03.03.2020 | Zdeněk Kamínek ml. | Aktuální zprávy

V Ústí chtějí zamotat hlavy aspirantům na postup, mluvilo se o nejvyšší soutěži

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Na úterní dopoledne 3. 3. 2020 svolal FK Ústí nad Labem tiskovou konferenci, kde byl představen kádr a cíle pro jarní část letošního ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Došlo i na zhodnocení zimní přípravy nebo odtajnění rozpočtu.

Tiskové konference se účastnili předseda představenstva FK Ústí nad Labem Václav Kožíšek, hlavní trenér Mgr. Aleš Křeček a kapitán “A”-týmu Jan Peterka. 

Tým opustili Marek Krátký (hostování FK Baník Sokolov), Tomáš Vlček (ukončení hostování SK Slavia Praha), Ondřej Kolařík, Martin Jirkovský (oba hostování SK Brozany) a Ondřej Jakubov (ukončení hostování FC Baník Ostrava). Naopak ústecký dres budou oblékat Bohumil Hudec (ukončení hostování v FK Admira Praha) a Daniel Chodora (ukončení hostování v FK Teplice).

„Ve funkci výkonného ředitele skončil Ing. Petr Heidenreich, který je nově sportovním ředitelem, technický ředitel je nově Ing. Petr Procházka. Máme velké cíle, co se týče sportovních cílů, pro jarní část. Je škoda, že nám nevyšly poslední dva zápasy, mohli jsme být blíže baráži. Budeme o to usilovat na jaře, a pokud to bude možné, chtěli bychom atakovali přední příčky a zamotat hlavu aspirantům na postup,“ prozradil ambice nový ředitel společnosti Václav Kožíšek.

„Dostali jsme dotaci od města, byla to pro nás zásadní částka. Požádali jsme v mimořádném termínu o dotaci, která činila 5 miliónů Kč. Dvě třetiny sezóny máme pokryté a je na nás, abychom zbytek roku pokryli. Rozpočet je okolo 14 miliónů Kč, v současné době máme nasmlouváno 11,5 miliónů Kč. V průběhu roku se budeme snažit něco ušetřit, v lepším případě sehnat peníze. Jiří Hora je ochoten navyšovat rozpočet do investic, do hráčů. Spolupracujeme se dvěma skauty, kteří nám budou tipovat a zhodnocovat hráče. Na trhu je spoustu hráčů, každý něco nabízí a vychvaluje a není jednoduché se trefit správně. Musíme v tom být opatrní,“ poodhalil finanční stránku klubu.

„Příprava byla dlouhá, trvala devět týdnů. Těšíme se, až vypuknou mistrovská utkání. Příprava proběhla standardně bez větších problémů. Absolvovali jsme soustředění v Modré, klimatické podmínky nám přály. Vrásky nám dělá pouze to, že po týdenním trénování na přírodním hřišti jsme se museli vrátit na umělou trávu. Kvůli klimatickým podmínkám jsme nemohli najít přírodní hřiště. Potřebujeme na přírodním hřišti trénovat. Byl jsem se podívat v Prostějově na zápas s Blanskem a je to znát. V přípravě jsme ze začátku hráli s hodně silnými soupeři, prokládali jsme to soupeři z nižších soutěží. Velmi slušně jsme odehráli většinu utkání, v závěru přípravy mě mrzí velký počet obdržených branek, přestože jsme byli lepší než soupeř. V Jihlavě utkání skončilo divokým výsledkem, když by se zápas hrál před 30 000 diváky v Drážďanech, byla by to super reklama pro fotbal,“ zlehčil trochu hodnocení zimní přípravy Aleš Křeček, jenž věří, že jeho tým je na zbytek ročníku připraven.

„Na soutěž jsme dobře připraveni. Na soupisce zůstalo třináct hráčů, kteří hráli druhou tuzemskou nejvyšší soutěž. Tým je doplněn třemi dorostenci a stáhli jsme z hostování dva hráče. Odešli Marek Krátký, Ondřej Jakubov a Tomáš Vlček, konkurence se trochu snížila. Tým, který chce hrát o přední příčky, konkurenci potřebuje. Tým tvoří dobrý kolektiv. Pokud se chceme dotlačit na baráž, je třeba zvládnout začátek. V Prostějově nás nečeká nic jednoduchého, klíčové zápasy jarní sezóny budou s Brnem a Pardubicemi. Musíme jít zápas od zápasu. Favorit na postup z prvního místa je Brno,“ netajil se ústecký kouč.

„Přemýšlel jsem chvilku, že podepíšu v Ústí nad Labem dlouhodobý kontrakt. S Jiřím Horou jsme měli stejný pohled na věc a ambice o tuzemskou nejvyšší soutěž. Přes zimní přípravu jsem s majitelem nemluvil. Potřebuji mít jasně daný cíl, jak k tomu klub směřuje, jaké jsou kompetence lidí a garanci, že to tak bude dlouhodobě. Moje ambice byla, že jsem si myslel, že postoupím s tímto týmem do první ligy, předložil jsem čtyřletý plán, kde vrchol byl postup. Nejdříve jsem si myslel, že se mu to líbilo, ale nyní o tom nejsem přesvědčen, že by chtěl jít stejnou cestou. Deadline na moje další pokračování pevně stanoven nebyl, podepsáno nemáme ani jeden z mých kolegů. Chápu, že klub na to tlačí, aby věděl, se kterým trenérem půjdou do dalšího ročníku. Vedli jsme na toto téma několik rozhovorů, momentálně nejsem rozhodnutý. V průběhu dvou a půl let se objevilo několik nabídek, přicházely průběžně, naposledy to byla první slovinská liga, která mě ale neoslovila natolik, abych opustil tento tým,“ nechal se slyšet Křeček.

„Příprava byla pro nás dlouhá, nepříjemná. Počasí nám přálo, nebyly extrémní zimy. Zápasy se s ligovými týmy povedly, mrzí nás na konci utkání se soupeři z naší ligy. Zranění se nám vyhýbala a doufám, že jsme připravení. Chtěli bychom promluvit do předních příček, co se týká baráže. Záleží na prvních třech zápasech. Šest bodů z prvních tří jarních kol bychom považovali za úspěch. Věřím, že máme na to Brno doma porazit,” přispěl svým pohledem na věc kapitán Jan Peterka.

Kádr FK Ústí nad Labem:
Brankáři:
Marián Tvrdoň, Jan Plachý.
Obránci: Bohumil Hudec, Vojtěch Brak, Jiří Pimpara, Michal Bílek, Matyáš Písačka, Marek Strada.
Záložníci: Daniel Richter, Michal Bílek, Youba Drame, Jan Peterka, Jiří Miskovič, Václav Prošek, Daniel Chodora, Matěj Valenta.
Útočníci: Fortune Akpan Bassey, Lukáš Matějka.

Přátelská utkání FK Ústí nad Labem během zimní přípravy:
FK Teplice – FK Ústí nad Labem 2:2 (1:1)
FC Viktoria Plzeň – FK Ústí nad Labem 4:1 (3:0)
SK Slavia Praha – FK Ústí nad Labem 0:1 (0:0)
AC Sparta Praha – FK Ústí nad Labem 1:0 (0:0)
FK Ústí nad Labem – FC Chomutov 6:0 (1:0)
FK Ústí nad Labem – FC Slavia Karlovy Vary 4:1 (2:1)
FK Ústí nad Labem – SK Slavia Praha 1:1 (0:0)
FK Baník Sokolov – FK Ústí nad Labem 4:2 (2:0)
FK Ústí nad Labem – FC Slavoj Vyšehrad 2:5 (0:1)
FK Ústí nad Labem – FK Sokol Brozany 4:0 (2:0)
FC Vysočina Jihlava – FK Ústí nad Labem 5:4 (2:0)