24.06.2020 | Daniel Kinc | Zápas

Sokolov slaví první venkovní výhru v sezóně, Líšni udělil lekci z produktivity

Foto: fksokolov.cz
Brno – Fotbalisté Líšně prohráli v utkání 26. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s předposledním Sokolovem 1:3 a museli skousnout porážku poté, co bodovali třikrát v řadě za sebou. Baník poslali do vedení během první půle Stanislav Vávra se Šimonem Šmehylem. Do druhé půle vstoupila lépe Líšeň, která už po několika vteřinách snížila zásluhou Martina Zikla. Na body to ale brněnskému celku nestačilo, naopak to byli v závěru hosté, kdo přidal prostřednictvím Marka Červenky v 88. minutě gólovou pojistku. Sokolov tak zvítězil 3:1 a vůbec poprvé v letošní sezóně vybojoval tři body na půdě některého ze soupeřů.
46' Zikl
5' Vávra
38' Šmehyl
88' Červenka
bez karet
13' Kovář
60' Hasil
88' Dvořák II.
90' Yu
Sestavy
Halouska – Jeřábek, Hlavica, O. Ševčík – Kučera – Vasiljev, Málek (62. O. Vintr), Matocha (76. Fall), Rolinek (62. Demeter) – Silný (62. T. Machálek), Zikl.
Na lavičce: Vítek, Bednář, Minařík
Trenér: Robert Kafka
Fryšták – Ruml, Tkadlec (46. Jakub Dvořák II.), Hasil, Vondra – Skopec, Kopřiva – Krátký (38. Šmehyl), Kovář (68. Štursa), Vávra (62. Ju) – Červenka.
Na lavičce: Dvořák I., Machuča, Vrtělka
Trenér: Bohuslav Pilný
Rozhodčí: Hanousek – Šimáček, Matoušek • Stadion: Areál SK Líšeň • Hráno bez diváků

Komentář

Líšeň do utkání vstupovala v roli mírného favorita, což mohl už po třech minutách potvrdit Zikl, který si naběhl na centr z pravé strany, ale jeho hlavička šla nad břevno. Hosté poté vyrazili do protiakce a dokonale šokovali domácí. Stanislav Vávra si ve vápně navedl míč rychlou zasekávačkou kolem beka a prudkou přízemní ranou křížem zamířil neomylně k bližší tyči. Domácí mohli hned za minutu vyrovnat, když se k odraženému míči ve vápně dostal Silný, ale Fryštáka v brance Sokolova nepřekonal.

Právě Silný se dostal i do další šance, a to po dvaceti minutách hry. Někdejší nejlepší střelec MSFL si naběhl na průnikový pas Málka a pokusil se obstřelit hostujícího gólmana, ten však ze vzájemného souboje vyšel i podruhé vítězně. Silný mohl akci řešit lépe, kdyby přihrál na úplně volného Zikla před prázdnou branku, to se ale nestalo. Třetí souboj Silného s Fryštákem se odehrál znovu za pět minut, domácí forvard hlavičkoval z malého vápna k tyči, ale hostující strážce svatyně míč na čáře lapil.

Po půlhodině se do útoku vrhli opět hosté. Na zajímavý centr si nabíhal Červenka, ale jeho hlavička v tísni obránce se mezi tři tyče nevešla. Ve 38. minutě musel hostující trenér Pilný poprvé střídat a ukázal geniální tah. Zraněného Krátkého nahradil Šimon Šmehyl, který se po necelé minutě pobytu na hřišti vydal do brejku, přes bránícího Jeřábka dokázal z hranice vápna vypálit a lehce tečovaný pokus zamířil za záda Halousky, který šel brzy na zem a změnu směru nečekal. V závěru půle byli domácí aktivnější, ale ke snížení se už nedostali.

Do druhé půle domácí doslova vlétli a hned snížili. Martin Zikl využil nedorozumění Rumla s Fryštákem, míč vypíchl, udělal brankáři rychlou kličku doleva a zakončil do prázdné branky – 1:2. V 53. minutě mohlo být dokonce vyrovnáno, když se Rolinek parádně protáhl po levé lajně i brankové čáře, prudký centr ale nabíhající Silný těsně netrefil. Po hodině hry se znovu připomněli hosté. Nejprve tvrdě z dálky pálil střídající Dvořák, ovšem Halouska byl u své tyče připraven. Následně se v ještě větší ložence objevil Kovář, který se na malém vápně skvěle položil hlavou do centru, ale domácí gólman vytáhl jeho pokus konečky prstů nad.

Poté, co přežili domácí dvě šance soupeře, opět pokračovali v aktivním pojetí hry. Kousek od vyrovnání byl Zikl, ráně z otočky uprostřed vápna scházely decimetry. Hosté se v závěru nikam tlačit nemuseli a skvěle kouskovali hru. Obrovskou šanci srovnat měl v 84. minutě opět Zikl, který si naběhl na centr z pravé strany a jeho hlavičku Fryšták na čáře zázračně vytáhl na rohový kop.

Líšeň pochopitelně musela otevřít obranu, kde se objevovala okénka. Do jednoho takového se dvě minuty před koncem vřítil po dlouhé kolmici Marek Červenka, pokryl si míč před dobíhajícím Hlavicou a chytrou ranou po zemi zakončil bez problémů na zadní tyč. Halouska zůstal stát a jen se za míčem ohlédl. Samotný závěr duelu už se pouze dohrával a hosté si tak odvezli z Brna tři body za výhru 3:1.