29.05.2020 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 19. kola: Zbrojovka ve šlágru narazí na Duklu, Pardubice hostí Ústí

Foto: David Lejček (fkdukla.cz)
Praha – FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA naplno roztočila své zápasové obrátky. Od pátku 29. května do pondělí 1. června se fanoušci šestnácti týmů mohou těšit na její 19. kolo. Na nejatraktivnější bitvu dojde právě v první červnový den. Třetí Zbrojovka Brno vyzve na svém stadionu před televizními kamerami pátou Duklu Praha. Podruhé v řadě se v domácím prostředí představí lídr tabulky z Pardubic, tentokrát změří síly s Ústím nad Labem.

Program 19. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odstartuje v pátečních 16 hodin soubojem Jihlavy s Varnsdorfem. Premiéra Vysočiny po koronavirové pauze nedopadla dobře, v televizním utkání na hřišti Dukly Praha prohrála 1:2. Pro svěřence trenéra Radima Kučery šlo o první porážku od 30. srpna loňského roku. Zároveň dál čekají na venkovní vítězství, kterého v letošní sezoně dosáhli zatím jen jednou – 3. srpna v Třinci.

Reparát se pokusí složit na domácím trávníku. Stejně na tom ale bude i jejich soupeř, Varnsdorfští totiž na svém stadionu stejným výsledkem jako Jihlava Dukle podlehli Hradci. Mimochodem, společně s partií na Julisce a dalším zápasem přenášeným televizními kamerami mezi Ústím a Brnem šlo o nejgólovější duely 18. druholigového kola. Jinak účastníci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přesnými trefami spíše šetřili.

„Varnsdorf se nachází v sestupovém ohrožení a také potřebuje sbírat body. Možná mu bude více vyhovovat, když bude hrát na hřišti soupeře, kde nebude muset tolik tvořit a bude se moci zaměřit na defenzívu a spoléhat na rychlé protiútoky. Nás asi čeká těžké dobývání koncentrované defenzívy soupeře. Zvlášť, když Varnsdorf nezvládl poslední domácí utkání s Hradcem,“ tuší na klubovém webu asistent trenéra Vysočiny Josef Mucha.

Zápas na Dukle nedohráli kvůli zraněním obránci Křišťál a Tlustý. V Jihlavě však věří, že v pátek budou moci nastoupit. Proti Horákům se postaví výběr vedený „jejich“ koučem Davidem Oulehlou. Ten ještě donedávna na pomezí Čech a Moravy trénoval dorostence. Proti hradeckým Votrokům nepomohla jeho současnému týmu ani více jak půlhodinová přesilovka. „Oslabení soupeře nám paradoxně ublížilo. Hradec se zatáhl a semkl. Dostali jsme ho sice pod tlak, chodily centry, ale v koncovce nám chyběla přesnost,“ posteskl si v rozhovoru pro Děčínský deník Oulehla.

Do sestupových vod namočení Severočeši mají na patnácté Vítkovice k dobru pět bodů (stejně jako na šestnáctý Sokolov, ovšem ten již ohlásil, že v příští sezoně bude hrát pouze ČFL – pozn. red.). Podle Davida Oulehly však není důvod, aby ve Šluknovském výběžku začali panikařit. „Chybějí nám dva tři zkušenější lídři, kteří by kluky vedli. Pak by se třeba nestalo, že dostaneme gól ze standardky jako třeba teď proti Hradci,“ řekl Deníku.

Na další čtyři utkání 19. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY dojde v sobotu. Od 10.15 vyzve Viktoria Žižkov Chrudim, shodně v 17 hodin pak startují měření sil Prostějova s Vítkovicemi, Vyšehradu s Líšní a Hradce Králové s Třincem.

V neděli v 17 hodin narazí Vlašim na Sokolov. Ve stejný čas se začne hrát také na hřišti lídra tabulky. Pardubice se podruhé za sebou představí Pod Vinicí. Po Prostějovu, který zdolaly těsně 1:0, přivítají před kamerami sázkové kanceláře Fortuna Ústí nad Labem. „Sledování televizního utkání Ústí proti Brnu beru jako povinnost,“ nechal se pro klubovou televizi po vítězství nad Prostějovem slyšet pardubický kouč Jiří Krejčí. Vzhledem k náročnému programu se zároveň netajil, že ihned po odehrání soutěžního zápasu se celý tým soustředil na regeneraci. Ve čtvrtek pak měli Pardubičtí volno.

Východočeský celek si na jaře dosud připsal dva hubené triumfy 1:0, byť rozdělené nucenou koronavirovou přestávkou. Před Prostějovem uspěl na začátku března stejným výsledkem také ve Vlašimi. „Takové výsledky tým ještě více utužují, dodají mu sílu a sebevědomí. Jestli to skončilo 1:0 nebo 4:0, je navíc ve finále stejně jedno,“ usoudil obránce Tomáš Čelůstka, jenž byl původně považovaný za autora jediné a tudíž rozhodující branky do prostějovské sítě.

Při pohledu z tribuny se přitom – jak zaznělo na pozápasové tiskové konferenci – zdálo, že o druhý pardubický gól druholigového jara se postaral jeho spoluhráč ze zálohy Michal Hlavatý. „Abych se přiznal, vůbec nevím. Vím jen, že jsem balon tečoval. Jestli to však bylo za čárou, nebo ještě před ní, netuším,“ sdělil svůj pohled na klíčovou situaci z první půlhodiny střetnutí Čelůstka. „Dohadovali jsme se, čí je to vlastně gól. Míša chtěl, abych mu ho nechal. Klidně bych to udělal,“ dodal s úsměvem pro fkpardubice.cz. A skutečně, v oficiálních statistikách se nakonec u jediné branky zápasu objevilo jméno jednadvacetiletého člena středové řady Hlavatého.

Lídrovi tabulky se tentokrát postaví mužstvo, které na podzim porazil právě 1:0. Pro Ústecké půjde o druhého těžkého protivníka v krátkém časovém sledu. Na Zbrojovku Brno ve čtvrtečním televizním utkání nestačili 1:2, když dvoubrankové manko dokázali pouze stlačit na polovinu. „Z výsledku jsem zklamaný, bojovali jsme až do konce a snažili se zápas zvrátit do posledních vteřin, bohužel Zbrojovka byla šťastnější,“ hlesl pro klubový web ústecký lodivod Aleš Křeček.

Hodně jej mrzela především první inkasovaná branka, které předcházela velká chyba krajního beka Bílka. Jeho nepovedenou malou domů zachytil brněnský útočník Přichystal a zblízka obstřelil vyběhnuvšího gólmana Tvrdoně. Ani on však po duelu neměl úplně čisté svědomí. Ve druhém poločase předvedl dvakrát příliš krátký výkop. A přišel druhý úder – z hlavy Hladíka. „Soupeř dvě nabídnuté šance využil, zato my jsme byli v ofenzívě slabí,“ přiznal Křeček, který přitom postavil hned tři útočníky.

Šlágr 19. kola přijde na jeho úplný závěr. V pondělí na Den dětí se od 19 hodin v přímém přenosu České televize a sázkové kanceláře Fortuna představí Brno a Dukla. Jihomoravanům momentálně patří druhá příčka tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, ke které jim paradoxně pomohl jejich nadcházející oponent. Dukla totiž porazila Jihlavu, kterou Zbrojovka poté vítězstvím v Ústí nad Labem o dva body předskočila. Na druhé místo zajišťující účast v baráži o FORTUNA:LIGU se ale nyní mohou dotáhnout právě Pražané, na Brno ztrácejí rovné tři body.

Jaké to je Zbrojovku pokořit, vědí už z podzimu. Na Julisce uspěli 2:1. To však Brněnské vedl jiný trenér – Pavel Šustr, současný kouč Prostějova. Pod Miloslavem Machálkem zatím jihomoravský celek prohrál pouze jednou. V říjnu, shodou okolností s jiným týmem z hlavního města – Žižkovem. „Proti Jihlavě jsme chtěli být hlavně sebevědomí a klidní v herních situacích. Cítil jsem, že hráči v tomto potřebují podporu, jistotu. Čím rychleji ji získáme, tím lepší to pro nás bude do nahuštěného programu, který nás čeká,“ prozradil klubové televizi trenér Dukly Roman Skuhraný, co červenožlutým v dalších kolech dokáže pomoci.

Jeho brněnský protějšek Machálek nemohl do zápasu u řeky Labe kvůli poranění žeber nasadit zadáka Jakuba Šurala. „V dalších dnech budeme moudřejší, pořád je tam otazník. Vrátí se nám Ondra Vaněk. Absencím jsme museli trochu uzpůsobit sestavu. Třeba Tonda Růsek dopoledne skládal první část maturity, což samozřejmě také může sehrát roli na psychice. Při nasazení gólmana Šustra jsme vycházeli z toho, že Jirka Floder měl po Zlínu menší problémy a začal trénovat až v pondělí," citoval jej web fczbrno.cz.