14.07.2020 | Petr Komárek | Zápas

Ústecký Matějka hattrickem zkazil rozlučku trenéra Kučery s Jihlavou

Foto: fcvysocina.cz
Jihlava – Vysočina prohrála v posledním kole sezony FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s Ústím 2:3. Porážkou se tak s působením v Jihlavě rozloučil trenér Radim Kučera, který u týmu po roce a půl končí. Severočeši sice přišli o náskok dvou branek, v závěru utkání ovšem dovršil hattrick útočník Matějka a zajistil svému týmu všechny body. Vysočině nestačily ani dva přesné údery snajpra Klobásy, jenž si vybojoval korunu druholigového krále střelců. O branku za ním skončila právě hlavní hvězda zápasu Matějka.
54' Klobása
79' Klobása
30' Matějka
38' Matějka
87' Matějka
90' Arroyo
81' Valenta
Sestavy
Lancman – T. Svoboda, Křišťál (46. Diouf), Pojezný, Javůrek (46. F. Novotný) – Fortelný (72. Jakub Rezek), Lacko – Mikuš (46. Smejkal), Ritter (84. Arroyo), Zoubele (C) – Klobása.
Na lavičce: Veselý, Koubek
Trenér: Radim Kučera
Tvrdoň – M. Bílek, Hudec, Pimpara (C), Chodora – Drame, D. Richter, M. Valenta, Prošek (85. Kunc) – L. Matějka (90+2. A. Černý), Čičovský (59. Bassey).
Na lavičce: Plachý, Bechyně, Kolařík, Škoda
Trenér: Petr Vrabec
Rozhodčí: Vojkovský - Mojžíš, Bureš • Stadion: Stadion v Jiráskově ulici • Hráno bez diváků

Komentář

O první náznak šance se postarali hosté. Chodora odcentroval na Drameho, ale ten nedokázal zakončit přesně a navíc se chytil do ofsajdové pasti. Lépe si počínal Prošek, Lancman nicméně balon směřující na branku bez potíží chytil. Poradil si i se střelou Valenty, kterou vytáhl na roh.

Ústí se aktivita vyplatila. Ve 30. minutě se Lancmana pokoušel obelstít Drame. Jihlavský brankář sice Francouzi ve službách Army dokázal balon vypíchnout, Youba Drame se k němu však dostal znovu. Následně poslal pas na Lukáše Matějku, jenž otevřel gólový účet zápasu.

Drame se zanedlouho mohl změnit z nahrávače ve střelce. Jeho pokus jen těsně minul pravou tyč domácí brány. Severočechy to však mrzet nemuselo. Podruhé se totiž trefil Lukáš Matějka. Tentokrát šikovně obstřelil obránce Křišťála a Lancman na míč směřující k tyči nedosáhl.

Zkraje druhého poločasu sáhla Jihlava rovnou ke třem střídáním. V 54. minutě se dočkala snížení. Střelu Zoubeleho po centru Svobody ještě Tvrdoň zlikvidoval, na dorážku z kopačky Stanislava Klobásy ovšem již nestačil. Útočník Horáků se prosadil nadvakrát. Po rohovém kopu Smejkala hlavičkoval Zoubele, prostor mezi třemi tyčemi ale minul.

Po vyrovnání sahala Vysočina krátce po uplynutí hodiny hry. Lacko při brejku nahrál Klobásovi, na nějž zívala prázdná branka. Ústí zachránil dobíhající Pimpara. Míč na brankové čáře zastavil hlavou. Zanedlouho byl na druhé straně blízko hattricku Matějka, s Lancmanem však přehodil i to nejdůležitější, branku.

Jihlavský kanonýr Klobása si připsal ještě jednu spálenou tutovku. Poté, co Tvrdoň vyrazil pokus Rittera, přestřelil z pár metrů odkrytou svatyni. Do třetice už to ale Stanislavu Klobásovi ve velké šanci vyšlo. V 79. minutě pokořil hostujícího gólmana z pravé strany pokutového území a přidal druhý přesný zásah v utkání. Klobásův náskok na čele tabulky střelců se tak zároveň zvýšil na dva góly.

K bodovému zisku to ale domácímu týmu stejně nepomohlo. Arma si rozhodující ránu přichystala na samotný závěr. Tři minuty před koncem řádné hrací doby zkompletoval hattrick Lukáš Matějka, když si položil Lancmana a dopravil balon do sítě. Loučení trenéra Radima Kučery s jihlavským angažmá vítězný punc nezískalo. 

Ústí nad Labem po výhře 3:2 zakončilo soutěžní ročník na sedmé místě tabulky. Osm bodů za Jihlavou, jíž kvůli horší bilanci vzájemných duelů se Žižkovem připadla šestá pozice.