04.06.2020 | Martin Hruzík | Zápas

Oslabené Brno ztratilo dvougólový náskok, přesto veze z Vítkovic všechny body

Foto: fczbrno.cz
Ostrava – Zápas plný zvratů se hrál ve čtvrtek v Ostravě. Poslední Vítkovice zde hostily druhé Brno, které šlo už ve 3. minutě po trefě Štěpanovského do vedení. Již v 17. minutě ovšem vyfasoval červenou kartu hostující brankář Šustr, a ačkoliv dokázala Zbrojovka před pauzou ještě jednou skórovat, domácí zvládli po změně stran dvougólové manko zlikvidovat. Když už se zdálo, že vše směřuje k dělbě bodů, rozhodl o výhře favorita v samém závěru proměněným pokutovým kopem Fousek. Brno tak v deseti vydřelo výhru 3:2 a uhájilo v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY druhé místo.
54' Chvěja (pen)
67' Martišiak
3' Štěpanovský
44' Růsek
86' Fousek (pen)
23' Bolf
75' Celba
86' Květon
17' Šustr
Sestavy
Květon – Celba, Plesník, V. Cverna, Bolf (46. Russmann) – Putyera, Kania, Ožvolda, Chvěja, Matoušek – Macej (53. Martišiak).
Na lavičce: Netolička, Holiš, Dziuba, Martiník, Motyčka
Trenér: Jaroslav Netolička
Šustr – Eismann, Dreksa, J. Sedlák, Štepanovský – Šumbera (75. Pachlopník), Bariš (75. Mach), Vaněk (60. Hladík), Krška (19. Floder) – Růsek, Přichystal (60. A. Fousek).
Na lavičce: Jurásek, Vintr
Trenér: Miloslav Machálek
Rozhodčí: Franěk – Blažej, Váňa • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Hráno bez diváků

Komentář

Po dvou neúspěších Vítkovice přivítaly na vlastní půdě Brno, jenž se zdatně pere o postup do nejvyšší soutěže. A už ve třetí minutě to vypadalo, že favorit lehce potvrdí svou roli. Roh Vaňka totiž doplachtil na zadní tyč, kde jej do sítě usměrnil nikým nehlídaný Peter Štěpanovský. Šokovaní domácí málem inkasovali podruhé po hlavičce Přichystala z náběhu, tentokrát ale míč skončil mimo.

Vítkovice se následně snažily soupeře zatlačit, ovšem brněnská obrana soupeře do svého pokutového území nepustila. A když už si za obranu naběhl Macej, byla z toho červená karta pro Martina Šustra, jenž vyběhl až před vápno, kde domácího hroťáka srazil k zemi. Rychlá branka a červená karta – taktické pokyny obou trenérů vzaly rychle za své. I přes oslabení další příležitost patřila druhému celku tabulky, Vaněk z přímého kopu ovšem poslal míč kousek nad.

Až poté se dostali do gólových příležitostí také Ostravané. Nejprve do vápna vběhl Celba, jenže místo střely vybízel ke skórování Maceje, jemuž chyběla v zakončení přesnost. Ostravský útočník byl blíže gólu po půlhodině, kdy byl sice vytlačen do kraje, ovšem zvládl technicky vystřelit a kulatý nesmysl jen těsně minul vzdálenější tyč. Podobnou šanci měl později i Matoušek, ten místo technického zakončení volil ránu na přední tyč, rozvlnil ovšem jen boční síť.

Když už se blížil konec první půle a hra se začala kouskovat, již to vypadalo na těsné vedení Brna, jenže to se rozhodl změnit Antonín Růsek, Ten po přiťuknutí překonal ranou z 25 metrů Květona, který si na míč sice sáhl, zastavit jej však nedokázal. Brno, leč oslabené, tak v poločase drželo dvoubrankový náskok.

Po změně stran na hřišti bylo vidět jen jedno mužstvo. Modrobílí bojovali o každý metr a hosty nepříjemně zatlačili, zejména z pravé strany létal do vápna jeden centr za druhým. Ovšem koncovka poslednímu celku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zkrátka nejde. Přesto se MFK dočkal snížení. Po faulu v rohu šestnáctky si míč na penaltový puntík postavil sám faulovaný Ondřej Chvěja a tvrdou ranou k tyči vykřesal svému týmu naději.

Hra Vítkovic ještě více ožila po střídání, kdy Maceje na hrotu nahradil Dominik Martišiak. Jeho tečovaný projektil nejprve zamířil dva metry vedle, ovšem v 67. minutě již svou hlavičkou ke vzdálenější tyči po centru Celby rozjásal domácí fanoušky.

S remízovým stavem nebyl nikdo spokojen, ovšem hra se příliš nezměnila. Vítkovice tlačily a Brno čekalo na protiútoky. Jeden takový vedl Fousek, jenž obehrál tři hráče domácích, ve vápně ovšem neměl komu přihrát a získal pro červené jen roh. Na druhé straně táhl útok Chvěja, jenže při přihrávce na dva nabíhající spoluhráče mu chyběla přesnost.

Urostlý záložník se připomněl i deset minut před koncem, jenže jeho rána skončila kousek nad. To Fousek z přímého kopu pořádně protáhl Květona, jenž dokázal míč jen vyrazit. Rozhodující okamžik přišel pět minut před koncem, kdy po faulu v rohu pokutového území odpískal Franěk druhou penaltu. Míč si postavil Adam Fousek a ranou do horního rohu nedal domácímu brankáři šanci. Na studenou sprchu již nedokázali Vítkovičtí reagovat, a tak doma opět padli po dobrém výkonu, tentokrát 2:3. Zbrojovka naopak v Ostravě získala důležité body do postupových bojů.