29.09.2020 | Petr Komárek | Rozhovory

Herně jsme nepropadli, dva body nám sebrala efektivita, věděl hradecký Rada

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Fotbalisté Hradce Králové po pěti kolech stále vedou tabulku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V domácím utkání proti Vyšehradu ale poprvé v letošní sezoně nevyhráli. Slavoji nedokázali vstřelit branku a spokojit se tak museli s bodem za bezgólovou remízu. Podle záložníka Jakuba Rady doplatili Východočeši na neproměňování šancí. Jeden gól by soupeře zlomil, tvrdil v pozápasovém rozhovoru pro klubovou televizi.

Porazil Vlašim, Jihlavu, Chrudim i pravděpodobně největšího konkurenta v boji o přímý postup do FORTUNA:LIGY Žižkov. V duelu v domácím prostředí proti Vyšehradu, který si kvůli výskytu koronavirového onemocnění prošel karanténou, byl Hradec Králové jednoznačným favoritem.

Svěřencům trenéra Zdenka Frťaly to však nepomohlo. Své vítězné tažení neprodloužili a poprvé v aktuálním hracím ročníku klopýtli. S pražským klubem se rozešli nerozhodně, Slavoj si po remíze 0:0 připsal do tabulky premiérový bod.

„Jsme jednoznačně zklamaní, v kabině teď panuje smutek,“ nezastíral krátce po skončení zápasu pátého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY před kamerou TV Votrok záložník Východočechů Jakub Rada.

Výkon přitom nekritizoval. Naopak argumentoval, že se lídr druhé nejvyšší soutěže nemá za co stydět. „Herně a z hlediska počtu šancí jsme odehráli povedenější zápas než minule doma s Chrudimí. Tu jsme ale 1:0 porazili, kdežto Vyšehradu jsme gól nedali. Efektivita nás stála dva body,“ hlesl třiatřicetiletý středopolař.

Hradci podle něj scházela jediná trefa. „První gól by soupeře zlomil. Při vší úctě k Vyšehradu, byl to zápas právě o jednom gólu. Kdybychom pak pokračovali ve stejném stylu hry, vyhráli bychom rozdílem třídy,“ myslí si Rada.

Ve druhém poločase prověřil pozornost vyšehradského brankáře Otáhala nezištným zakončením. „Bylo to kopem nevyzpytatelnou pravou nohou, šlo o centr. Samotného mě nakonec překvapilo, že to nevypadalo úplně nejhůř,“ usmál se sparťanský odchovanec, který dříve nastupoval také za Bohemians 1905 či Mladou Boleslav.

Optimismem do dalších zápasů jej nabíjí progres ve hře Votroků. „Věřím, že máme silné mužstvo a budeme hrát o špičku tabulky,“ prohlásil zkušený Jakub Rada.

bez branek
bez branek
12' Leibl
(po utkání) Rada
18' Alexandr
29' Kubala
45' Galuška
52' Nitrianský
90' Pouček
(po utkání) Laňka
Sestavy
Vízek – Mejdr, Donát, Leibl, Urma – Soukeník (82. Jukl), J. Rada – Vlkanova (C) (70. D. Procházka), P. Dvořák, F. Novotný (46. Záviška) – Prekop (58. Šípek).
Na lavičce: Ottmar, Čech, Doležal
Trenér: Zdenko Frťala
Otáhal – Šandera, Nitrianský, Košút, Kubala – Drobílek (73. Králíček), Alexandr, Galuška (55. Laňka), Januška – Vandas (80. T. Jablonský), Kříž (80. Pouček).
Na lavičce: Babka, Burda, Vaněk
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Houdek – Hrabovský, Lakomý • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 750