02.06.2020 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 20. kola: Brno jde na poslední Vítkovice, v Praze se těší na malé derby

Foto: David Lejček (fkdukla.cz)
Praha – Nahuštěný program FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY pokračuje jejím 20. kolem. Šestnáct týmů bude bojovat o body do tabulky od úterý 2. do čtvrtka 4. června. Druhé Brno po remíze s Duklou narazí na papírově mnohem slabšího soupeře – poslední Vítkovice. Střetnutí odvysílá sázková kancelář Fortuna. Kamery titulárního partnera druhé nejvyšší soutěže nebudou chybět ani na šlágru kola, malé pražské derby mezi Duklou a Vyšehradem přinese živě také Česká televize.

Program 20. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odstartuje čtyřmi úterními zápasy s výkopem v 17 hodin.

Třinec hostí Prostějov. Slezané by rádi navázali na remízu, kterou uhráli proti Hradci Králové. „Bod z Hradce potvrdíme pouze za předpokladu, že Prostějov porazíme. Vítkovicím dal čtyři góly, což je určitým varováním. Soupeře nepodceníme, ale zároveň se nesmíme bát a být vyjukaní. Čeká nás náročný rival se spoustou zkušených hráčů ve svém středu a slušnou formou. Chceme zvítězit, abychom na zápas se Zbrojovkou mohli jet s čistou hlavou,“ prohlásil pro klubový web třinecký trenér Svatopluk Habanec.

Na hřiště Varnsdorfu, který posledně zaskočil Jihlavu, přijede Viktoria Žižkov. Jihlava po vůbec první domácí prohře v sezoně, jež zapříčinila její vypadnutí z první trojky, pocestuje do Líšně. „Zvažujeme více variant složení stoperské dvojice, přičemž s určitostí nemůžeme počítat s Pojezným. Fit ještě není ani obránce Křišťál. Věřím, že se do sestavy trefíme a bude vítězná. Potřebujeme vyhrát a děláme všechno pro to, aby se tým po dvou porážkách psychicky zvedl. Moc dobře ale víme, jak těžký duel nás v Líšni čeká,“ citoval web fcvysocina.cz asistenta trenéra horáckého celku Josefa Muchu.

Východočeskou bitvu svedou Chrudim a Hradec Králové, který po plichtě s Třincem a zaváhání Jihlavy poskočil v tabulce na třetí příčku. „Nechceme se dívat na to, co by mohlo být za dvě tři kola. Momentálně bychom chtěli připsat nějaké plusové body ze hřišť soupeřů – čekají nás dvě utkání venku,“ svěřil se pro fchk.cz kouč Votroků Zdenko Frťala. „Na pozici stoperů Chrudim v posledních dvou zápasech hráče točila, ale systém hry je jasně daný. Chtějí hrát kombinační fotbal, mají režiséry Kesnera a Jirku Janouška. V útoku mají šikovné hráče, hlavně v ofenzivní fázi jsou nebezpeční,“ uvedl na adresu nadcházejícího protivníka svého mužstva.

Středa nabídne dvě druholigová utkání. Ústí nad Labem vyzve od 17 hodin Vlašim, o hodinu později rozehraje lídr tabulky Pardubice partii na půdě Sokolova. Tým z města perníku vysokou výhrou nad ústeckou Armou zvýšil svůj náskok v čele soutěžního pořadí. Na druhé Brno mají svěřenci trenérů Jiřího Krejčího a Jaroslava Novotného momentálně k dobru šest bodů.

Dvě třetiny základní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uplynou ve čtvrtek, kdy se uskuteční dva televizní duely.

Do Vítkovic přijede Zbrojovka Brno (výkop v 17 hodin), což neunikne kamerám sázkové kanceláře Fortuna. Jihomoravané si udrželi bodový odstup od pražské Dukly, doma na ni však nevyzráli. Zástupci dvou největších měst České republiky se rozešli nerozhodně a bez branek. Výběr kouče Miloslava Machálka může nicméně rmoutit, že mu první Pardubice v tabulce zase o kousek poodskočily.

Vítkovičtí řeší zcela jiné problémy. S deseti body jsou poslední, předstihl je dokonce i Sokolov, který v příští sezoně FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU hrát nebude. MFK po koronavirové pauze ještě nezvítězil, proti Žižkovu a Prostějovu inkasoval dohromady pět gólů, jeho hráči se přitom zmohli na jediný.

Šlágrem 20. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bude malé pražské derby, ve kterém si to od 18 hodin, v přímém přenosu sázkové kanceláře Fortuna a České televize, rozdají Dukla a Vyšehrad. Armádní klub propásl šanci dotáhnout se na druhou Zbrojovku. Co se ale nestalo v pondělí, může se stát ve čtvrtek. Bodový rozdíl mezi pátými vojáky a druhými Brňany se totiž rovná třem bodům. S Vyšehradem si už Dukla v této sezoně dokázala poradit, v srpnu uspěla na jeho půdě 3:1. O branky červenožlutých se tehdy postarali Róbert Kovaľ a ve dvou případech Pablo González. Španělský záložník ovšem již na Julisce nepůsobí, o úroveň výš – ve FORTUNA:LIZE – obléká dres Sigmy Olomouc.

Vyšehradští Šemíci aktuálně figurují na dvanáctém místě tabulky. „Jsem stále přesvědčen, že jsme schopni porazit ve druhé lize kohokoliv. Samozřejmě nikdo nebude favorizovat nás, ale Duklu. Budeme-li však hrát zodpovědně, může nám potom naopak vyhovovat, že v roli favorita půjde do zápasu domácí Dukla. Rozhodně to není předem ztracený zápas: i my máme natolik šikovné fotbalisty, že klidně můžeme překvapit,“ nechal se v rozhovoru pro klubové stránky slyšet zkušený záložník Slavoje Milan Černý.