08.03.2020 | Jiří Paýr | Zápas

Pardubice zvítězily ve Vlašimi a na čele si drží náskok

Foto: Radek Klier
Vlašim – Pardubice vstoupily do jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY těsným vítězstvím na půdě Vlašimi. Rozhodl trefou už z deváté minuty Pavel Zifčák. Pojistku v podobě druhého gólu Východočeši z mnoha šancí přidat nedokázali a o výhru se museli strachovat do poslední minuty. Domácí totiž v závěru hrozili, gólmana Marka Boháče ale nepřekonali. Pardubice tak dokázali zareagovat na vítězství Jihlavy a opět jsou ve vedení o tři body.
bez branek
9' Zifčák
74' Štochl
24' Prosek
Sestavy
Řehák – P. Breda, Broukal, J. Štochl, Mil. Kadlec (82. Vedral) – Janda, Januška, Průcha, Záviška (61. Vrána) – V. Svoboda, Fotr (70. A. Jakubov).
Na lavičce: Bačkovský, Hašek, Sváta, Blecha
Trenér: Daniel Šmejkal
Boháč – Prosek, T. Čelůstka, Toml, F. Čihák – Šejvl, Tischler, Paixao da Silva (65. Pfeifer), Hlavatý – Zifčák (90+2. Surzyn), P. Černý (62. Šplíchal).
Na lavičce: Hrnčíř, Lee, Sláma
Trenér: Jaroslav Novotný
Rozhodčí: Ginzel - Novák, Vodrážka • Stadion: Stadion v Kollárově ulici • Diváci: 650

Komentář

První jarní utkání zahájili domácí šancí Oskara Forta. Domácí útočník však střelu zpoza vápna nedokázal umístit mimo dosah gólmana Boháče. Naopak hosté v desáté minutě udeřili. Vlašimská obrana nezachytila průnikovou přihrávku na Pavla Žifčáka, který dokázal nejprve překonat vyběhnutého brankáře a následně i dobíhajícího obránce – 0:1. 

V dalším průběhu zápasu se více dařilo hráčům Pardubic, kteří svými kombinacemi a pozornou hrou směrem dozadu dokazovali, že první místo neokupují jen náhodou. Vlašim se do šance dostala po třiceti minutách hry a mohla být hned gólová. Hlavička kapitána Ladislava Jandy sice překonala Boháče, ale zamířila těsně nad branku.

Také hosté o sobě dali vědět, avšak Čelůstkovu ránu dokázal Řehák pohotově zneškodnit. Do konce prvního poločasu Východočeši hlídali svůj náskok a drželi Vlašim na distanc od své branky. Do kabin tedy odcházeli spokojeněji hráči z města perníku a domácí trenér jistě měl svým svěřencům co říci.

Druhý poločas domácí odstartovali výborně. Do šance se nejprve dostal Fotr, ale jeho rána mířila nad branku. Po chvilce měl vyrovnání na kopačce Januška, ovšem svou pumelici poslal pár centimetrů nad břevno. Práci měl však i gólman Středočechů Řehák, který musel nadvakrát krotit střelu Hlavatého. V 67. minutě rozehrával domácí stoper Broukal, ale velkou nepřesností míč namazal do samostatného úniku Šplíchalovi, jehož vychytal Řehák. 

Vlašimi ubýval čas, v závěru si však vytvořila tlak. Patnáct minut před koncem napřáhl zpoza vápna Jiří Januška, Boháč konečky prstů jeho zakončení vytáhl nad branku. Své štěstí zkoušel hlavou Jakubov, ovšem zamířil mimo. Kapitán Ladislav Janda to následně zkusil z úhlu, Boháč hosty podržel. Vyrovnání tak ve Vlašimi nepřišlo a Pardubice dokázaly svůj hubený náskok pohlídat až do závěrečného hvizdu.