22.06.2020 | David Klier | Zápas

Východočeské derby mezi Pardubicemi a Hradcem gól nenabídlo

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Pardubice – Televizní bitva o východ Čech mezi Pardubicemi a Hradcem Králové skončila bez branek. Stále tak platí, že vedoucí celek FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nedokázal v novodobé historii svého rivala porazit. Pardubice natáhly svou sérii bez porážky na devět utkání, zároveň ale podruhé v řadě remizovaly a jejich náskok se tak před druhým Brnem smrskl na čtyři body. Hradec Králové je pátý, na třetí barážovou příčku ztrácí v tuto chvíli tři body. Votroci po dnešku ztratili i teoretickou šanci na přímý postup z prvního místa.
bez branek
bez branek
79' Čelůstka
40' Rada
52' Martinec
65' Král
86' Šípek
Sestavy
Boháč – Prosek, Šejvl, Toml, T. Čelůstka – Jeřábek – Zifčák (62. P. Černý), Hlavatý, Solil, Pfeifer (62. Cadu) – Šplíchal (46. Paixao da Silva).
Na lavičce: Šmíd, Čihák, Surzyn, Tischler
Trenér: Jaroslav Novotný
Vízek – Donát, Martinec, Král, Urma – Jukl, J. Rada – Šípek (90+2. Soukeník), Vlkanova, Ch. Frýdek (62. Samko) – Prekop (74. Firbacher).
Na lavičce: Ottmar, Plašil, Kosař, Procházka
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Marek – Melichar, Batík • Stadion: Stadion Pod Vinicí • Hráno bez diváků

Komentář

I když šly Pardubice do derby se sérií osmi zápasů bez porážky, byli to Votroci, kteří od začátku kontrolovali hru. Domácím se nedařilo dostat se ke své hře a hosté se toho snažili využívat. Nejblíže tomu byl Erik Prekop, jenž se po necelé půlhodině dostal do velké šance. Obrana na něj zapomněla a slovenský útočník se ocitl tváří v tvář Marku Boháčovi. Brankář Pardubic byl úspěšnější.

Pardubičtí se začali zvedat až ke konci poločasu. Jejich asi nejnebezpečnější akci měl na svědomí Tomáš Čelůstka, jeho střela z voleje ale prolétla nad břevnem. 

Zatímco v první půli byl lepší Hradec Králové, po přestávce tomu bylo naopak. Hned ze začátku se zapojil do útoku Ewerton, který o poločase nahradil Šplíchala, a se štěstím dostal balon na Michala Hlavatého, jenž z blízka trefil brankáře Vízka.

Další výrazné oživení domácích řad přišlo po hodině hry, kdy na hřiště nastoupili Pavel Černý s Caduem. Hlavně druhý jmenovaný byl pořádně vidět a dostával se hodně k centrům do pokutového území. Čtvrt hodiny před koncem se na jeho centr jen marně natahoval Tomáš Solil a míč poté jen těsně minul tyč.

V závěru utkání zazářil hlavně brankář Hradce Králové Patrik Vízek. Ten nejenže si poradil se všemi centrovanými míči z obou křídel, úspěšně zakročil i proti nebezpečným střelám Pavla Černého a Ewertona, čímž udržel své druhé čisté konto v sezóně. 

Pardubice ztratily podruhé v řadě a jejich náskok na druhou Zbrojovku se ztenčil na čtyři body. Votroci ztrácí na třetí Viktorii Žižkov tři body.