03.10.2020 | Adam Joska | Zápas

Chrudim o vítězství nad Varnsdorfem rozhodla už v úvodu

Foto: Aleš Vladyka
Chrudim – Chrudimští fotbalisté porazili Varnsdorf 2:0 a na svého soupeře se bodově dotáhli. Mají na kontě sedm bodů, což stačí na sedmé místo tabulky. Východočechům se podařil úvod zápasu, v 10. minutě proměnil penaltu Mužík a o chvíli později se prosadil po pěkné kombinaci Breda. Varnsdorf se ve zbytku zápasu na zdramatizování nezmohl.
10' Mužík (pen)
18' Breda
bez branek
7' Hlavsa
88' Sokol
28' Rudnytskyy
83' Šimon
88' Lehoczki
Sestavy
Mrázek – D. Hašek, Fofana, Vencl – Řezníček (70. Sokol), Kesner, Verner, D. Breda (77. Krištof), Hlavsa – Mužík, Kang-hjon.
Na lavičce: Janda, Drahoš, Trávníček, Havlena, Látal
Trenér: Jaroslav Veselý
Vaňák – Heppner (79. Daniel Novák), Hasil, M. Richter (46. Bláha), Zbrožek – Rudnytskyy, M. Kubista, Lehoczki, Ondráček (59. Šimon) – Schön (76. Minsung), Kocourek.
Na lavičce: Richter
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Houdek - Flimmel, Vitner • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Diváci: 350

Komentář

Chrudimští předvedli povedený vstup do utkání, poprvé mohli udeřit již ve druhé minutě. Špatně odkopnutý balon zachytila na hranici pokutového území chrudimská posila do útoku Ju Kang-hjon, jenž si troufl ještě na kličku a následně zakončil. Jeho prudká rána byla na poslední chvíli sražena na rohový kop, z něhož ale domácí už nic nevymysleli. Domácí pokračovali ve své aktivitě a po odpískané ruce Varnsdorfu v pokutovém území byl nařízen pokutový kop. Jeho exekuce se v 10. minutě ujal Ladislav Mužík, který poslal míč na opačnou stranu než skákal brankář Vaňák – 1:0. O osm minut později bylo pro Chrudim ještě lépe, když navýšila svůj náskok na rozdíl dvou branek. Z rychlého protiútoku našel Mužík z pravé strany v malém vápně Davida Bredu, jenž ve skluzu dopravil míč do sítě a mohl slavit premiérovou trefu v chrudimském dresu – 2:0. Po druhém gólu domácích se hra z hlediska vážnějších šancí uklidnila, Varnsdorfu se nedařilo vytvářet si šance, aby se mohl ještě dostat zpět do zápasu.

Před startem druhé půle hosté sáhli k prvnímu střídání, ale ani to jim nepomohlo. Ve 49. minutě mohl ozdobit svou vydařenou premiéru v dresu Chrudimi Ju, jeho dalekonosná rána však pouze orazítkovala horní tyč branky. Chrudimští kontrolovali hru a soustředili se zejména na dobrou obrannou fázi, oběma týmům hru v závěru střetnutí znepříjemňoval hru zvedající se vítr. Varnsdorfu nepomohla ani další střídání, až s blížícím se závěrem si hosté vytvořili pár příležitostí, ale se všemi si obrana Chrudimi dobře poradila a brankář Mrázek nemusel vytáhnout žádný vážnější zákrok. Poslední minuty duelu dohrávala Chrudim dobře takticky na polovině soupeře a připsala si důležité tři body.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Veselý (MFK Chrudim): „Myslím si, že to bylo vítězství vůle, dobré organizace. Určitě jsme ještě tento rok neodehráli zápas takto dobře organizovaně z hlediska defenzivy, protože jestli si nevybavuji, že by soupeř měl za celý zápas gólovou příležitost. Myslím si, že jsme takto jistě dozadu ještě nehráli a tím pádem se nám hrálo dobře dopředu, od toho se vždy ten tým odrazí. Organizace se rapidně zlepšila oproti prvnímu poločasu v Ústí, odrazili jsme se od toho a myslím, že jsme byli nebezpeční dopředu. Jenom škoda, chtěli jsme dát ještě třetí gól, aby se nám hrálo lépe v závěru. Ale musím říct, že kluci konec zvládli bravurně a dohráli to. Kolikrát jsme zde dohrávali zápasy v nervech a pod tlakem, nyní jsme to dohráli relativně v klidu, i když samozřejmě v závěru při trestňáku soupeře nám moc dobře nebylo. Dá se od toho odrazit dále, ale je to zase jen jeden zápas a je potřeba pracovat dál. Je to zase dobrý krok k záchraně, dobře jsme si to rozehráli, ale je to pátý zápas a soutěž bude ještě hodně dlouhá. Vidíte, že se na každý bod nadřete, i výsledky včera a dnes, tady může každý porazit každého, nikdo si nemůže být ničím jistý. Já jsem rád, že to vítězství je zasloužené, podložené dobrým výkonem organizace, vůlí a že bylo z hráčů cítit to, co jsme celý týden chtěli, aby si za tím šli od první do devadesáti minutu a to určitě na hřišti i na lavičce bylo vidět a byli jsme odměněni.“

David Oulehla (FK Varnsdorf): „Samozřejmě jsme se na utkání chystali, v Chrudimi jsou to hodně těžké zápasy. Věděli jsme, že domácí hrají prakticky bez nějaké mezihry nebo kombinace, že je to silové mužstvo, které prakticky nahodí balon do útočníků a tlačí na druhé balony. Na to jsme se chystali, paradoxně jsme ale dostali první branku z pokutového kopu za ruku. Poté jsme udělali chybu, kdy jsme se špatně zajistili, což byla jedna z věcí, na kterou jsme se hodně chystali. Prohrávali jsme 0:2 a pak už to bylo samozřejmě těžké, utkání se dostalo tam, kam jsme nechtěli, domácí nás dostali do soubojů a my prostě nejsme silové mužstvo. Přizpůsobili jsme se domácím a já myslím, že oni byli takoví dravější, nebezpečnější, poté hrozili z brejků, měli nepříjemné standardky. Utkání nám nesedlo, neodehráli jsme ho dobře, bylo to jedno z nejhorších na podzim. Takové zápasy prostě někdy jsou, ale já bych očekával více entuziasmu, agresivity, chtíče, víc se o to porvat a to mi tam dnes prostě chybělo. Myslím si, že to je ve druhé lize jedna z nejdůležitějších věcí a po zásluze jsme dnes prohráli, domácí byli efektivnější a lepší.“