25.09.2020 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 5. kola: Hradec hostí Vyšehrad, Jihlavu po první výhře čeká Třinec

Foto: fchk.cz
Praha – Všech sedm zápasů proběhne v pátém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v původním plánovaném termínu. Do páteční předehrávky vyběhne vedoucí mužstvo tabulky Hradec Králové. Na svém stadionu si to před kamerami sázkové kanceláře Fortuna rozdá s Vyšehradem, který kvůli koronavirovým patáliím nastoupí k soutěžnímu střetnutí poprvé od konce srpna. Premiérové vítězství v letošní sezoně si v dohrávce proti Chrudimi vysloužila Jihlava. O další body budou Horáci usilovat na trávníku Třince.

Program pátého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se rozeběhne v pátek, kdy se od 18 hodin v přímém přenosu sázkové kanceláře Fortuna představí lídr tabulky Hradec Králové a Vyšehrad.

Východočeši se do čela tabulky vyhoupli po výhře nad Žižkovem. Na dva góly jim ve druhém poločase stačily pouhé tři minuty. „Převládala pozitiva, ale ukázali jsme si i věci, které by mohly být ještě lepší. Výkon a výsledek byly takové, jaké jsme čekali delší dobu. V předešlých utkáních jsme taky bodovali naplno, ale byly tam výpadky. Se Žižkovem jsme kromě pěti nebo deseti minut v úvodu druhé půle měli zápas pod kontrolou,“ kvitoval na klubovém webu hradecký trenér Zdenko Frťala.

Zatímco Votroci odehráli v dosavadním průběhu sezony všechny čtyři zápasy, Vyšehrad má za sebou pouze dva. Ve Slavoji se totiž vyskytl koronavirus, kvůli kterému musel řídící orgán F:NL odložit jeho duely s Táborskem a Chrudimí. „Vyšehrad hrál zatím jen s Duklou a se Žižkovem. Oba zápasy byly diametrálně odlišné, co se týče způsobu hry i jmen, která nastoupila. Částečně se nám opakuje Chrudim. Nový trenér na nás bude připravený, my nesmíme podlehnout pocitu, že jsme porazili Viktorku Žižkov a týmy sem přijedou s poraženeckou náladou. Musíme být v pohotovosti, byli bychom rádi, aby se neopakovala podobná nejistota jako proti Chrudimi,“ má jasno Frťala.

Proti Pražanům už bude moci nasadit hráče, které minule vinou zdravotních problémů postrádal. Se skládáním sestavy má tak příjemné starosti. „Nebude to lehké rozhodování, ale věřím, že kabina je momentálně nastavená tak, že hráči, kteří nahradili zraněné, jsou pozitivní. Pořád táhneme za jeden provaz, jeden druhému fandíme, nikdo není zapšklý,“ tvrdí padesátiletý kouč.

Vyšehrad bojoval o body do tabulky naposledy 30. srpna proti žižkovské Viktorii. Prohrál 0:3, stejně jako kolo předtím s Duklou. Svěřenci trenéra Romana Nádvorníka tak stále čekají na první vstřelený gól.

Další tři zápasy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se uskuteční od sobotních 16:30. Prostějov hostí Táborsko, do Líšně přijede Vlašim, Třinec se na své půdě střetne s Jihlavou.

Vysočina v dohrávce prvního kola zaznamenala svou první výhru v aktuálním ročníku. Na výkon proti Chrudimi, kterou zdolala 2:1, bude chtít ve Slezsku navázat. „Je před námi složité utkání. Třinec jsem viděl ve všech jeho dosavadních zápasech a myslím si, že ani v jednom utkání nepodal špatný výkon. Ba naopak, měl dost smůly. Fakt, že jsou Třinečtí zatím bez bodového zisku, by nás neměl nijak ukolébat. Čeká nás odhodlaný soupeř, který se bude rvát o první bodový zisk v sezoně,“ cituje web fcvysocina.cz jihlavského lodivoda Aleše Křečka.

„Třinec disponuje hodně zkušeným týmem. Na mysli mám oba krajní beky, ex-ostravského Celbu a nedávno našeho Javůrka, stejně tak i stopera Janoščína. V první lize toho dost docela odehrál střední halv Weber, kvalitu mají například Foltyn nebo Zlatohlávek. Na hrotu působí nepříjemný urostlý Akulinin,“ popsal.

Třinec má k dobru domácí duel s Vlašimí, který se kvůli koronavirovým problémům u Středočechů musel odložit. V dosavadních třech utkáních pak výběr kouče Svatopluka Habance nestačil na Líšeň, Varnsdorf ani na pražskou Duklu.

V sobotu dojde ještě na jeden zápas. Před kamerami České televize a sázkové kanceláře Fortuna se od 18 hodin předvedou Ústí nad Labem a Chrudim. V tabulce si zatím vede lépe Arma, která získala sedm bodů. Naposledy uspěla na hřišti Táborska, které porazila 2:0. Chrudimští ještě budou dohrávat odložený souboj s Vyšehradem. Dosud pokořili taktéž Táborsko a prohráli s Hradcem Králové a Jihlavou.

Páté kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uzavřou dvě nedělní utkání. Od 10:15 narazí nováček Blansko na druhý tým soutěžního pořadí Žižkov. V 16:30 pak odstartuje partie mezi Varnsdorfem a Duklou Praha.