13.06.2020 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Dukla přišla v Ústí nad Labem o vedení, prohrála potřetí za sebou

Foto: David Lejček (fkdukla.cz)
Ústí nad Labem – Fotbalisté Dukly Praha, kteří mají ambice na postup do nejvyšší soutěže, se nenachází v optimálním rozpoložení. Po předchozích porážkách s Vlašimí a Pardubicemi tentokrát nestačili Ústí nad Labem, kterému na jeho půdě podlehli 2:3. Pražský celek přitom vedl 1:0, ale ve druhém poločase domácí srovnali a následně dvěma rychlými zásahy zápas obrátili na svou stranu. Dukla v závěru už jen snížila, ale porážce nedokázala zabránit.
50' Matějka
74' Drame
77' Richter
19' Holík
80' Holík
33' Peterka
10' Krunert
24' Holík
31' Kozma
Sestavy
Tvrdoň – M. Bílek, Hudec, J. Peterka, Písačka – Drame, D. Richter, Valenta, Miskovič (72. Pimpara), Prošek (81. Chodora) – Matějka (90. Bassey).
Na lavičce: Plachý, Čičovský, Kolařík, Kunc
Trenér: Aleš Křeček
Rada – Dancák, Piroch, Chlumecký – Souček (79. Ayong), Kozma, Krunert (58. Doumbia), Tetour, Preisler (46. Hašek) – Lukáš Holík, Hadaščok (58. Jakab).
Na lavičce: Hruška, Fišl, Ullman
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Houdek – Caletka, Hrabovský • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků

Komentář

V samotném úvodu se domácí prezentovali pohlednou souhrou, která sklidila potlesk publika. Václav Prošek nalezl ve velkém vápně na středu Jiřího Miskoviče, který přestřelil a mohl se stejně jako většina z 312 diváků chytat za hlavu. Arma pokračovala v aktivitě nadále, když Daniel Richter vystihl rozehrávku a vyslal do brejku Václava Proška. Posledně zmiňovaný akci překombinoval a v zakončení se sám ztratil.

V 16. minutě mohli fotbalisté Ústí nad Labem znovu do vedení, když v tutové šanci selhal Youba Drame, jenž po gólové přihrávce Lukáše Matějky pálil vedle. Neproduktivitu Severočechů potrestal Lukáš Holík, na kterého defenziva domácích zcela zapomněla. Nejlepší střelec Pražanů se uvolnil a prostřelil Mariána Tvrdoně. Úvodní půle kromě dvou rohových kopů na obou stranách nic důležitého již nenabídla, a tak poprvé po koronavirové pauze, kdy mohlo být otevřeno občerstvení, šli diváci na klobásu za stavu 0:1.

Do druhého poločasu vstoupili svěřenci Aleše Křečka velmi aktivně, když ve 47. minutě měl před sebou zcela odkrytou bránu Youba Drame, který nechal po přihrávce Matyáše Písačky jen vyniknout Filipa Radu. O dvě minuty později se domácí vyrovnání dočkali, když Michal Bílek posunul v pokutovém území míč na kopačku nejlepšího střelce F:NL Lukáše Matějky, který nedal hostujícímu brankáři šanci.

Domácí mohli brzy přidat druhou branku, když si Youba Drame v dalších dvou tutových šancích vylámal zuby na gólmanovi Dukly. V 74. minutě si francouzský záložník spravil chuť, když se po chybě hostující obrany zasloužil o obrat skóre. S pojistkou nenechali hráči Army na sebe dlouho čekat, když souhra Lukáše Matějky s Danielem Richterem slavila úspěch.

V 80. minutě hosté utkání zdramatizovali, když Lukáš Holík po centru Josefa Jakaba přelstil hájce ústecké svatyně. Na více se Pražané nezmohli, a proto tři body zůstávají v Ústí nad Labem. Zajímavostí je, že poslední vzájemné utkání na Julisce skončilo stejným výsledkem (3:2 z pohledu domácích). Arma se bude muset v následujících dvou kolech obejít bez kapitána Jana Peterky, který obdržel osmou žlutou kartu v letošním ročníku.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Chci hráčům poděkovat, podali fantastický výkon. Měli jsme celou sezónu problém otáčet zápasy, hodně jsme to řešili. Dukla hrála svůj fotbal založený na velkém počtu přihrávek, je silná uprostřed a nenakopává balóny. Jedná se o nejfotbalovější tým soutěže a má na tuto ligu nadstandardní hráče. V prvním poločase jsme si vytvořili čtyři velké šance, bohužel jsme z první akce soupeře inkasovali. Obdržená branka nás srazila, ale ne na dlouho. Dostali jsme se do hry a měli dobré možnosti vyrovnat, nakonec až druhá půle byla plně v naší režii kromě hektického závěru. Máme problém se širším kádrem, střídání jsme drželi do poslední chvíle. Hráčům jsem řekl, že v poločase budu střídat poločase jen mrtvoly a aby střetnutí odehráli se vším všudy. Poté, co jsme si vytvořili tlak, jsme utkání otočili, bohužel po centru jsme inkasovali gól na 3:2. Naštěstí jsme vedení udrželi, jsem šťastný a smekám před hráči.”

Roman Skuhravý (FK Dukla Praha): „Nevyužívali jsme v přechodové fázi našeho přečíslení, když situací v prvním i druhém poločase jsme měli dostatek. Největší tragédie je, že jsme dostali tři góly, když jsme byli sami v přečíslení. Zápas byl z naší strany hodně lajdácký, ale fotbal je spravedlivý. Po zásluze jsme se dostali do nelehké situace, protože prohrát tři zápasy v řadě není pro psychiku vzhledem k utkáním v rychlém sledu jednoduché pro žádné mužstvo, natož pro naše. Byl jsem přesvědčen o tom, že máme mechanismy na to, abychom si s míčem odpočinuli. Když se k únavě přidá nevynucená nepřesnost, je to problém. Chybí nám zarputilost, rvavost a zodpovědnost v defenzivě. Děláme neustále chyby v tom, na co se zaměřujeme. Naše hra by měla směřovat k vícero šancím, v tom jsme byli neaktivní a brali vše dolů. Mohla se na nás projevit únava, viděl jsem i na pátečním tréninku, že to pro kluky není jednoduché. V týmu je síla, samo to nepřijde a věřím, že facky pro mužstvo, které se tvoří, byly do další kariéry dostatečné. Věřím, že jsme nevypadli z boje o baráž, ve hře je stále jednadvacet bodů.”