21.06.2020 | Martin Hruzík | Trenér měsíce

Trenér měsíce Machálek: Pardubice budeme honit do posledního kola

Foto: fczbrno.cz
Praha – Zbrojovka Brno stále stíhá vedoucí Pardubice, na které ztrácí šest bodů. Jihomoravanům to klape hlavně v ofenzívě a za dobré výkony mužstva obdržel cenu pro trenéra měsíce Miloslav Machálek. Jak ovšem sám před remízou v Hradci přiznal, ne všechno je ideální. Radost osmapadesátiletému kouči ovšem dělá rozvolňování opatření: "Musím fanouškům poděkovat za to, jak skvěle nás povzbuzovali. Těší mě, že jsme se jim odvděčili vysokým vítězstvím."

Jak moc pandemie ovlivnila Zbrojovku Brno?
Nás zásadně, zejména vinou toho, že jsme během přestávky přišli o několik hráčů. Celkově pak soutěž není úplně regulérní, neboť kvůli  tomu, že jsme neustále v televizi, tak jsme měli často méně času na regeneraci oproti soupeřům. Nicméně se s tím rveme.

Je šířka vašeho kádru výhodou?
No, trochu se nám zúžil, poněvadž máme pořád čtyři nebo pět zraněných hráčů. Kotula s Kryštůfkem se nám navíc nevrátí do konce sezóny, u zbytku čekáme na jejich uzdravení. Zatím však máme dostatek hráčů, dva nebo tři vždy posíláme na tribunu.

Až na jednu remízu jste všechny vyhráli, takže s tím asi musíte být spokojen...
Ono nikdo neví, co nás vlastně provází za problémy. Čtyři hráči nám maturují, Růsek s Pachlopníkem ještě k tomu všemu studují v Kladně, odkud jsme je museli na zápas přepravit vrtulníkem. Navíc prvně jmenovaný v pondělí skládal maturitu, v jednu hodinu odjížděl z Kladna, udělalo se mu mdlo a ani nechtěl nastoupit, nakonec musel střídat. To jsou zásadní komplikace i s tím zraněním stoperů. Ale jak říkám, rveme se, abychom potrápili nedostižné Pardubice.

Máte v týmu spoustu talentů, taková práce vás asi baví...
Samozřejmě, ovšem je to hlavně o charakterů jednotlivců, a hlavně o motivaci a touze něčeho dosáhnout. Bohužel se v poslední době často u mladých hráčů setkávám s malou sebereflexí, pokorou, agresivitou a pracovitostí. To jim zatím chybí, ale pracujeme na tom. Vše chce svůj čas.

Dáváte hodně branek, vyplývá to z útočného pojetí hry?
Jestliže máte problémy v defenzívě, kdy vám tam hraje jediný kovaný Dreksa a s ním teda ještě Eismann, ostatní v těch rolích spíše zastupují, tak abyste vyhrával, musíte hrát ofenzivně. Stojí nás to hodně sil a možná nás to v nějakém zápase dožene, ovšem já doufám, že zatneme zuby.

Jihlavu jste porazili 5:2, takové zápasy se vám musí líbit.
Jsem rád, že jsme takový ofenzivní fotbal předvedli v době, kdy už zápas mohli vidět naši fanoušci. To mě opravdu potěšilo. V posledních dvou utkáních doma jsme nastříleli deset branek, ve vlastním prostředí si více věříme a jsme silnější. Musím uznat, že máme kvalitní ofenzivní hráče.

Jaké tedy bylo hrát skutečně před diváky?
Já ctím zásadu, že fotbal se hraje pro diváky. Je to zábava. To, že diváci na fotbal nemohli, byla obrovská rána. Já jsem rád, že se to uvolňuje a diváci mohli přijít. Musím jim poděkovat, jak skvěle nás povzbuzovali a těší mě, že jsme se jim odvděčili vysokým vítězstvím.

Získal jste cenu pro trenéra měsíce, co na to říkáte?
Potěšilo to mě i kapitána, který mi za toto ocenění vypsal "odměnu". Ale jak jsem řekl svému realizačnímu týmu, je to ocenění zejména jeho práce.

Na barážové pozici máte deset bodů náskok, to už je docela komfortní.
My uvažujeme jinak. Chceme postoupit z prvního místa, takže do posledního kola budeme honit Pardubice. Našim cílem je už od začátku postup, a přes baráž je to určitě komplikovanější. Uvidíme, jak to všechno zvládneme.

Stíháte Pardubice, které na jaře ještě neprohrály. Dohnat je asi nebude jednoduché...
Na každého jednou přijde utkání, kdy nepodá úplně ideální výkon. Síla Pardubic mě ovšem skutečně překvapila.