30.05.2020 | Adam Kodet | Zápas

Prostějov vyhrál poprvé od října, Vítkovice rozstřílel 4:1

Foto: Lukáš Zetek (mfkv.cz)
Prostějov – Fotbalisté Prostějova ukončili sérii pěti zápasu bez ligového vítězství a porazili na domácím hřišti 4:1 Vítkovice. Hanáky nasměroval za třemi body ve 23. minutě Jan Koudelka, na něhož navázal jen o tři minuty později další trefou Patrik Slaměna. Hosté z Ostravy zadělali na drama sedm minut po změně stran, kdy vykřesal naději Ondřej Chvěja, na body to ale nakonec nestačilo. V poslední minutě řádné hrací doby uklidnil svěřence trenéra Šustra Jakub Rolinc, na konečných 4:1 pak upravil ve třetí minutě nastavení exvítkovický Michal Stříž.
23' Koudelka
26' Slaměna
90' Rolinc
90' Stříž
52' Chvěja
1' Bialek
49' Stáňa
72' Šteigl
85' Russmann
Sestavy
Bréda – Stříž, Schuster, Bialek, Pašek – Polák – Lutonský (90+1. Zapletal), Slaměna (77. Rolinc), Koudelka, Stáňa (77. Sus) – Kroupa (66. Šteigl).
Na lavičce: Mucha, Machynek, Biolek
Trenér: Pavel Šustr
Květon – Celba, V. Cverna, Holiš – Putyera, Ožvolda, Chvěja, Matoušek (87. Martišiak), Bolf (76. Russmann), Kania – Macej.
Na lavičce: Netolička, Plesník, Dziuba, Martiník, Motyčka
Trenér: Jaroslav Netolička
Rozhodčí: Ardeleanu – Moláček, Hurych • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Hráno bez diváků

Komentář

Před notně prořídlými tribunami se poprvé po pauze představili i prostějovští fotbalisté. Prvních deset minut utkání přineslo klasické oťukávání, které se ale poměrně rychle změnilo ve smršť šancí a pěkných momentů. Nejprve zahrozil Prostějov, když rychlonohý Lutonský nabídl ideálně míč Stáňovi, který ale střelou kolem již překonaného brankáře trefil jen boční síť. Na druhé straně se zase zaskvěl Bréda parádním zákrokem proti náběhu Kanii, kterého uvolnil Putyera.

Přesně v polovině první půle se už ale skóre měnilo. O úvodní branku se parádním způsobem postaral Jan Koudelka, který fantasticky zakroutil svůj pokus přímo do šibenice. O necelé tři minuty později po nedůrazu v obraně vypálil po zemi přímo k tyči Patrik Slaměna a poslal domácí do trháku. Vítkovice se ze dvou rychlých direktů vzpamatovaly až na konci poločasu, kdy několika technickými pokusy zahrozil aktivní Kania. Hosté nakonec dostali míč i do sítě, pro předchozí faul ale nemohl být gól uznán a do šatny tak Prostějov odcházel s dvoubrankovým náskokem.

Do druhé půle však vletěly úplně jiné Vítkovice. Od první minuty vytáhly na soupeře aktivní presink a z důkladného dodržování této taktiky vytěžily v 52. minutě snižující branku. Ve vápně se nejlépe zorientoval Ondřej Chvěja, který odražený míč poslal bez problému pod horní tyč. Hosty vstřelený gól opravdu nabudil a prostějovská obrana se nestačila otáčet. V obrovských šancích se ocitli Macej i Matoušek, Bréda ale ukázal skvělý postřeh a obě možnosti zneškodnil.

Ostravané kompletně převzali otěže zápasu a Hanáci se po sobě často jen nechápavě ohlíželi. Ale když ve stoprocentní šanci deset minut před koncem neuspěl Chvěja, Prostějov dvěma smrtícími protiútoky rozhodl. Už v podstatě neexistující obrana Vítkovic nejprve nechala prchnout skórujícího Jakuba Rolince, kterého krásně našel dobře napadající Šteigl. Tentýž hráč unikl už v nastaveném čase společně s Michalem Střížem, tentokrát ale zakončoval sám. Sice neuspěl, míč se ale od brankáře Květona přeci jen odrazil ke Střížovi, který pečetil střelou do prázdné branky výsledek na konečných 4:1.