14.09.2020 | Petr Komárek | Rozhovory

Vasiljev vyslyšel trenéra. Ke konci jsem měl slzy v očích, líčil po skalpu Dukly

Foto: fkblansko.cz
Blansko – Premiérovou výhru zaznamenali ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE fotbalisté Blanska. Nováček soutěže si v historicky prvním domácím zápase mezi profesionály vyšlápl na favorizovanou Duklu Praha. Na tři body mu stačil jediný gól, o který se na začátku druhého poločasu postaral Tomáš Vasiljev. Záložník se starty ve FORTUNA:LIZE po závěrečném hvizdu neskrýval úlevu. Jihomoravský celek podle něj ukázal, že rovnocennou partii dokáže hrát s každým.

Minulý týden spálil šanci v přáteláku s Třincem.

Blansko prohrálo 0:1 a kouč Oldřich Machala volal po efektivní koncovce. „Útočná fáze je určitě problém. Šance, které jsme proti Třinci měli, musíme proměňovat.“

Tomáš Vasiljev si jeho slova vzal k srdci. Podruhé nezaváhal a loňský vítěz FORTUNA Moravskoslezské fotbalové ligy díky němu překvapil slavný klub z Julisky.

„Rozhodnout proti tak silnému soupeři je krásný pocit. Ke konci jsem měl slzy v očích a jen doufal, že vedení udržíme. Jak rozhodčí foukl do píšťalky, ulevilo se mi a byl jsem šťastný,“ svěřil se v rozhovoru pro klubový web šestadvacetiletý záložník.

V 51. minutě neměl snadnou pozici. Míč před ním ve vápně skočil. „Dokonce si myslím, že ho někdo potom ještě tečoval. Do brány to ale dobře zapadlo,“ liboval si. První trefou za Blansko ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE se „pomstil“ švagrovi své přítelkyně, jenž obléká právě dres Dukly. „Když jsem hrál na jaře v Líšni, dal nám gól a prohráli jsme 2:3. Teď jsem mu to vrátil,“ usmál se.

Náhoda, že to nováčkovi vyšlo? Kdepak. Na jednoho z aspirantů na postup do FORTUNA:LIGY se v Blansku pečlivě připravovali. „Věděli jsme, že Dukla hraje organizovaný fotbal a nějaké naučené věci jí docela jdou. Ale my jsme se na ni dobře nachystali, už v týdnu jsme věděli, co chceme hrát. Dařilo se nám to plnit a vyšlo to,“ komentoval spokojený Vasiljev, který do města na řece Svitavě přestoupil v létě z prvoligového Slovácka.

Domácí premiéru Jihomoravanů na druholigové úrovni sledovalo hned dvanáct stovek diváků. „Přišlo hodně lidí, což bylo fajn. Moc nám pomohli. Doufám, že jsme je navnadili a budou chodit i dál,“ přeje si autor jediné branky zápasu.

Vítězstvím nad Duklou se Blanenští posunuli do středu tabulky. „Ukázali jsme, na co máme. Můžeme hrát s každým,“ vzkázal olomoucký odchovanec Tomáš Vasiljev. Z Machalova výběru měl dobrý pocit už v přípravě. „Sehráli jsme solidní utkání s Brnem, Libercem, nebo s druholigovými mužstvy. Zápasy i tréninky měly kvalitu. Proto mě mrzelo, že jsme první dvě kola nezvládli výsledkově, jak jsme mohli,“ přiznal člen středové řady, jenž ve F:NL působil také v Líšni a Vítkovicích a předtím léta hájil barvy třetiligového Uničova.

51' Vasiljev
bez branek
18' Buchta
68' Vasiljev
41' Doumbia
68' Fábry
Sestavy
Halouska – Ilko, Štrbák, R. Buchta, Klusák – Kania, Vasiljev (80. Machalík), Lahodný, Žák (84. Přerovský) – Kopičár – J. Šašinka (60. Martin Holek).
Na lavičce: Maňák, Helebrand, Huška, Šustr
Trenér: Oldřich Machala
F. Rada – Dancák, Piroch, Chlumecký – D. Souček (64. Hadaščok), Kozma, Doumbia, Kovaľ (57. Krunert), Buchvaldek (77. Seung Bin), Jakab (57. Ullman) – Ayong (64. Fábry).
Na lavičce: Šťovíček, Fišl
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Szikszay - Hájek, Horák • Stadion: Stadion na Mlýnské • Hráno bez diváků