém kontě 129 zápasů v nejvyšší soutěži.

Mimo plány kouče Machálka se ocitl i další stoper Petr Pavlík, který po třech letech ve službách Zbrojovky zamířil do slovenského FK Pohronie.

Posily z Líšně

Stále nejasný zůstává osud špílmachra Ondřeje Vaňka. Bývalý reprezentant sice zahájil přípravu se Zbrojovkou, v případě lákavé nabídky mu však klub nebude bránit v potenciálním odchodu. Při hledání náhrady Zbrojovka opět sáhla do Líšně, odkud vedení trenéru Machálkovi přivedlo na pozici defenzivního záložníka Adriána Čermáka. Bývalý hráč Slovanu Bratislava a Českých Budějovic na jaře nevynechal v dresu Líšně ani minutu a zaznamenal dvě trefy.

Příchodem Čermáka však pohyby na trase Líšeň – Zbrojovka neskončily. Na další společné působení pod Machálkem se může těšit také olomoucký odchovanec Jan Hladík. Útočník schopný nastupovat i na pravém křídle pomohl na jaře Líšni pěti brankami. Hostování v Líšni pak skončilo Marku Vintrovi, který zimní přípravu absolvuje ve svém mateřském klubu.

Sportovní ředitel Zbrojovky Tomáš Požár přitom nevylučuje další pohyby v kádru, jež budou závislé především na stavu zraněných hráčů a dořešení případných odchodů.

Malta i tradiční soupeř z MSFL

Zbrojovka již zahájila přípravu utkáním na hřišti lídra MSFL v Blansku, kde ve druhé půli ve svůj prospěch otočila stav z 0:2 na závěrečných 7:2. Úspěšný debut si odbyl Adrián Čermák, který se na obratu podílel dvěma brankami. Dvakrát skóroval také Adam Fousek, po jedné brance si připsalo trio Kotula, Vintr a Jurásek. Brno v utkání testovalo systém se třemi obránci, na kterém plánuje trenér Machálek v zimní přípravě s kádrem pracovat.

Zbrojovku dále v rámci přípravy čeká tradiční zimní liga se závěrečnou Final Four na Maltě, kde Zbrojovka bude aspirovat již na třetí prvenství v této soutěži v řadě. Po návratu z Malty čekají Zbrojovku další soupeři ze Slovenska, v závěru přípravy poté Brněnští změří síly v tradičním přátelském utkání s Vyškovem a v generálce s lídrem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY z Pardubic.

Sobota 18. ledna, 13:00 Dun. Streda – Zbrojovka (zimní liga)
Neděle 19. ledna, 10:30 Nitra – Zbrojovka (zimní liga)
Středa 22. ledna, 11:00 Zbrojovka – Skalica (zimní liga, Vyškov)
Pátek 24. ledna, odlet na Maltu (v rámci soustředění tři zápasy)
Pátek 31. ledna, návrat z Malty
Sobota 8. února, Trenčín – Zbrojovka (čas bude upřesněn)
Sobota 15. února, 11:00 Zbrojovka – Podbrezová (Líšeň)
Středa 19. února, Petržalka – Zbrojovka (čas bude upřesněn)
Sobota 22. února, 10:00 Vyškov – Zbrojovka
Pátek 28. února, 17:00 Zbrojovka – Pardubice