27.06.2020 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 27. kola: Zbrojovka Brno bude čelit Žižkovu, Pardubice zase Jihlavě

Foto: fcvysocina.cz
Praha – Situace na čele tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY je čím dál dramatičtější. Žižkov přišel o třetí místo, na kterém ho vystřídal jiný pražský tým – Dukla. První Pardubice vlivem odloženého utkání s Třincem přišly o část náskoku na druhou Zbrojovku Brno. Rozdíl mezi oběma celky momentálně činí jeden jediný bod. Ve 27. kole druhé nejvyšší soutěže se lídr střetne v televizním zápase s Jihlavou, svěřenci trenéra Machálka narazí na žižkovskou Viktorii.

Sobota nabídne dvě utkání 27. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Od 17 hodin si to rozdají Sokolov s Varnsdorfem a Dukla Praha s Chrudimí. Celek z Julisky v předešlém kole poskočil na třetí místo tabulky, když rozstřílel Vítkovice a využil zaváhání městského rivala ze Žižkova. Ten navzdory skoro půlhodinové přesilovce remizoval s Prostějovem. Náskok Dukly na Viktorii ovšem činí pouhý bod.

Také všechny nedělní duely začnou úderem 17. hodiny.

Vítkovice hostí Líšeň, Vlašim zase Vyšehrad. „Pro nedělní utkání ve Vlašimi máme zpátky k dispozici vykartované hráče a věřím tomu, že i ty, kteří měli dosud drobné šrámy, a proto rovněž nemohli hrát ve středu v Jihlavě. Budeme bojovat, abychom se znovu dostali na vlnu, kdy jsme čtyřikrát za sebou zápas co zápas bodovali,“ uvedl pro klubový web kouč vyšehradského Slavoje Oldřich Pařízek.

Nad tím, jestli do bojů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zasáhnou výběry Ústí nad Labem a Třince, visí kvůli koronavirovým problémům Slezanů otazník. „V souladu s rozhodnutím příslušných orgánů ochrany veřejného zdraví absolvují v sobotu 27. června všichni hráči a zaměstnanci klubu v rámci nařízeného lékařského dohledu další testy metodou PCR na přítomnost viru SARS-CoV-2. V případě, že v rámci této vlny testování nebudou zjištěny pozitivní případy, bude utkání 27. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY FK Ústí nad Labem – FK FOTBAL Třinec odehráno v původně stanoveném termínu v neděli 28. června,“ píše se v prohlášení Ligové fotbalové asociace (LFA).

Pokud by se kvůli výsledkům testování zápas musel odložit, bude se Ligový výbor situací zabývat na svém zasedání v první červencový den.

Před kamerami sázkové kanceláře Fortuna se představí druhé a čtvrté mužstvo tabulky – Zbrojovka Brno a Žižkov. Zatímco Jihomoravané využili odloženého duelu Pardubic s Třincem, porazili Varnsdorf a zmenšili své manko na první pozici na jediný bod, viktoriáni klopýtli. Na vlastním trávníku nedokázali Prostějovu vstřelit branku a brali pouze bod za remízu 0:0. Tento výsledek uhráli Žižkovští podruhé za sebou. Na přesnou trefu tak čekají už více jak 200 minut. Naposledy skórovali z penalty v Jihlavě.

V brněnské sestavě se zabydlel záložník Ondřej Pachlopník. V základu nastoupil šestkrát v řadě a Brno až na nerozhodný výsledek s Hradcem pokaždé zvítězilo. „Jsem rád, že mi trenér dává šanci a věří mi, snažím se to oplácet. Teď musíme zvítězit proti Žižkovu,“ velí Pachlopník v rozhovoru pro Deník.

V neděli se uskuteční jediný zápas FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Prostějov na své půdě od 17 hodin vyzve Hradec Králové. „V poslední fázi ligy už nebude žádný zápas jednoduchý. Prostějov je ve středu tabulky, ale je to houževnatý tým. I na příkladu Dukly (Pražané vyhráli těsně 3:2 – pozn. red.) bylo vidět, že umějí favority doma potrápit, bojovat o výsledek do konce. Na Žižkově se taky v deseti lidech semkli a uhráli remízu 0:0,“ poznamenal pro fchk.cz asistent hradeckého trenéra Zdenka Frťaly Ondřej Prášil. „Prostějov je hodně zkušený tým. To, že se u nich hraje těžko, jsme poznali už v minulé sezoně, kdy jsme tam remizovali 0:0. Jsou soubojoví, čeká nás těžký zápas. Myslím, že ho může zase rozhodnout jeden gól,“ tuší záložník Votroků Adam Vlkanova.

Program 27. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uzavře pondělí dohrávka mezi prvními Pardubicemi a Jihlavou s výkopem v 18 hodin. V přímém přenosu ji odvysílají sázková kancelář Fortuna a Česká televize.

Východočeši budou 8. července dohrávat odložený zápas s Třincem. Momentálně jim na záda dost výrazně dýchá brněnská Zbrojovka. Pardubičtí mají 58, jejich úhlavní pronásledovatel 57 bodů.

Vysočina půjde do šlágru s psychickou vzpruhou. Špatné období totiž uťala dvěma výhrami, když zdolala Sokolov a poté i Vyšehrad. Horáci však už nemohou počítat se službami brankáře Luďka Vejmoly. Pětadvacetiletý muž s rukavicemi zamířil na Sever, posílil předního účastníka norské Eliteserien FK Haugesund.

„Bylo to docela rychlý. Určitý náznak této možnosti jsem zaregistroval zhruba před deseti dny. Zájem Haugesundu potvrdil po utkání s Žižkovem přímo jejich trenér gólmanů, což pro mne byl důležitý signál. Následovala domluva klubů, která šla mimo mne, a já si pouze přál, aby jednání dopadla dobře,“ citoval Vejmolu web fcvysocina.cz.