11.09.2020 | Daniel Kinc | Zápas

Blansko šokovalo Duklu a má historicky první výhru ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE

Foto: Jiří Havel Nejezchleb
Blansko – Nováček FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zaskočil ve 3. kole jednoho z aspirantů na postup do vyšší soutěže. Tak vypadal historicky první domácí duel Blanska ve druhé nejvyšší soutěži. Proti favorizované Dukle Praha domácí přežili v první půli velké šance včetně tyčky Buchvaldka, aby zkraje druhé půle o osudu duelu rozhodl přesnou ranou Tomáš Vasiljev. Pražané padli poprvé v sezóně.
51' Vasiljev
bez branek
18' Buchta
68' Vasiljev
41' Doumbia
68' Fábry
Sestavy
Halouska – Ilko, Štrbák, R. Buchta, Klusák – Kania, Vasiljev (80. Machalík), Lahodný, Žák (84. Přerovský) – Kopičár – J. Šašinka (60. Martin Holek).
Na lavičce: Maňák, Helebrand, Huška, Šustr
Trenér: Oldřich Machala
F. Rada – Dancák, Piroch, Chlumecký – D. Souček (64. Hadaščok), Kozma, Doumbia, Kovaľ (57. Krunert), Buchvaldek (77. Seung Bin), Jakab (57. Ullman) – Ayong (64. Fábry).
Na lavičce: Šťovíček, Fišl
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Szikszay - Hájek, Horák • Stadion: Stadion na Mlýnské • Hráno bez diváků

Komentář

Blansko při historicky prvním domácím zápase ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE čekal hodně těžký soupeř. Pražská Dukla začala aktivně už v úvodu zápasu a po pěti minutách hry mohl otevřít skóre Buchvaldek, křižný pokus zpoza vápna ale nasměroval kousek vedle branky. Na druhé straně zahrozil jako první domácí Vasiljev, který se prodral do šestnáctky, ránu levačkou ale na poslední chvíli zablokovala obrana hostů. Ve dvacáté minutě už Pražané byli hodně blízko vedení. Aktivní Buchvaldek těžil z presinku Doumbii, který mu míč sklepl patičkou, prudký pokus hostujícího záložníka ale jen orazítkoval levou tyč.

Za dvě minuty se do šance protlačil také Ayong, jeho rána z pravé strany proletěla kousek vedle tyče Halousky svatyně, který se za ránou jen ohlédl. Po necelé půlhodině hry mohli skóre duelu otevřít naopak Blanenští. Kania vypíchl míč ve středu a se spoluhráči postupoval do přečíslení čtyři na dva. Akci posunul doprava na Žáka, ten ale v tutové pozici už ve vápně Radovu branku přestřelil. V závěru půle zahrozili domácí ještě jednou, když zakončoval z voleje ve vápně levačkou Kania, ani on však nepohnul ukazatelem skóre.

Klíčový moment duelu přišel krátce po začátku druhé půle. Šašinka dlouhým pasem vysunul Kaniu, který z levé strany odcentroval pod sebe a na jeho přihrávku si z druhé vlny naběhl Tomáš Vasiljev, který osamocen na penaltě zakončil tečovanou ranou k levé tyči – 1:0. Domácí poté ožili, ale paradoxně velkou šanci měla Dukla. Za centrem Dumbii se natahovali Ayong s Buchvaldkem, kterým ve skluzu chyběly centimetry, aby míč nasměrovaly do prázdné branky.

Utkání nabíralo grády. Ostře z vápna pálil Žák a Rada jeho pokus musel vyrazit u bližší tyče na roh. Dvacet minut před koncem byli domácí blízko pojistky, ovšem ani Vasiljev, ani střídající Holek blok soupeře nepropálili. V závěru byli hosté aktivnější, šance na pojištění výhry měli ale paradoxně domácí. Nebezpečně hlavičkoval Štrbák, leč jen do rukavic Rady.

Deset minut před koncem po akci Machalíka a Kanii dokonce Holek dostal míč do sítě, byl však odmáván ofsajd. V závěrečném tlaku v posledních minutách už hosté do obrany domácích bušili marně. Blansko tlak ustálo, uhájilo nejtěsnější výsledek a v domácí premiéře si připsalo historicky první výhru ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.