21.11.2020 | Adam Joska | Zápas

Chrudim podlehla Prostějovu 1:2, rozhodl Bialek

Foto: mfkchrudim.cz
Chrudim – V utkání 8. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězil Prostějov na hřišti Chrudimi 2:1. Vedení se ujali nejdříve hosté díky Matouškovi. Po pauze srovnal domácí Mužík, ale o třech bodech pro hosty pak rozhodl Bialek.
57' Mužík
6' Matoušek
65' Bialek
bez karet
44' Jurásek
87' Kopřiva
Sestavy
Mrázek – Vencl, Fofana, Hlavsa (70. Řezníček, 81. Látal) – Mužík, Kesner, Verner, D. Breda (70. Krištof), Sokol – Rybička, Kang-hjon.
Na lavičce: Zíma, Drahoš, Trávníček, Havlena
Trenér: Jaroslav Veselý
Mucha – Šmehyl, Bala, Bialek, Sečkář – Kopřiva (90+2. Stříž), Spáčil, Jurásek (81. Langer) – Matoušek (70. Píchal), Zikl (70. Rolinc), Zapletal.
Na lavičce: Bréda, Šteigl
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Vojkovský - Melichar, Lakomý • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Hráno bez diváků

Komentář

Do souboje o přední příčky tabulky vstoupila aktivněji Chrudim, jenže paradoxně v 6. minutě ze své první větší šance udeřil Prostějov. Jirásek z levé strany téměř od rohového praporku přihrál na hranici vápna Zapletalovi, jeho sražená střela se dostala na malé vápno k Jakubu Matouškovi, jenž placírkou uklidil míč k pravé tyči – 0:1. Přestože byli domácí po inkasované brance více na míči, tak byl v ofenzivě nebezpečnější Prostějov, svěřencům trenéra Veselého se nedařilo dostávat do finální fáze. Po půl hodině hry mohli domácí srovnat, v gólové šanci se ocitl Kang-hjon, který se po nepřesném zakončení zakončení chytal za hlavu. Chrudim se prosadila po pravé straně, Mužík poslal míč po zemi na malé vápno, kde číhal zmiňovaný Kang-hjon, ale z první netrefil odkrytou část branky. Chrudimští měli ještě do konce poločasu k dispozici několik standardních situací, ale ani z jedné vážněji neohrozili brankáře Muchu.

Prostějov se hned po úvodním výkopu druhé půle vydal dopředu a po centru z pravé strany směřujícím do vápna v podání Zikla si míč málem srazil do vlastní sítě Fofana. Hosté byli na začátku druhé pětačtyřicetiminutovky aktivnější a tlačili se směrem do brány. V 51. minutě se hlásili podruhé v krátkém sledu o odpískání pokutového kopu, když po souboji s Vernerem zůstal ve vápně ležet Matoušek, sudí Vojkovský ale zůstal klidný a nechal hru pokračovat dál. Hned z dalšího útoku si vypracovali zajímavou šanci domácí, na pravé straně se k přihrávce do vápna uvolnil Mužík, ale ani jeden ze tří jeho spoluhráčů nedokázal ze zajímavé šance zakončit. Následovalo zakončení Vernera zpoza vápna v podání Vernera, ten byl faulován, Chrudim se však ani z jedné ze tří standardek v rozmezí tří minut neprosadila.

Gólová radost domácích přišla až v 58. minutě, kdy se chrudimští fotbalisté vrhli do rychlého útoku, dlouhou přihrávku na levou stranu dostal Rybička, ten prakticky hned prodloužil míč na Ladislava Mužíka, jenž se uvolnil od obránce a poslal míč po zemi k levé tyči vedle vyběhnuvšího gólmana Muchy – 1:1. Nerozhodný stav příliš dlouho nevydržel, domácí sice vstřelená branka nakopla, Prostějov však v 65. minutě udeřil z rychlého brejku. Chrudim nerozehrála příliš dobře roh, dlouhý odkop z vápna směřoval na Matouška, jenž odvedl parádní práci na pravé straně, dostal se s míčem až do vápna, odkud připravil gólové zakončení pro Daniela Bialeka, jemuž stačilo uklidnit míč do prázdné části branky – 1:2. O osudu duelu mohl o minutu později rozhodnout Matoušek, ten byl ne levé straně sám před gólmanem Mrázkem, který proti němu musel vystoupit, zakončení se zastavilo na levé tyči. Po dvojitém střídání na obou stranách měl nejprve dobrou šanci na vyrovnání po centru od Vernera Krištof, nebyl však v ideální postavení a míč nedokázal nasměrovat na bránu. Prostějovští dvakrát zajímavě zahrozili z brejku, ale ani jednou svůj náskok zvýšit nedokázali. Chrudimi se nedala upřít snaha, ale nedokázala se dostat do finální fáze útoku a vážněji ohrozit bránu Muchy, hosté už své těsné vedení uhájili.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Veselý (MFK Chrudim): „Já musím říct, že jsem přesně takovéto utkání očekával. Protože jsme měli respekt ze hry Prostějova, je to nepříjemný protivník, který se veze na vlně dobrých výsledků a hry, i přes to všechno si myslím, že jsme dnes ztratili minimálně bod. Strašně mě mrzí, z čeho jsme dostali góly, protože to jsou situace, o kterých jsme celý týden mluvili. Nechat si doma dát dva góly vpodstatě z brejku, jeden po zbytečné ztrátě, špatném postavení a komunikaci ve vápně a druhý gól po naší útočné standardce. To jsme za mě blázni. Samozřejmě vše co mohlo, tak šlo proti nám, myslím co se mohlo podělat, tak se podělalo, když to takto řeknu. Šance, co jsme měli, jsme neproměnili, ale já bych to hledal dnes v tom, že nemůžeme dostat doma dva takovéto góly.

Pavel Šustr (1. SK Prostějov): „Byl to otevřený fotbal z obou stran, oba týmy předvedly podobný výkon. Bylo to o tom, kdo dokáže dát branky a my jsme byli, troufnu si říct, úspěšnější tím, že jsme dvě šance, které jsme měli, proměnili. Na můj vkus jsme ztráceli spoustu míčů, zbytečně jsme faulovali, dali jsme domácím spoustu standardek a oni nás z toho málem potrestali. Určitě je to velmi cenné vítězství, neřekl bych, že jsme byli vyloženě lepším týmem.“