07.03.2020 | Libor Kokoška | Zápas

Divoká přestřelka v pražském derby: Žižkov udolal Duklu 5:2

Foto: fkdukla.cz
Praha – Sobotní program jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY otevřelo malé pražské derby, ve kterém na sebe narazila dvojice bývalých prvoligových celků – Viktoria Žižkov a Dukla. Lepší vstup do utkání měli domácí hráči, kteří už po devíti odehraných minutách vedli nad dejvickým soupeřem o dvě branky. O svůj náskok sice ještě do konce prvního poločasu přišli, to je ale nezastavilo v cestě za vítězstvím. Ve druhém dějství si vytvořili několik velkých gólových šancí a sebejistě si došli za pohodlným vítězstvím 5:2.
9' Nešický
10' Souček (vl)
48' Súkenník
70' Quintero Batioja
85' Quintero Batioja
15' Holík
16' Fábry
38' Quintero Batioja
40' Nešický
53' Žežulka
37' Fábry
45' Piroch
56' Kozma
66' Preisler
88' Dancák
Sestavy
Švenger – Tusjak, Žežulka, Opluštil, Řezáč – Súkenník, Gil (84. Čapek), Nešický – Batioja, Diviš (75. Bezdička), Vůch (87. Nabijev).
Na lavičce: Hrubeš, Dudl, Antl, Bazal
Trenér: Zdeněk Hašek
Hruška – Piroch, Chlumecký, Preisler, Dancák – Doumbia (81. Ullman), Tetour, Souček (74. Ayong), Holík – Kozma, Fábry (63. Hašek).
Na lavičce: Šťovíček, Fišl, Kovaľ, Krunert
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Lerch – Kubr, Flimmel • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1921

Komentář

Souboj dvou tradičních pražských celků sliboval zajímavou podívanou. Jak žižkovská Viktoria, která přes zimu změnila majitele a přivedla několik nových hráčů, tak i dejvická Dukla si totiž dělají zálusk na postup zpět do FORTUNA:LIGY. Blíže k tomu měla před zápasem Dukla, kterou by případná výhra mohla vynést do barážových pozic.

Fanoušci, kterých se na stadionu sešlo celkově 1921, mohli od začátku utkání sledovat pořádnou gólovou podívanou. Už v 8. minutě se k exekuci přímého kopu postavil Aleš Nešický, který povedenou trefou uklidil balón k pravé tyči hostující branky. O minutu později se hráči pražské Viktorie mohli radovat z další vstřelené branky, centr Jaroslava Diviše z pravé strany na zadní tyč si za záda vlastního gólmana smolně srazil Daniel Souček.

Vedení hráčům červeno-bílého celku nevydrželo dlouho. Ve 14. minutě nastartoval dejvickou cestu za vyrovnáním Lukáš Holík, když po přihrávce ze strany z bezprostřední blízkosti domácí branky doklepl balón placírkou do sítě. Druhého gólu Dukly se početný hostující kotel dočkal o dvě minuty později, kdy nízký centr Dominika Preislera přesně našel nabíhajícího Marka Fábryho, který z první uklidil balón k pravé tyči a zapsal si tak na své konto premiérový gól v dresu Dukly. Ve 23. minutě se mohl dejvický celek dostat do vedení, slovenský útočník Marek Fábry ale nakonec branku Milana Švengera těsně přestřelil.

Druhý poločas patřil svěřencům trenéra Zdeňka Haška. Ve 48. minutě se dostal ke gólové dorážce po centru od levého rohového praporku Igor Súkenník. Domácí Viktoria byla nebezpečná zejména ve vzduchu, už v 65. minutě zachránil gólmana Matúše Hrušku, který vyběhl do tmy, jeden z jeho spoluhráčů, když u zadní tyče vyhrál klíčový hlavičkový souboj.

O čtyři minuty už ale bývalý mládežnický reprezentant Slovenska tolik štěstí neměl. Marek Opluštil po centru z hloubi pole našel nabíhajícího Augustu Batioju, který z bezprostřední blízkosti dejvického gólmana překonal. Domácí vítězství zpečetil svým druhým gólem v 85. minutě Ekvádorec Augusto Batioja, když v akrobatické pozici uklidil balón k levé tyči.