05.07.2020 | Martin Hruzík | Rozhovory

Vítkovický Motyčka po derby: Proti Třinci mě baví hrát vždycky

Foto: mfkv.cz
Ostrava – Čtvrteční derby mezi Vítkovicemi a Třincem nabídlo zajímavou podívanou, dobré výkony a sedm branek. Svůj podíl na tom měl také Martin Motyčka, který drtivou část kariéry v těchto moravskoslezských klubech strávil.

MFK Vítkovice se měl na jaře rvát o záchranu, jenže dle získaných bodů to tak nevypadalo. "Výsledkově to dobré nebylo, ale na druhou stranu herně to špatné také určitě nebylo. Dobré výkony se zlomily až doma s Vlašimí, kdy jsme prohráli 0:2, pak už to bylo horší," začal bilancovat zkušený defenzivní záložník a pokračoval: "Je těžké se s tím srovnat, ale jsou věci, jenž člověk neovlivní, i včetně toho štěstíčka. Navíc se nechci vymlouvat na rozhodčí, ovšem tam člověk dostane gól ze sporné penalty, jindy zase z diskutabilního ofsajdu, to nám moc nepomohlo. K tomu všemu jsme museli řešit i klubové nefotbalové starosti."

Martin Motyčka navíc vypadl ze základní sestavy. "V prvních zápasech hráli kluci ve středu pole výborně, takže jsem to nebral nijak špatně." V posledních kolech se ovšem Ostravané začali herně i výsledkově zvedat a získali sedm bodů. "Asi je to i tím, že už v uvozovkách nebylo o co hrát. Když pár kol před koncem ztrácíte devět bodů na záchranu a máte jich jen třináct, tak je to těžké. Trošku jsme se i uvolnili. Za mě výkony s Ústím a Třincem určitě měly své měřítko."

Právě derby bylo pro záložníka, který přišel do FC Vítkovice v roce 2007 z Rýmařova, hodně speciální. Možnost nastoupit tak uvítal: "Trenér se mě ptal, jestli mám hlavu nastavenou na zápas, tak jsem jen odvětil, že proti Třinci vždycky. Navíc jsem byl rád, že jsem si po delší době zahrál. Je to prostě derby." Pětatřicetiletého fotbalistu potěšili také fanoušci Třince, kteří vyvolávali před zápasem jeho jméno. "Bylo to hezké, ať si říká, kdo chce, co chce, tak člověka to vždycky potěší. Já na Třinec vzpomínám jen v dobrém, tedy až na sezónu, kdy byl u kormidla Neček a Vomáčka. Kluky z Třince, pana Kulu a další okolo fotbalu vždy rád vidím. Rád proti nim i hraji."

A jak viděl výhru 5:2? "Historie se na to neptá, ovšem pro Třinec to byl krutý výsledek. Bylo to vyrovnané. Pro diváky to byl určitě dobrý zápas, hlavně také kvůli počtu gólů." Vítkovice se tak v samotném závěru snaží dohnat bodovou ztrátu a ještě se budou rvát o patnácté místo. "I přes různé potíže je to prostě fotbal, hra, kterou máme rádi a chceme vyhrávat, ať je to, jak je to. O ničem jiném to není. Do Varnsdorfu určitě jedeme uspět."

Vzhledem k hernímu vytížení také padla otázka, co bude s majitelem jednoho ligového startu dál. "Nějakou nabídku mám, profesionální soutěž už to však nebude. Zatím ovšem nic oficiálního. Mám i možnost trénovat, uvidíme, jak to celé dopadne," uzavřel tajemně Martin Motyčka.

10' Buchvaldek
42' Motyčka
47' Chvěja
84' Kania
90' Matoušek
17' Valenta
70' Valenta
68' Matoušek
73' Russmann
75' Celba
58' Cienciala
83' Kušnír
Sestavy
Květon – Celba, V. Cverna (77. Helebrand), Plesník, Russmann – Ožvolda (85. Dziuba) – Buchvaldek (61. Matoušek), Motyčka (62. Macej), Chvěja, Kania – Martišiak (77. Bolf).
Na lavičce: Netolička, Šindler
Trenér: Jaroslav Netolička
Chmiel – Omasta, Kušnír, Šuľa, Janoščín – R. Vaněk I. (62. Samiec), Machalík (46. Weber) – Hlúpik, J. Valenta, Puchel (67. Wojnar) – Akulinin (40. Cienciala).
Na lavičce: Mrózek, Bulawa, Burgo
Trenér: Svatopluk Habanec
Rozhodčí: Dorušák - Hájek, Horák • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Hráno bez diváků