04.03.2020 | Daniel Kinc | Aktuální zprávy

Nový kapitán, další posily a jasný cíl: Brno chce na jaře postup

Foto: Attila Racek (fczbrno.cz)
Brno – Na podzim předvedli pomalý rozjezd, vyměnili trenéra a závěr první poloviny sezóny jim vyšel. Zbrojovka Brno bude v jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY i s dalšími posilami cílit na nejvyšší příčky, což na středeční tiskové konferenci jasně potvrdili trenér Miloslav Machálek, sportovní manažer Tomáš Požár a obránce Pavel Eismann, nový kapitán týmu.

Už na podzim předvádělo Brno výkony jako na houpačce, nejvýraznější změnou byla změna hlavního kouče, která přinesla své. „V průběhu podzimní části jsme měnili trenéra a později jsme začali přemýšlet o tom, jak začneme kádr stavět pro jaro. Trenér měl prostor pro změny a možné posílení. Chtěli jsme na některé pozice přivést nové hráče a s některými jsme byli už krátce po konci podzimu domluveni. Přivedli jsme hráče, kteří nám určitě pomůžou a budou přínosem. Jsou to typologicky hráči, s nimiž budeme silnější,“ věří Tomáš Požár, sportovní manažer Zbrojovky.

Zbrojovka v zimní přípravě odehrála celkem 12 duelů, v nichž si připsala sedm výher, dvě remízy a tři porážky, přičemž nasázela celkem 34 branek. Velmi dobře si Brňané vedli v zimní lize, která vyvrcholila na Maltě, a v níž Zbrojovka prohrála až ve finále na penalty s prvoligovou Mladou Boleslaví. „V průběhu zimní přípravy měli někteří hráči problémy, ať už krátkodobého, nebo dlouhodobého charakteru. Teď to vypadá tak, že většinu hráčů máme k dispozici a ti, co se stále léčí, nabírají fyzické parametry a pokračují v rekonvalescenci,“ sdělil novinářům Tomáš Požár.

„Někteří hráči se do zimní přípravy zařadili později, někteří na čas vypadli. Na můj vkus bylo až moc přípravných utkáních. Hráči vypadali velmi dobře, zejména v zimní lize, kde jsme podávali kvalitní výkony. Následně přišla krize a mírná únava, s čímž jsme se však popasovali. Teď jsme, myslím si, připraveni dobře. Máme svůj systém a chceme být úspěšní,“ ohlédl se za přípravou také trenér Miloslav Machálek, který do Zbrojovky přišel v průběhu podzimu z konkurenční Líšně.

Machálek zároveň věří, že jeho tým bude schopen překvapit soupeře. Během zimní přípravy pečlivě piloval nejrůznější systémy. „Budeme se přizpůsobovat i hře soupeře, nicméně musíme preferovat taková rozestavení, která povedou k úspěchu. Někteří hráči se hodí více do jednoho systému, ti další do toho druhého. Jestliže chceme být úspěšní, musí to být hlavně o nás,“ zmínil Machálek. „Systémy vypadaly dobře. Je to o typologii hráčů, jak jsem zmínil. Věřím, že budeme hrát stylem, který bude úspěšný,“ dodal.

Výraznou změnou je také nový kapitán. Kapitánskou pásku přebírá po odchodu útočníka Lukáše Magery zkušený obránce Pavel Eismann. „Ve svém věku už vím, jakou mám v šatně i na hřišti plnit funkci. Každý máme jinou úlohu a musíme hlavně táhnout jako mužstvo. Důležité je fungovat jako tým,“ říká zkušený krajní obránce. „Příprava byla dlouhá, skoro dva měsíce. Teď to bude o ochotě plnit všechny věci v našich systémech. Každý hráč musí plnit to, co má,“ tvrdí.

„Optimální jaro bude takové, kde půjdeme od výhry k výhře, a na konci května budeme spokojeni a dosáhneme cílů, jaké jsme si stanovili. Teď chceme navázat na úspěšné završení podzimní části,“ vyhlíží Tomáš Požár. S ním souhlasí také Machálek: „Jsem zastáncem dílčích cílů. Pro mě jarní sezóna je vždy jiná než ta podzimní, je to válka o 14 bitvách a my teď jdeme do té první. Tu chceme zvládnout. Většina mužstev vhodně doplnila kádry, ať jde o Jihlavu, Pardubice, Hradec, nebo Duklu. Konkurence nespí, tak my snad také ne.“ 

Jarní část sezóny odstartuje Zbrojovka v neděli od 17:00 duelem se Sokolovem. „Přiznám se, že nemám rád zápasy, kdy celá republika říká: „To je jasná jednička!“ Mají nový tým, nového trenéra a velmi kvalitní mužstvo. Neočekávejte, že je podceníme. Věřím, že to zvládneme a je v našich silách vyhrát.“ A jak bude vypadat sestava Brna? „Osm jmen základní sestavy je jasných, více vám neřeknu,“ zůstal na závěr tajemný lodivod celku z jihu Moravy.

Příchody: Adrián Čermák, Jan Hladík, Martin Šustr (všichni Líšeň), Pavel Dreksa (Karviná), Marek Vintr (návrat z hostování v Líšni), Michal Ševčík (dorost Zbrojovky), Martin Sedlák, David Jurásek (oba B-tým Zbrojovky)

Odchody: Michal Šmíd (konec hostování), Lukáš Magera (Zápy), Pavel Halouska (Líšeň), Robert Bartolomeu (konec smlouvy), Ondřej Sukup (konec smlouvy), Jakub Černín (hostování do Líšně), Petr Pavlík (hostování do Pohronie), David Moučka (hostování do Vyškova)