24.07.2020 | Petr Dejnožka | Rozhovory

Chrudim byla spokojena. Přijde o střelce Vašulína?

Foto: Karel Dvořák (mfkchrudim.cz)
Chrudim – Druhá sezona ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE přinesla chrudimskému klubu více radosti. Tým zvládl přechod pod nového trenéra Jaroslava Veselého, který ho dotáhl k rychlé a pohodlné záchraně, i přes nevydařené výsledky v závěru nakonec Chrudim ve výsledkové listině uzavřela elitní desítku. Spolehnout se znovu mohla na osmigólového Daniela Vašulína, nad kterým znovu krouží řada prvoligových i druholigových klubů.

Jaká byla koronavirová sezona?
Zvláštní, hodně zvláštní. Nicméně musím říci, že jsme ve finále spokojeni. Brzo jsme se dostali ze sestupových vod, což bylo naše přání, abychom mohli dávat příležitost hráčům širšího kádru. Soutěž byla kvůli viru spíše turnaj, my jsme díky předchozím výsledkům mohli točit hráče víc než ostatní mužstva. Nahráli jsme o osm bodů více než loni, samozřejmě to možná bylo rozehráno i na více bodů, ale ve finále šestatřicet není špatný počet na to, v jakých podmínkách pracujeme. Pořád je co zlepšovat. Byly domácí zápasy, které jsme měli získat za tři body, například s Ústím nad Labem nebo s Hradcem Králové. Ve výsledku vnímám naše umístění jako spravedlivé.

Byla podle vás soutěž dohrána regulérně?
O tom bych se nebavil, standardní to nebylo, jsme zvyklí na něco jiného. Díky tomu, že zápasy šly rychle za sebou, nebyl žádný tréninkový proces, jen předzápasový, pozápasový trénink a regenerace. Pro všechny to ale bylo stejné. Kluby se s tím popasovaly velmi dobře a jsem moc rád, že jsme mohli soutěž dohrát. Za to patří všem velké díky.

Trnem v oku bude jistě opět velký počet inkasovaných branek…
Tam nás tlačí bota, to víme. Dopředu jsme silní a schopni střílet branky, ale neočekávali jsme, že, stejně jako minulou sezonu, budeme mít třetí nejhorší obranu v lize. Pracujeme s tím, na co máme finanční možnosti. Samozřejmě chystáme změny, které prostě přijít musí, může se stát, že nás čekají odchody i směrem dopředu, takže už třeba nebudeme tak silní v útoku a musíme se tedy zaměřit na to, abychom nedostávali tolik gólů.

Co zimní posily? Vyvedly se?
Já si myslím, že jsme se celkem trefili. Na první místo je nutné postavit Láďu Mužíka, který ukázal svoji sílu a pět nastřílených branek na jaře svědčí o kvalitě. Z příchozích měl největší zkušenosti s FORTUNA:NÁRODNÍ LIGOU a prokázal je.

A ostatní?
Michal Trávníček přivedl do obrany fotbalovou kreativitu a myslím si, že byl jeden z nejlepších obránců v sezoně. Jan Nikodem se potýkal s tím, že na něj dolehla tíha toho, že šel z nižší soutěže do vyšší, v přípravě předváděl skvělé výkony. Ostatní kluci spíše paběrkovali, ale jsou to kvalitní fotbalisté, a když na sobě budou pracovat, tak mají šanci to někam dotáhnout. Mančaft jsme okysličili dobře, hráči přinesli větší chtíč a touhu, což se nám vrátilo v celkových výsledcích.

Co Ahmed Fofana? Již ve třetím zápase na jaře byl v základní sestavě...
Měli jsme jinou představu, jak s ním pracovat. Chtěli jsme ho postupně zapracovávat, ale vinou koronaviru jsme museli jinak. Když přijel, celá země byla uvalena do karantény, soutěže přerušeny, takže trénoval hlavně individuálně. Představou bylo, že se rozehraje za rezervu, což by bylo nejlepší. Neměl plnohodnotný trénink, takže jeho příchod pro něj musel být strašně těžký. Na Žižkově jsme ho postavili, protože jsme si říkali, že nemáme co ztratit. Vyhráli jsme a on byl jeden z nejlepších hráčů. Poté přišla bodová série, tak v sestavě zůstal. Víme, že má nedostatky, ale je to naše budoucnost a pokud na sobě bude chtít dále pracovat, může to dotáhnout daleko.

Jak to bude s obsazením postu trenéra v následující sezoně?
Trenér Veselý má u nás smlouvu ještě na následující sezonu a kompletně s celým realizačním týmem bude pokračovat.

Dalším ožehavým tématem je Daniel Vašulín…
My už cítíme, že by se Dan měl posunout, ale musí tomu přijít adekvátní nabídka. Představu samozřejmě máme, jsme už v jednání s Hradcem Králové a něco se rýsuje. Přišlo i oťukávání ze Žižkova a od Bohemians Praha. Jako klub bychom mu chtěli umožnit, aby se posunul do vyššího fotbalu, nebudeme mu bránit, ale budeme za něj považovat adekvátní hráčskou nebo finanční náhradu. Prioritou je přestup, ale pokud by to bylo hostování s opcí, tak bychom se také nebránili.

Další ofenzivní odchody předpokládat nemáme?
Víme, že kluby sledují Petra Rybičku, ale tam nic na stole nemáme a otevřeně říkám, že musíme hájit naše zájmy, takže pokud by měl Dan Vašulín odejít, neradi bychom Petra uvolňovali. Je schopen hrát na jeho postupu. Mluví se i o Davidu Sixtovi, se kterým komunikoval Žižkov, a čekáme, jak to dopadne. Byl bych rád, kdyby zde pokračoval.

Už dříve jste mluvil o změnách v obraně. Co tedy nastane?
Přípravu začínáme v pondělí 27. července, přijdou hráči do obrany na zkoušku, ale není nic hotového. Komunikujeme se stoperem z Pardubic a jedním třetiligovým stoperem, jména si nechám pro sebe a uvidíme, jak se budou jevit po prvních dnech přípravy. Opustí nás Jakub Krčál, který se vrátí do mateřského klubu z Hradce Králové.

Jak to bude s pokračováním pardubických hráčů Mužíka s Nikodemem?
Jsem domluvený, že se oba zapojí do přípravy a pokud projdou sítem, budou pokračovat. Stejně tak Michal Trávníček. Otazník visí nad Janouškem, který za námi byl, že chce z pracovních důvodů skončit a že by hrál fotbal na úrovni krajského přeboru. Rádi bychom, kdyby všichni ostatní hráči pokračovali.

Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE uvidíme následující sezonu jen čtrnáct týmů. Bude boj o záchranu houževnatější?
Bude určitě náročnější. Všude říkám, že čtyři mančafty budou hrát o postup a zbylá desítka o sestup. Budeme bojovat a snažit se o to, abychom pro Chrudim druhou ligu znovu udrželi. Myslím si, že i díky návštěvnosti se o Chrudimi mediálně ví, děláme městu dobré jméno a kvalitní reklamu.