10.09.2020 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústí nad Labem poprvé v sezoně bere tři body, Jihlavu porazilo 2:0

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem - V předehrávce 3. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili fotbalisté Ústí nad Labem nad Jihlavou 2:0. Utkání nabídlo mnoho šancí, ale gólem v prvním poločase skončil pouze pokus domácího Miskoviče. Ve druhém měla Jihlava řadu šancí, ale nakonec sama v posledních vteřinách inkasovala zásluhou Chodory. Ústí poprvé v sezoně zvítězilo. Vysočina na body čeká.
33' Miskovič
90' Chodora
bez branek
7' Miskovič
56' Brak
39' Tureček
Sestavy
Tvrdoň – M. Bílek, Brak, Hudec, Písačka – J. Peterka – Čičovský, Miskovič (65. Emmer) – Kušej, Koubek (82. Šilhan), Prošek (84. Chodora).
Na lavičce: Němec, Černý, Jirkovský
Trenér: Jiří Jarošík
Lancman – Křišťál, T. Vlček, Štefánek, Pojezný (46. T. Svoboda) – Červ (78. Horák), Lacko – Tureček (62. Ritter) – Smejkal, Araujo-Wilson (68. Vedral), Peřina.
Na lavičce: Číž, Dau, Matulka
Trenér: Aleš Křeček
Rozhodčí: Hrubeš - M. Vlček, Klupák (Machač) • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků

Komentář

Před úvodním hvizdem bylo 588 diváků včetně dvou příznivců Jihlavy svědky rozloučení s Jiřím Pimparou. Bývalý hráč Ústí nad Labem ukončil profesionální kariéru a dočkal se gratulací od kapitánů i bývalého trenéra Army Aleše Křečka. Zkušený fotbalista také obdržel od Ing. Petra Heidenreicha a Václava Kožíška pamětní dres se svým číslem a jménem.

K první vážnější brankové příležitosti se dostala Arma v 16. minutě, kdy jedovku Vasila Kušeje z pravé strany vyrazil Michal Lancman. Za pět minut si ústečtí fotbalisté málem vstřelili vlastní gól, když v inkasování zachránila Severočechy ze závaru horní tyč.

Ve 32. minutě byl před pokutovým územím faulován Václav Prošek, o minutu později se domácím podařilo otevřít z přímého volného kopu skóre. Vasil Kušej nejprve naznačil, že bude střílet sám, po rozběhu zamířil pod břevno Jiří Miskovič.

Časomíra přičetla dalších šest minut, když Vasil Kušej z trestného kopu těsně minul bránu. Ve 45. minutě se již dravý útočník Army prosadil, gól nebyl uznán, neboť celé situaci předcházel útočný faul Army.

Po změně stran mohlo být vyrovnáno v 52. minutě, když po chybě Jana Peterky se do šance dostal Tomáš Svoboda. Střídající hráč Jihlavy vyslal zprava míč, který od pravé tyče kopíroval brankovou čáru, až se do levé tyče naštěstí pro domácí odrazil ven z brány. V 79. minutě se k nebezpečnému střeleckému pokusu odhodlal Filip Vedral, jenž z dálky vystřelil vedle.

V 81. minutě Michal Bílek nalezl z pravé strany Matěje Koubka, který ze skluzu nemířil přesně. Ve druhé minutě nastavení druhého poločasu se Matúš Lacko chytal za hlavu, když vystřelil vedle. V čase 93:51 min. se do samostatného úniku vydal Vasil Kušej, kterého vychytal gólman soupeře. V téže minutě se k odraženému míči dostal Daniel Chodora, jenž prostřelil vše a doslova přibil pověstný hřebík do jihlavské rakve. Po závěrečném hvizdu si Arma do soutěžní tabulky k remíze a porážce připsala kromě tří bodů první výhru v letošním ročníku a druhé čisté konto ve druhém domácím utkání. Jihlava s bývalým realizačním týmem Ústí nad Labem odjíždí ze severu Čech s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Jiří Jarošík (FK Ústí nad Labem): „Od začátku se jednalo o těžký zápas. Museli jsme přidat a jsem rád, že slova, která jsme si říkali, padla na úrodnou půdu. Nasazení, bojovnost a týmový výkon, to vše nám přineslo důležitou výhru a musíme v těchto výkonech pokračovat. Měli jsme i štěstí, které někdy se k nám přikloní více a někdy méně. Druhá nula je další plus, je to dobrá vizitka pro celou defenzivu. Jihlava měla svoji kvalitu a tři soutěžní kola nám ukázala, že soutěž bude nahoru a dolů a vše bude o pracovitosti a trpělivosti. Uvažujeme o příchodu jednoho až dvou hráčů jako posílení. Věnujeme se na tréninku standardním situacím, měli jsme připraveny i jiné varianty. Nakonec jsme museli před zápasem řešit hřiště, které bylo po americkém fotbale rozbité. Neměli jsme možnost potrénovat ve večerních hodinách, jak jsem plánoval a ani jsem to v přípravě nezmínil. Proti bývalému realizačnímu týmu jsem nikoho motivovat nemusel, po čtvrtku ožijí ambice na postup (smích).“

Aleš Křeček (FC Vysočina Jihlava): „Zápas jsme si prohráli v prvním poločase. Nepochopil jsem naši hru v první půli, prohrávali jsme souboje, domácí byli agresivní, dobře připravení na náš způsob hry. Nedokázali jsme se s tím srovnat, byli jsme všude pozdě, prohrávali jsme osobní souboje. Koledovali jsme si o gól, který padl po standardní situaci, na kterou se musím podívat. Druhý poločas byl o něčem jiném, trochu jsme Armu přimáčkli a vytvořili si šance. Věřím na fotbalového Boha, který nám za první poločas nedaroval to, abychom vyrovnali nebo se zápasem něco udělali. Střela se nám odrazila od tyče ke druhé a ven, ne do brány. Do Ústí nad Labem jsem se těšil, s některými kluky jsem v kontaktu a zažil jsem zde krásné chvíle. Domácím gratuluji, prohra mě štve, chtěl jsem je porazit. Jiří Jarošík na sezónu dobře navázal, vidím v Armě perspektivu. Klukům jsme řekli, že když zápas dobře zvládneme, nebudou na odměnách tratní, takto nemají nic.“