13.08.2020 | Martin Hruzík | Aktuální zprávy

Po měsících nejistoty se Blansko připravuje na F:NL. Soupeřům posílá varování

Foto: fkblansko.cz
Praha – I po postupu Brna do nejvyšší soutěže bude mít Jihomoravský kraj ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE dva zástupce. Druhý postup v řadě totiž slaví FK Blansko, které s podporou podnikatele Merty zkvalitnilo kádr i klubovou infrastrukturu. Do poslední chvíle však v klubu nevěděli, na jakou soutěž se po jarní pauze mají vlastně připravit.

FK Blansko, ještě před pár lety fotbalově nikterak významný klub, který sice za 16 let své historie dvakrát nakoukl do MSFL, ale vždy okamžitě spadl z poslední příčky. Převážně se tak v jihomoravském městě hrála Divize D. Vše změnil až zájem podnikatele Oldřicha Merty, který už dříve stál za vzestupem fotbalu v Tišnově, po neshodách se však přesunul do Blanska. Dvacetitisícové město zaznamenalo postup do MSFL, kde se po podzimu nacházelo na prvním místě s postupovými ambicemi.

Jarní část MSFL se v důsledku pandemické situace ovšem vůbec nezačala hrát, a tak se v Blansku přiblížili postupu. Jenže po sérii karantén visel otazník nad dohráním obou profesionálních soutěží, a tak v malém klubu dlouho nevěděli, zdali je v sezóně 2020/2021 čeká bitva o postup nebo o záchranu. Celá situace se rozsekla až v polovině července a od té doby se v Blansku dějí věci.

Druhý postup v řadě je pro klub velkým historickým skokem, který s sebou nese spoustu změn. Například trenér Zbyněk Zbořil se přesunul do funkce generálního manažera a trenérské kormidlo patří Oldřichu Machalovi. Z dosavadního domácího prostředí v Údolní ulici se pak FK Blansko přesune na stadion v Mlýnské ulici, kde nyní probíhá rekonstrukce na přísnější druholigový standard. Navíc se rýsuje spolupráce s Ráječkem, kde univerzál Radek Buchta trénuje mužský A-tým, zároveň pak hraje za Blansko. 

Změny se týkají také hráčského kádru, kde chce tým fungovat v poloprofesionálním až profesionálním režimu, ke kterému patří také dopolední tréninky. Tým, který se částečně inspiroval nedalekou Líšní, navíc stále pracuje na hráčských změnách. Několik kluků již odešlo hostovat do okolních mančaftů, naopak nedávno klub na svém facebooku avizoval angažování Lukáše Kanii, talentovaného křídelního hráče z Baníku Ostrava s jarní zkušeností z MFK Vítkovice. Rošáda se odehrála na brankářském postu, kdy se Martin Doležal již naplno rozhodl věnovat trenérské kariéře v Brně, a tak opačným směrem zamířil Pavel Halouska.

Když k tomu přičteme i jarní posily, které však nemohly ukázat svou sílu, v podobě Harise Harby, Ondřeje Sukupa, Roberta Bartolomeua či dalších, v FK Blansko se rýsuje mančaft plný dravého mládí i zralé zkušenosti. Za pravdu dávají také výsledky v přípravě, jenž vyslaly druholigovým soupeřům jasný vzkaz – počítejte s námi. Jihomoravský celek sice podlehl Slovácku i Senici, pak si však vyšlápl na Zbrojovku a vyhrál turnaj v Počátkách, kde si o dvě branky poradil s Chrudimí i Vlašimí. Naposledy pak Blansko ve středu remizovalo 1:1 s Libercem.

Jak si FK Blansko povede, se uvidí již brzy. Prvně však tým Oldřicha Machaly pojede do Prostějova a Líšně, až poté na stadion v Mlýnské ulici přijede pražská Dukla.